Почео Кустендорф: Хлеб, со и ракија за покварењаке

Н. ЈАНКОВИЋ

22. 01. 2016. у 21:25

Уз кувара Кусту и "гушчију камарилу" на менију, отворен девети филмски и музички фестивал у Мокрој Гори. Гароне: Други пут сам овде међу пријатељима, у овом амбијенту ослобођеном свих баналних вишкова

Почео Кустендорф: Хлеб, со и ракија за покварењаке

Емир Кустурица, Фото: Д. КАРАДАРЕВИЋ

ПОЈАВИО се Емир Кустурица у одори кувара, под белом капом у време ручка, сред дрвенградског ресторана "Висконти". У руци носи кутлачу. Клања се, обилази столове, излази у авлију и госте пита: "Јесте ли, можда, неким случајем, гладни?" Да је на менију такозвана гушчија камарила, видело се тек касније, током званичног, карневалског отварања: пред пуним гледалиштем у "Проклетој авлији", све је почело сценом из опере "Дом за вешање", био је то гранични прелаз између обичног живота и катарзе...

Људи на сцени су више гладни него сити. Општа социјала. Све је око њих порушено, скоро до темеља. Али, где су гуске - ту је и храна. Те "гушчије камариле" склоне су интригама о власти и животу уопште. Важно је добро их подгајити. Тек када дође тренутак да буду жртвоване, оне испуњавају свој циљ, то је предуслов да после реза ножем, на духовној трпези полете кашике. За њима да и људи - узлете. Такав је код Кустурице обичај. Лет је почео овом сценом. Слетање је заказано за 27. јануар.

Јединствени мокрогорски фестивал је званично отворио министар културе и информисања Иван Тасовац.

- Драма која подражава живот потребна је човеку. У тој драми, "Кустендорф", за разлику од других, пита пре свега о естетици и моралу. Подсећа да је живот тајна, а не гола истина, јер да је то, био би "ријалити" - каже Емир Кустурица за "Новости". - Филм као људска потреба нападнут је седамдесетих. Зато Џорџ Лукас данас говори, и то је парадоксално, да су аутори у СССР имали више слободе у стварању него он у САД. Данас је гледалац предмет, а филм је стега. Док одумиру заједно, наш посао је да филму макар сачувамо част и да макар сконча лепо, као опера.

Додаје Кустурица да су гости деветог "Кустендорфа" Матео Гароне, Жак Одијар, Ђија Жанке, Корнелију Порумбоју и други, истинске звезде светског филма. Поред њих ће млади аутори уочити да је скромност врлина, чак и сред, некада заслепљујућег, истинског сјаја. И истиче, биће гостију изненађења до краја фестивала... Најважнији гости, ипак су стигли пре афирмисаних аутора: млади ствараоци, учесници такмичарског програма долазе из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније.

Сцена из "Дома за вешање"

На хелидром у Кустуричиној авлији, током дана добродошлицом, хлебом, сољу и ракијом дочекани су, у шали је речено, "филмски покварењаци" - продуценти попут Фламинија Задре, који је омогућио снимање првенца "кустендорфског детета" Јапанца Кокија Хасеија, и који је у жирију такмичарског програма заједно са Мажидом Абди и Дивном Вуксановић. Продуцент Матијас Мостеирин ће овде представити филм "Клан" аргентинског режисера Пабла Трапера и одржати радионицу.

На почетку глобалне инвазије на ужичку месну заједницу, право из Рима стигао је Матео Гароне. Светла фестивала била су уперена у аутора филмова "Прва љубав" (2004) и "Гомора" (2008), за који је добио Велику награду на Канском фестивалу и пет европских филмских награда, као и остварења "Ријалити" (2012), овенчаног још једном канском Великом наградом. Овог пута Гароне је на "Кустендорф" понео бајковиту "Причу над причама" (2015).

- Радујем се, јер сам овде други пут и знам да ме чекају пријатељи, млади аутори са којима сам навикао да делим дане и ноћи у посебном амбијенту ослобођеном свих баналних вишкова - рекао је Гароне по доласку у Мокру Гору.

После церемоније отварања, приказан je Гаронеов филм "Прича над причама", екранизација три бајке Ђамбатиста Базилеа и прво остварење вишеструко награђиваног режисера на енглеском језику. Гароне је после пројекције одржао радионицу за младе ауторе и све љубитеље филма.

Тачно у поноћ, у "Проклетој авлији" концерт је одржала јерменска реге група "Реинкарнејшн".

Звезду позоришног "Дома за вешање" и отварања "Кустендорфа" Горицу Поповић затекли смо у дрвенградској авлији, с везом у рукама. Одложивши вез, допунила је ону причу с почетка о људима и животињама.

Матео Гароне стиже на Мећавник

- Видите, уметници су сметња, тег нашим властима већ дуго. Чак и када се "гарнитура" владајућих промени, тада постаје још горе. То је понижавајуће! То је поражавајуће! Утолико су значај "Кустендорфа", његов опстанак и трајање још већи - каже глумица. - Фестивал напред гура младе, морамо разумети да су они у тешком, незавидном положају. Забрањено је запошљавање младих у култури. Мало је "квака" за које се могу ухватити, поље им је сужено, где ће они? Могу овде, будимо зато на "Кустендорф" поносни.

Нема сумње, на крају фестивала професор режије и живота Кустурица скинуће накратко куварску одећу, гости и учесници фестивала ће "одлетети", сви с надом и вољом да на оној тужној порушеној сценографији с почетка направе нешто мало боље.


"НА МЛИЈЕЧНОМ ПУТУ"

- ЗАВРШИО сам снимање филма, сада ми је лако. Први пут сам радио дигиталном камером, али са узбуђењем карактеристичним за филмове из седамдесетих. Више од 90 одсто сцена дешава се у екстеријеру. Верујем да ће монтажа бити готова за премијеру у Кану. Проблеми су сада другачији, некада смо јурили праву експозицију, а сада пуно времена одузимају дигиталне ствари, послови попут мењања делова позадина... - каже Кустурица.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

dada

23.01.2016. 07:11

taj nas je svetu predstavio kao ,,rome,, i zato nas tako i svuda i vide i postuju. nakraju zato sada ovako i prolazimo. on nema nijedan normalan film, sve se svodi na izvodjenje budalaština. pa evo i ova slika prilikom otvaranja to i dokazuje. ali oni sto su izuli opanke davno, tobože sada im je to ,,fensi,, . aj da vidim koliko nisam u pravu ili kolko ljudi ima moje mišljenje. ako nisam upravu prosvetite me da ne živim i dalje u zabludi

ana

23.01.2016. 10:50

@dada - dado bez potrebe da vredjam,nisi u pravu,a ne vredi ni objasnjavati ti,neces shvatiti,toliko,i srecno!

Spiridon S.

23.01.2016. 13:51

@dada - @dada.Sve je u redu.Nema potrebe o svemu imati misljenje..Uzivaj u zivotu i onim sadrzajima kod kojih osecas da si "kod kuce"..I Pink je za ljude..Vrhunski dometi kulture i umetnosti kao i njihovi protagonisti su "malo cudni" za "normalan svet"Te "budalastine" kako ih nazivas ne shvatljive su za tvoj svetonazor..Ako te mogu probati utesiti recu ti da cika Kusta radi upravo da nas vide kao lepse i pametnije..Ne brini..Svako dobro od Gospoda..

Stanoje Kilibarda

23.01.2016. 14:04

On je Srbin koliko i Ivo Andric , Josip Pančić , Meša Selimović ... Ajde Teslu neću u tu kategoriju.

@@@

24.01.2016. 00:59

@Stanoje Kilibarda - Stanoje,on ne samo da je Srbin,on je najveci Srbin svoga doba..U istoj ravni sa Njegosem,Andricem,Teslom i ostalom plejadom srpskoga roda..

Предраг Илић

24.01.2016. 08:52

@Stanoje Kilibarda - Тако је то кад вашке узимају себи за право да помињу велике људе. И Арбанас Сума је имао више части од извесних дукљана.