Раши Попову Доситејева награда за животно дело

ФоНет

21. 02. 2016. у 14:04

Раши Попову Доситејева награда за животно дело

Раша Попов

Књижевнику, публицисти, глумцу и дугогодишњем телевизијском новинару Раши Попову данас је уручена награда "Доситеј Обрадовић" за животно дело

Књижевнику, публицисти, глумцу и дугогодишњем телевизијском новинару Раши Попову данас је уручена награда "Доситеј Обрадовић" за животно дело.

"Педагошки учинак стваралачког и медијског дела и деловања Раше Попова на Доситејевом трагу духовног оплемењивања младих нараштаја на укупном српском духовном простору, укључујући стару и нову дијаспору, чини га достојним Доситејеве награде за животно дело", прочитао је образложење председник жирија Војислав Јелић.

Одлуку о додели награде, поред Јелића, донели су и Славко Гордић, Марко Недић, Драган Симеуновић и Мирко Васиљевић.

Попов је захвалио на награди и подсетио да је Обрадовићево дело "Живот и прикљученије" прочитао са девет година, издање које је Геца Кон штампао уочи рата.

Обожавао сам ту књигу и осећао да је Доситеј био хумориста. И сада када читам "Живот и прикљученије" имам осећај да се мудри Димитрије смеши док приповеда, рекао је Попов.

Књижевник Љубивоје Ршумовић подсетио је да је Попов "рођен на истој страни Баната као и Димитрије Обрадовић, од радозналости назван Доситеј".

Раша Попов, као новинар и као литерарани стваралац, упрегао се у нимало лаке провесветитељске и стваралачке чезе, оценио је Ршумовић и истакао да је популарност код младих људи стекао је креативним учешћем 165 епизода телевизијске серије "Фазони и форе" и 46 епизода серије "Шешир без дна".

"Ових година када се живот у Европи заснива на губљењу времена, чему се Србија одушевљено приклања, права је драгоценост имати једну овакву племениту појаву у лику и облику Раше Попова и могућност да се тај рад и појава достојно уважава и награђује", оценио је Ршумовић.

Награду додељује Задужбина "Доситеј Обрадовић" уз подршку Министарства културе и информисања, Народне банке Србије и Народног позоришта у Београду, а састоји се од плакете са ликом Доситеја Обрадовића, повеље и новчаног износа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације