У НАЦИОНАЛНОЈ такмичарској селекцији 44. Феста вечерас ће у Сава центру премијерно бити приказан филм "Отаџбина" редитеља Олега Новковића, по сценарију Милене Марковић.

Драма која је други део најављиване трилогије са потписом Новковић - Марковић, започете награђиваним филмом "Бели, бели свет", светску премијеру доживела је у званичном такмичарском програму прошлогодишњег фестивала у Варшави, где је добила сјајне критике.

По речима Новковића, "Отаџбина" фокусира судбине избеглих и неприхваћених људи, али и последице страшног грађанског рата који се деведесетих година догодио на нашим просторима.

То је прича која испитује могућност искупљења и поновног живота после апокалипсе и злочина. Она поставља и питање где је отаџбина данас, да ли идеја отаџбине нестаје у новом наднационалном свету миграција, или се, напротив, претвара у мит о отаџбини, припадању, повратку и страху од "придошлица".

Главна јунакиња приче је Маца (игра је Нада Шаргин), која је пре 15 година несрећним случајем изгубила дете, а муж Јован (Вук Костић) је напустио. Сада ради као кафанска певачица у локалу свог венчаног кума. Она осећа да се свет мења, пуна је мржње, али се плаши Божје казне...

У глумачкој екипи су и Анита Манчић, Милица Михајловић, Небојша Глоговац, Марта Бјелица, Бојан Жировић, Марко Јанкетић, Радослав Рале Миленковић, Никола Сурбановић и Анђелика Симић...


РОМАН ПАОЛА СОРЕНТИНА

РОМАН "Сви су у праву" великог италијанског редитеља Паола Сорентина, чији је филм "Младост" прексиноћ испраћен овацијама препуног гледалишта Сава центра, представљен је јуче на конференцији за новинаре. О роману који је у Италији постао бестселер непуних месец дана после објављивања, говорили су критичари Милан Влајчић и Александар Д. Костић, преводилац Мирјана Огњановић, издавач књиге Иван Бевц (кућа Booka).