Златни свештеник - једна од највећих тајни СФРЈ

Новости онлине

23. 02. 2016. у 22:32

Златни свештеник - једна од највећих тајни СФРЈ
Вечерас су у Дому омладине представљене две књиге новинара Љубише Ивановића - "Греси Златног свештеника" и "Кастрове тајне везе", о две теме које наизглед немају директну везу, али их заправо повезује улога Ватикана
Вечерас су у Дому омладине у Београду представљене две књиге новинара Љубише Ивановића - "Греси Златног свештеника" и "Кастрове тајне везе", о две теме које наизглед немају директну везу, али их заправо повезује улога Ватикана у два важна историјска тренутка. О књигама су говорили аутор, директор и главни уредник Компаније Новости Ратко Дмитровић и директор издавачке куће "Адмирал букс" Зоран Рапајић.

"Овде се ради о једном од најмистериознијих случајева, ако не и о највећој тајни бивше Југославије, посматрано са становишта тајних служби", истакао је Ратко Дмитровић и додао да о тајној мисији свештеника Крунослава Драгановића постоји још неколико живих сведока који сигурно никада о томе неће проговорити.

Да подсетимо, Крунослав Драгановић званично је био католички свештеник. Припадао је оној струји Римокатоличке цркве која није признавала ни једну другу веру осим своје, а сарађивао је и са свима другима ако су им циљеви били исти - борба против комунизма.

Да би остварио циљеве у тој својој борби често је за паре, али и без њих, радио за америчку, италијанску, енглеску, француску, холандску, аустријску и немачку обавештајну службу. "Златни свештеник", како су га, између осталих кодних имена, назвали амерички обавештајци један је од најистакнутијух, ако не и најпознатији човек, који је ушествовао у сложеном систему избављања људи оптужених за најтеже злочине у новијој историји - "пацовским каналима". Тим "каналима" извлачио се и огроман опљачкан новац, злато из државних трезора, накит одузет ликвидираним непријатељима Трећег Рајха, као и документа од велике историјске важности.Многи од "спашених" били су људи који су предано служили нацистичкој Немачкој или квислиншким режимима у ратом захваћеној Европи. Са завршетком рата престала је та њихова улога, али је почела сасвим нова - борба против комунизма и новог непријатеља у Москви.

Драгановић се обрео у Југославији 1967. и ставио властима на располагање. Својим поступком оставио је у шоку и неверици комплетну хрватску емиграцију и све најзначајније светске обавештајне службе. Књига је богата чињеницама, документованим догађајима од пре неколико десетина година, које је аутор вешто обогатио драматичним описима, дијалозима и детаљима који овом делу дају атмосферу наратора-савременика.

Професор др Крунослав Драгановић, за једне злочинац, за друге херој, за треће издајник, неспорно је био изузетно даровит човек коме су у ратним и послератним условима поверени врло сложени задаци које је он маестрално обављао. У много чему је остао мистерија која заправо никада и неће бити сасвим расветљена.


Друга књига Љубише Ивановића је "Кастрове тајне везе" и тиче се периода америчке блокаде Кубе деценијама уназад, а овај роман описује како су браћа Кастро с једне, и низ америчких председника с друге стране, више од пола века покушавали да се помире тако да обе стране нађу частан излаз из ћорсокака.

Како о томе нису могли директно да разговарају, Хавана и Вашингтон су имали низ посредника који би преносили поруке. Од адвоката и новинара, преко председника управе Кока-Коле, па све до кардинала и самог папе Фрање.

Роман описује догађаје из сенке и нема за циљ да суди или награђује било коју страну у сукобу, већ да главне актере прикаже само као људе који су имали своје наде и страховања и који су у жељи да успеју час били на корак до помирења, час свет довели на руб Трећег светског рата.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

srbo

24.02.2016. 09:26

gospodine dmitroviću,za sva ona zverstva i mučenje nad srbima u hrvatsko gde su vekovima živeli krivci su u beogradu.krunoslav draganović je radio samo svoj posao.on je branio svoje,kao što su svoje branili naše sveštenstvo koje je završilo posle rata po raznim rupama širom jugoslavije.ne sumnjajući da vam je to sve poznato,al je dobro da ste uvek uz nekoga ko ne dozvoljava da se to zaboravi.