Деспот Стефан први Београђанин

Фонет

26. 02. 2016. у 13:30

Деспот Стефан први Београђанин

Деспот Стефан Лазаревић

Деспот Стефан Лазаревић заиста и јесте био први Београђанин, јер је управо за време његове власти, 1405. године, Београд био први пут у историји проглашен за престоницу Србије

БЕОГРАД - Деспот Стефан Лазаревић заиста и јесте био први Београђанин, јер је управо за време његове власти, 1405. године, Београд био први пут у историји проглашен за престоницу Србије, изјавио је градски менаџер Горан Весић на промоцији књиге "Деспот Стефан Лазаревић", аутора Луке Мичете.

Београд се, нажалост, многим својим владарима није на најбољи начин одужио, оценио је Весић и најавио да ће деспот Стефан добити споменик.

Начин на који је овај деспот успео да стабилизује земљу, привредно је уздигне, говори о томе колико владар који има визију може да учини за свој народ, истакао је Весић.

Стефан Лазаревић је први који је почео да уређује Београд, обезбедио је да мала држава може да преживи, уредио односе са конкурентима унутар земље, али и ван њених граница, рекао је Весић и оценио да Мичетина књига "представља допринос напорима да се више окренемо нашој историји".

"Треба да обратимо дужну пажњу на Лазаревиће, Хребељановиће, Немањиће и оне који су били пре њих, јер је мало држава у Европи које имају тако сјајан средњи век", нагласио је Весић.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић указао је на личност деспота Стефана која је била и литерарано усмерена, посебно истакавши "Слово љубве", као један од камена темељаца српске литературе.

Деспот је уткао себе у културу ове нације и постао надахнуће за генерације после њега, рекао је Вукосављевић, док је Мичета нагласио да је живот Стефана Лазаревића био пун искушења, али да би данас могао да буде задовољан оним што би видео.

"Ми данас не треба ништа да преувеличавамо из тог периода, већ само да представимо чињенице", рекао је Мичета.

Како се истиче у саопштењу, промоција књиге одржана је у организацији "Лагуне" и под покровитељством градског менаџера.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације