Никола Љуца: О овоме се сања

А. ПОПАДИЋ

21. 01. 2016. у 18:42

Никола Љуца, аутор филма "Влажност", који премијеру има на Берлинском фестивалу: Цела екипа је срећна и што је најважније - стоји иза филма. "Влажност" преиспитује где смо и како смо дошли до овога данас

Никола Љуца: О овоме се сања

Фото В. Данилов

ДЕБИТАНТСКИ филм младог српског редитеља Николе Љуце имаће светску премијеру на Међународном филмском фестивалу у Берлину, који се одржава од 11. до 21. фебруара. После неколико кратких филмова, Љуца је, у сарадњи са Сташом Бајић написао причу са примесама психолошке драме, али и трилера. Главни јунак је млади јапи (Милош Тимотијевић), коме у једном тренутку супруга (Тамара Крцуновић) нестаје без трага, док се он труди да сакрије тајну и одржи "привид среће".

Љуца, за "Новости", објашњава како се осећао када је објављено коначно саопштење и списак других редитеља који ће се наћи у селекцији "Форум" са њим:

- Било је као када се надувани балон издува, и од узбуђења и од среће, а онда се мало смириш и схватиш: то је тренутак који си чекао. Срећни смо и узбуђени, и што је најважније - стојимо иза филма.

Наш саговорник каже да је презадовољан што се нашао у програму тако великог фестивала.

- Дигиталне технологије су поједноставиле процес снимања, па се у свету данас снима много више филмова, чак и превише. Фестивали служе да "проберу" из тог мноштва оно што сматрају да је најбоље - објашњава Љуца.

Филм "Влажност" је свој живот започео управо на Берлинском фестивалу, 2011, у оквиру програма за развој сценарија. Љуца је током припреме и снимања имао подршку бројних фондова, а да ли то значи да је пут до дебитантског филма био лак?

- Само изгледа тако. Јер, колико смо добили, на исто толико конкурса смо одбијени. Оно на шта су људи реаговали и што је, верујем, највећи квалитет "Влажности", јесте оригиналност приче, то што сценарио нуди нешто другачије. А у исто време, то нам је отежавало финансирање, јер су многи сматрали да је рискантно, да није типичан сценарио за дебитанта, питали се можемо ли да га реализујемо.

Главни јунаци "Влажности" само наоко живе живот из снова, богати су и успешни, али им недостаје много тога.

- Филм истражује разлике између слике коју неко одржава у јавности и онога што је урађено да би се до тога дошло. Када мислиш да имаш све, а онда једна ствар потпуно промени твој поглед на живот. Људи су приграбили ову капиталистичку хистерију у којој живимо, а ми истражујемо који се то профил људи изборио за високе позиције.

Млади редитељ каже да није хтео да осуђује, нити да "упире прстом" на некога, већ да преиспита где смо и како смо дошли до овога данас.

Осим кратких филмова, Љуца је радио као асистент редитеља на филмовима "Кругови", "Поред мене" "Практични водич кроз Београд"...

- То су били пројекти пријатеља и колега који су и мени много помагали на овом филму. Радио сам с људима у које верујем, а за неке стране агенције сам радио кастинге јер је то био начин да преживим док чекам филм. Проблем је што се овде филм доживљава као хоби, а очекује се да живиш од нечег другог - каже млади редитељ.

После Берлина, "Влажност" ће отворити београдски Фест, а онда почетком марта улази на редован биоскопски репертоар.

ПЕТ СРПСКИХ ФИЛМОВА

Осим Љуциног филма, светску премијеру у Берлину имаће и документарни филм "Дубина два", Огњена Главонића, о масовној гробници у Батајници. У такмичарском програму "Панорама" биће приказана мањинска копродукција, драма "С оне стране" Зринка Огресте, док ће у селекцији "Перспективе" публика видети немачко-српски кратки филм "Четири угла круга" Катарине Станковић. Берлински фестивал одаће почаст Желимиру Жилнику и обележити 30 година од награде "Теди" за филм Marble Ass.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације