Из Зоре у одбрану домовине

М. КРАЉ

19. 02. 2016. у 22:41

Београдске кафане окупљене у књизи Бошка Мијатовића и Бориса Белингара. На спрату "Малог Париза" било седиште британске обавештајне службе

Из Зоре у одбрану домовине

Кафане су некада имале велики друштвени утицај јер су биле једини свима доступни јавни простори

ВЕРУЈЕМ да ће кафана одолети налетима кафића! У ово нас уверава Бошко Мијатовић, који је уз Бориса Белингара, аутор "Илустроване историје београдских кафана" ("Архипелаг"), књиге која открива један готово сасвим забрављени свет механа, крчми, локала, ресторана, хотела, у којима се одвијао узбудљив друштвени живот наше престонице. Јер, кафане су биле место где су се оснивале и деловале политичке странке, одржавали избори, водиле жестоке политичке борбе, али и играле представе, окупљали писци, приказивали филмови, свирао џез...

- Кафане су некада имале велики друштвени утицај јер су биле једини свима доступни јавни простори - објашњава Мијатовић за "Новости". - Имале су велике сале са довољним бројем столица за све. По кућама су се тада примали само најближи. У кафанама су се пре појаве берзе склапали и послови. Касније су се отварала позоришта, Коларац, биоскопи... па се кафана све више враћала својој основној намени - дружење уз пиће, храну и живу музику.

По азбучном реду, поређане су приче о знаменитим кафанским топонимима, "од Турскога хана до Аеро клуба". Аутори наводе да је у најстаријем попису из 1838. поименце забележено 147 српских, кафана. Вероватно је тај број био већи, јер многе нису плаћале порез. "Илустрована историја београдских кафана" садржи "личне карте" свих познатих угоститељских објеката од тог времена, па до почетка Другог светског рата,. Тако се може прочитати да су се у чувеној "Зори", 5. априла 1941. окупили пилоти 102. ескадриле 6. ловачког пука, да су пили умерено, да им је певала Дивна Костић (не узимајући бакшиш), а да су по поноћи позвани на аеродром да бране земљу. А на спрату "Малог Париза" у Бирчаниновој било је седиште британске обавештајне службе која је радила на пучу 27. марта 1941.


ЧОЧЕЦИ И ЧОЧЕКИЊЕ

У међуратном периоду у кафани "Дарданел" госте су забављале играчице чочека, о чему између осталог у овој књизи стоји забележено: "Чочекиње су биле обучене (тачније: разголићене) као Туркиње са димијама, без зара, са врло кратким јелечетом и разголићена трбуха, јер чочекиње пре свега играју трбухом, а затим куковима, којима су ватрено мешале..."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)