У Египту најбоље Караконџуле

В. СТРУГАР

21. 01. 2016. у 13:34

У Египту најбоље Караконџуле

Марина Димитријевић и Александра Манасијевић у Египту

Београдским глумицама Марини Димитријевић и Александри Манасијевић награда на позоришном фестивалу у Египту. На сцени Академије 28 српска премијера заказана за 4. фебруар

НА недавно завршеном Међународном позоришном фестивалу у Шарм ел Шеику (Египат), београдске глумице Марина Димитријевић и Александра Манасијевић освојиле су прву награду за представу "Караконџуле 99 - антиратни кабаре". Представу су саме осмислиле и режирале, а признање су успеле да освоје у конкуренцији остварења из деветнаест земаља.

Али оно што њихов успех чини посебним није сама награда, већ иницијатива. Младе глумице без сталног ангажмана урадиле су комад који осуђује рат и насиље (од бомбардовања наше земље 1999. године, па до садашњих сукоба у Сирији и на Блиском истоку) и премијерно га извеле на фестивалу у Алжиру. А потом, уследио је позив за гостовање из чак десет земаља!

- Кроз музику и покрет, уз мало текста који изговарамо на француском и енглеском, осмислиле смо представу која говори о бесмислу ратова и насиља, почев од бомбардовања Југославије - каже Марина Димитријевић, која је после основних студија глуме стекла мастер диплому из луткарства и хонорарно сарађује у "Пинокију". - Представу смо радиле специјално за фестивалска извођења с намером да пренесемо поруку мира, али и обиђемо свет и упознамо што више различитих култура.

Да би се ова идеја и реализовала, одлучиле су да не чекају шансу. Саме су написале текст, режирале, направиле костиме и продуцирале представу. Једино им је за кореографију била потребна помоћ, а њу су добиле од Тање Поповић, балерине Народног позоришта.

- Тако је настала представа "за понети", која је у Египту освојила још две друге награде - за кореографију и глуму. Већ следеће недеље одлазимо у Марсељ, а чекају нас и уговорени наступи у Мароку, Јордану, Њујорку, Сенегалу, Обали Слоноваче и Италији - каже Марина Димитријевић.

Иначе, представа ће премијерно бити изведена у Београду 4. фебруара, на сцени Академије 28.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације