Први цртежи по зидовима

М. МИРКОВИЋ

01. 03. 2016. у 15:18

Изложба дечјих радова Растка Ћирића од вечерас у галерији дечјег културног центра. Моје прве "композицијe" настале су у нашем ходнику

Први цртежи по зидовима

АКА - како је Растко Ћирић изговарао своје име када је тек проговорио и "процртао", назив је 44. самосталне изложбе овог познатог и свестраног уметника, која се отвара вечерас (уторак, 1. март) у 19 часова у Галерији Дечјег културног центра у Београду.

Наш познати мултимедијални уметник, професор илустрације и анимације (предмета чији је утемељивач) на Факултету примењених уметности и проректор Универзитета уметности у Београду, на позив кустоса Лидије Сеничар, излаже своје дечје цртеже, настале у периоду од 1957. (друге године живота) до 1970., кад је навршио 15 и завршио основну школу.

На почетку изложбе представљени су Расткови родитељи: отац Милош Ћирић (1931-1999.), оснивач графичког дизајна и професор на ФПУ, хералдичар, аутор више од 1000 заштитних знакова и многих књига о графичком дизајну, као и мајка Ида Ћирић (1932-2007.), наша позната илустраторка књига за децу, чија је велика ретроспективна изложба била приређена 2009. у Музеју примењене уметности у Београду.

Четврти члан најуже породице је брат Вукан Ћирић, данас професор нових медија на Факултету за уметност и дизајн у Београду.

- Цртање је у нашој кући била нормална ствар за мене и мог млађег брата. Било нам је дозвољено да цртамо и по зидовима. Сећам се неких наших великих композиција на зиду у ходнику. То би се после префарбало, па би се опет цртало... - сећа се Растко Ћирић свог детињства, несвесно направивши увод у разлоге због којих се приређује изложба његових дечјих радова.

Захваљујући визији уметникових родитеља који су чували сваки цртеж и ликовни рад, у могућности смо да пратимо ликовно израстање малог Аке у Растка Ћирића који се данас изузетно успешно бави илустрацијом, анимацијом, графичким дизајном, плакатом, екслибрисом, музиком...

Изложбу ће отворити четворогодишњак Никола Граси, млађи син Зефирина Грасија, директора "Политике" и главног уредника "Политикиног забавника", магазина који је од рођења био нераздвојни сапутник аутора изложбе, који са овим часописом сарађује пуних 30 година.

СВОЈСТВА ИГРЕ

- МНОГИ ће рећи да је Растко Ћирић имао среће што је рођен у таквој породици, а да је изложба пред нама ода његовим родитељима и времену у ком је одрастао, да је посебан, са наследним особинама вредним сваке хвале - сматра кустос изложбе Лидија Сеничар. - Код Аке је мудро и са љубављу подстицано дечје стваралаштво са својствима игре, ослањано од самог почетка на његове унутарње мотиве и потребе. У ликовном изражавању се огледао читав развој личности малог Аке, и израстање у Растка Ћирића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)