НАЈТАЛЕНТОВАНИЈИ руски редитељи, глумци, сниматељи и продуценти, полазници престижне московске Академије за филмску и драмску уметност чувеног Никите Сергејевича Михалкова, гости су фестивала "Кустендорф". Другачије није могло бити, објашњава Виталиј Слепокуров, шеф академских студија, јер нас повезује безмало све, па се прво међународно представљање јединствене школе није могло догодити нигде пре Србије, била је то је ствар која се подразумева.

Док се у "Проклетој авлији" без престанка врте ролне Сорентинових, Одијарових, Гаронеових, Траперових, Порумбојуових филмова, фестивалска светла стала су на лицима студената великог руског редитеља.

- Академија је основана 2015. године, бави се високопрофилним образовањем, а полазници су свршени студенти, најталентованији у својим областима. Никита је ректор и шеф катедре за глуму, а тренутно имамо 41 студента - објашњава Слепокуров. - Студенти нам долазе из Србије и Русије, из Израела, Молдавије, Јерменије, Белорусије и Украјине.

Милена Јакшић (30) је студије глуме завршила на приштинском универзитету. Она објашњава да је пред пријемни испит за престижну академију у Москви, трему једва савладала.

- Требало је срести се очи у очи са Никитом Сергејевичем, осећала сам страхопоштовање. Уместо строгог човека каквог сам очекивала, упознала сам топлог, пристојног и генијалног Михалкова. Када сам примљена, постала сам део нечега веома важног, код човека који режира филмове и живот - каже Милена. - На академији, која практично представља постдипломске студије, раде највећи руски уметници, а сви смо укључени у рад на разним пројектима.

ФИНАЛЕ ДЕВЕТОГ "КУСТЕНДОРФА" ПОСЛЕДЊЕГ дана "Кустендорфа" (среда), у "Проклетој авлији" биће приказан филм "Бланка" јапанског редитеља, а својевремено добитника "Златног јајета" Кокија Хасеија. Талентовани аутор који је 2009. године у Мокрој Гори прихватио светосавље, одржаће радионицу за студенте. У вечерњим часовима, финале је филмске феште: најбољим младим ствараоцима, учесницима такмичарског програма, биће уручене награде, Златно, Сребрно и Бронзано јаје.

Фестивалска публика ће данас (среда) видети кратки филм о Михалковљевој академији, до тада, све је подређено најзначајнијим ауторима данашњице.

У "Проклетој авлији" приказан је филм Паола Сорентина "Младост", а публика је имала прилику да разговара са продуцентом великог редитеља и предавачем на Националној филмској школи у Риму Николом Ђулијаном.

- Пре 20 година упознао сам Сорентина, на снимању једног нискобуџетног филма. Радио је на филмском сету и једном приликом дао ми је да прочитам неке текстове које је написао. Убрзо је постао толико незадовољан ситним пословима које је обављао, па је напустио то снимање. Када сам му рекао да су му текстови одлични, ипак је одлучио да остане. Тако је почела вишегодишња сарадња, али и пријатељство - каже Ђулијано.

Француска глумица и режисерка Мелани Лоран, четвртог фестивалског дана, била је у фокусу дешавања. Јеврејка чији су преци били пољски Ашкенази и тунишански Сефарди, а која је играла, између осталих, у филму "Проклетници" Квентина Тарантина, представила се публици на Мећавнику еколошким документарцем "Сутра", који је доживео велики успех у Француској.

Француска глумица и режисерка Мелани Лоран,Емир Кустурица