Катастрофа: Поплава уништила вредна платна Уроша Предића и иконе старе неколико векова!

М. Рогач

20. 01. 2016. у 07:55

Катастрофа: Поплава уништила вредна платна Уроша Предића и иконе старе неколико векова!
Пуцање водоводне цеви, 5. јануара у центру Београда, проузроковало велику штету културним добрима. У депоу Алфа банке оштећене и слике Надежде Петровић, као и руске иконе из 14. и 16. века

СЛИКЕ од непроцењивог културног, историјског и материјалног значаја, међу којима су и дела Надежде Петровић, Милана Коњовића, Уроша Предића, као и руске иконе из 14. и 16. века, уништене су у поплави која је захватила и сефове Алфа банке у Краља Милана 11! Овај инцидент се догодио 5. јануара, а власници уметнина обавештени су, како кажу, тек десет дана касније.

Више стотина грађана похранило је слике српских и многих страних сликара у сефовима филијале Алфа банке на Теразијама. Та дела огромне материјалне и историјске вредности власници су повремено уступали и за изложбе музејима, као и галеријама. Непријатно изненађење за њих уследило је 15. јануара, када су добили позив из банке да дођу и утврде шта је и колико оштећено. Поплава се наводно догодила услед пуцања водоводне цеви, а штету је, касније, санирало предузеће "Водовод и канализација."

- Свако од власника је дошао и сам за себе је видео шта је и колико уништено, након што смо обавештени телеграмом да се јавимо у банку - прича за "Новости" један од власника уметнина. - Инсистирали смо да се банка огласи одговорном и надокнади нам штету. Међутим, представници Алфа банке су нас обавестили да банка није одговорна за штету, већ да су за то одговорни ЈКП "Водовод и канализација". Иначе, у уговорима са банком постоје и клаузуле за случај оштећења и више силе. А ми се питамо да ли смо слике оставили у банци или у "Водоводу".

Власници уништених уметничких слика планирају појединачно да покрену спорове против банке.

УЧЕСТВОВАЛИ У "НОЋИ МУЗЕЈА" ЗГРАДА Алфа банке улици Краља Милана изграђена је 1924, а у мају 2014. учествовали су у манифестацији "Ноћ музеја". Током те вечери приказан је сеф, као и дела смештена у кабинетима и салама. Посетиоци су изблиза могли да виде "Грачаницу" Надежде Петровић, "Јесење плодове" Јована Зоњића, дела Лојза Долинара и уметнине са мотивима Аполона, Посејдона и Афродите.

- Нису предузели ништа да спрече штету или макар да ублаже последице, да евакуишу сефове из тих угрожених просторија - огорчени су власници слика. - Могли су раније да нас обавесте, па да и сами некако покушамо да спасемо слике. Дошли смо тамо, сефови су били десет центиметара у води. Зашто је банка дозволила да неповратно пропадну дела непроцењиве вредности? Данима су слике лежале у води. Одбијају одговорност, а у уговору пише да морају да предузму све мере за обезбеђење доброг стања сефа и надзора над њим.

Историчар уметности Никола Кусовац, музејски саветник у пензији, обавештен је о штети која је настала, а међу сликама су наводно и дела Уроша Предића.

- Колико ми је познато, реч је о компликованим оштећењима - објашњава Кусовац. - Нека се могу поправити, али реч је о делима која имају својство културног добра, тако да је и материјална штета у другом плану у овом случају.

Одговор од ЈКП "Водовод и канализација" нисмо добили до закључења броја, јер им је у 15.30, како су нам објаснили, истекло радно време! \

Историчар уметности Никола Кусовац

СВЕ ПО ПРОПИСУ

У ОВОМ тренутку, од велике је важности да напоменемо да настали догађај није изазван радњама или пропустима Алфа банке или њених запослених, нити је банка одговорна за тај догађај, јер је до продора воде у просторије банке дошло услед пуцања водоводних цеви изван просторија и зграде банке - речено је "Новостима" у Алфа банци.

У овој институцији наводе да је банка у потпуности реаговала у складу са уговорима потписаним са клијентима и уложила све напоре да омогући клијентима да преузму предмете које чувају у сефовима.

- Имајући у виду чињеницу да је клијентима, закупцима сефова, обезбеђена пуна приватност и да банка нема, нити може имати увид у садржај сефова клијената, банка гарантује само неповредивост сефа, што је и испоштовала за све време трајања уговорног односа - истичу у Алфа банци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (50)

repus

20.01.2016. 08:16

nešto mi ovo lici na lepo isplaniranu pljacku kakvi su to tobože sefovi koji nemajku zaštitu od vode baš kao što stalno postavljam pitanja gde su završile ikone I relikvije iz crkvi I manastira od slovenije do kosova dali je sada ovo smišljeno da se opravda njihov nemoralan nestanak to jest prodaja privatnim vlasnicima nema od naše lepe srbije ništa secemo granu na kojoj se nalazi naša strbija normalno niko rešetaka videti nece

Boban

20.01.2016. 08:23

Ko ima za zakup sefa za tako vrednu pokretnost, ima para da kupi neku drugu, slicnu posto istu vise nikada nece moci. A i kakva sreca je imati takvo delo koje umesto da bude na zidu gde se gleda, nije bitno mizeja ili sobe...ono bude u tami nekakvog poplavljenog sefa...da je umetnik znao nikada je nebi naslikao...

pa

20.01.2016. 12:22

@Boban - Pa visilo bi to u kucama vlasnika da nema lopuza koliko hoces da kradu . Ne stoji to iz obesti nego da ne bi dobilo noge.

gradjanin

20.01.2016. 08:29

Pa da, banke nisu nikad krive, uvek je neko drugi. Znaci, za eventualnu provalu banka bi snosila odgovornost, a za tako banalnu stvar kao sto je prodor vode u prostoriju sa sefovima sluzi termin 'visa sila'. Sta mislite kakav bi epilog ove price bio negde na zapadu?.

VRBAŠANIN

20.01.2016. 08:29

Ko će za to da odgovara ? Kolateralna šteta ,to se nemože vratiti kao ni život kako su ih uzeli ovi na čuvanje kada ni su imali uslova za to a sigurno su debelo naplaćivali . Mislim da neposto je te pare što mogu da plate za unište na umetnička dela .

Goga

20.01.2016. 08:44

Moje iskustvo sa Grcima.. Ziveli i radili 5 godina.. Najveci svetski prevaranti,neodgovorni aljkavi i uglavnom svi kradu i kraduckaju... Zaista mi je zao vlasnika slika to je nevidjena steta... zelim da vam porucim da budete istrajni da tuzite banku.. za nemar i nadoknadu stete..procitajte sitna slova sigurno su nesto u ugovorima upisali sto ih abolira..izuzetno pokvaren narod.. uzas ,vodite racuna sa prevarantima.. ja posle iskustva sa njima predjem ulicu kada vidim gr banku

Петар

20.01.2016. 08:47

е сад измусти банку и недозволити никако да се узвуку

VASKE

20.01.2016. 08:49

Banka garantuje PRODAJU MAGLE sve ostalo snose vlasnici umetničkih dela. Gospodo draga nije voda došla do sefova za minut, postoje alarmi, dežurni radnici. Šta je u konkretnom slučaju banka preduzela, a šta od klijenata naplaćivala ?

Petar Jovic

20.01.2016. 08:53

Kako Svevisnji svojom pravdom namiri dug.Koliko je od tih slika i umjatnina ukradeno iz Titovih vila,drzavnih institucija,privatnih kuca i sklonjeno bas u taj sef.Ogromna steta za umjetnicku bastinu Srbije,a sa druge strane sta reci.kako doslo,tako i otislo.

Crni petre

20.01.2016. 12:20

@Petar Jovic - Petre mislis kako je Tito i njegova ekipa pokrala iz kuca uglednih Srba posle rata gomile umetnickih dela? Jedna od slika koje se nalaze u jednoj od vila je vlasnistvo moje porodice i zamisli bas su je odneli Tito i njegovi. Inace slika je bila kupljena 1911 godine i doneta u Srbiju i bila je deo porodicne kolekcije sa jos puno drugih vrednih slika do 1946 godine. Tacnije 11 Novembra 1946 kad su dosli neki u uniformama i sve odneli tj uzeli kome se sta svidelo a zatim i kucu za generala spemilil

Kako ste nakupili te vredne slike

21.01.2016. 07:28

@Petar Jovic - Naravno, preko ledja sirotinje. E, zato smo voleli Tita.

Лаки

20.01.2016. 08:58

Вама бре не требају нацисти ни НДХ! Ово је културоцид! Какав народ, шта је ово,најгора генерација у историји Срба!

taq

20.01.2016. 08:59

"-... banka garantuje samo nepovredivost sefa, što je i ispoštovala za sve vreme trajanja ugovornog odnosa - ističu u Alfa banci." Niste ispostovali nepovredivost sefa posto ste dopustili prodor u sef. Da li je to voda ili lopov, nije bitno, posto ste vi to trebali da sprecite. Citav vault treba da je otporan na prodor vode. Neprofesionalno ste radili, niste proverili moguce falinke sistema, a poslovna politika vam je bila "nada da se nista tako nece dogoditi jer nije bilo ranije". Povrsnost.

Neverovatno

20.01.2016. 09:04

Nesposoban narod, nesposobna drzava, nesposobne banke. Ali ne brinite uskoro ce priroda da se pobrine za vas!

Milivoje

20.01.2016. 11:56

@Peki - Da, šteta je napravljena ali nesme se čekati već platna i slike popraviti/restaurirati što pre da nebi nastala još veća šteta. A ako treba pomoć u restauraciji ja bi vrlo rado radove popravio. Sve što bi koštalo jeste samo za material i adekvatan prostor za rad

Nuclear Vlasta

20.01.2016. 09:10

Zašto se vredne ikone i slike nisu čuvale u specijalizovanim ustanovama u kojima, ako se hoće, može postići isti nivo zaštite i ako nisu u izložbenom prostoru. Ostavqati vredno kulturno blago po kojekakvim bankama a ne čuvati adekvatno jednako je uništenju. S obzirom kako sve ostalo ide, ni malo me ne čudi nemarnost institucija koje su nadležne za to. Sramota a i više od toga jer niko ovde neće odgovarati za ovoliku štetu!

Zaboravljeno koferce

20.01.2016. 11:28

@Nuclear Vlasta - Zato što su privatno vlasništvo a ne vlasništvo države! Država treba da kontroliše kome daje dozvolu da se bavi izdavanjem sefova. Država treba da zaštiti deponente od bahatog i neodgovornog ponašanja banaka. I na kraju, država treba ako hoće da omogući građanima da svoje privatne umetnine koje imaju značaj za kulturu ove države čuvaju u adekvatnim depoima i trezorima (Narodni muzej, NBS...). Građani su svoje slike ostavili na kako su smatrali sigurnom mestu, a banka je ta koja mora da odgovara.

Diletanti na svim nivoima

20.01.2016. 09:19

Ne znam KO je odlucio da se nacionalno bogatstvo daje na cuvanje privatnoj banci, a ne cuva, u nedostatku muzejskih depoa, u podzemnom trezoru, npr. NBS na uglu Kneza Milosa i Srpskih vladara. Posto je taj NEKO, odlucio da placa privatnoj banci za smestaj nacionalnog blaga, on treba da "visi". Da ne pominjem da je navedeni podzemni trezor NBS preziveo nekoliko ratova, te da cak ni komunisticki masin-bravari nisu uspeli da obiju sve sefove i da dodju do sadrzaja. Znaci, posluzio bi i za slike.

Zaboravljeno koferce

20.01.2016. 11:23

@Diletanti na svim nivoima - Odlučio je vlasnik umetnina. Ne može država da odlučuje gde će građani da drže svoje slike. Ali mi je neverovatno da banka pere ruke od svega. Mada, od bankara to možemo i da očekujemo. Krajnja bahatost i neodgovornost od strane banke. Poplava možda jeste viša sila, ali neobaveštavanje vlasnika nedeljama je iskjučiva krivica banke. Ne preduzimanje hitnih mera za evakuisanje stvari iz sefova JESTE krivica banke. I banka mora da nadoknadi štetu. Kakav je to sef kad ga poplavi pucanje cevi?

Perla

20.01.2016. 11:32

@Diletanti na svim nivoima - Pa, koliko sam razumela, reč je o privatnim vlasnicima slika, pa će oni tužiti banku... Ma... Ovo je takav kriminal, takva neodgovornost, takvo neznanje... Ako je to proglašeno za kulturno blago Srbije, meni bi i vlasnici odgovarali, i ministar kulture. Postoji zakon o kulturnim dobrima... Ali, šta vredi zakon, kad je zavladalo bezakonje...

izvini

20.01.2016. 12:17

@Diletanti na svim nivoima - To sto su slike nacionalno blago ne znaci da drzava treba da ih cuva jer su privatno vlasnistvo. A taj isti trezor je skoro imao jako problema bas iz razloga sto je preziveo par ratova. I niko ne treba da visi nego banka ce morati da plati milionske ostete vlasnicima a ne Vodovod koji nema veze sa time tj on nema obaveze prema klijentima banke. Kako ce se banka i vodovod posle ganjati to klijenta banke ne treba da zanima I NBS nije na uglu K. Milosa i Sr.Vladara, Nauci grad prvo .

Nauci ti

20.01.2016. 14:18

@Diletanti na svim nivoima - Kameni trezor NBS nalazi se u podzemlju bivse Jubanke na uglu Srpskih vladara i Kneza Milosa. Raspitaj se, pa se pravi pametan. Znam gde se nalazi zgrada NBS. Trezor o kome pricam(bio sam licno unutra), preziveo je ratove neostecen, a mnogi sefovi nisu ni nasilno otvoreni od 30.godina 20.veka. A pokusavalo se, nije da nije.Ne moze privatno vlasnistvo biti iznad prava civilizacije da nasledi vrhunske umetnicke predmete neke epohe. Znaci, ja kupim Mona Lizu i zavijem je u dzoint?To moze tako?

ZalivSajt

20.01.2016. 09:21

Da mi zivimo u normalnoj drzavi drzava bi oduzela licencu toj banci i "odrala" je za odstetu. Kako jedna ovakva banka moze da nastavi sa radom kod nas?

Sta, bre, to radite?!

20.01.2016. 09:46

Banka svakom pojedinacnom vlasniku da naplati odstetu. Vrlo jasan slucaj, da su pravovremeno, istog trenutka, reagovali i uklonili sef ili umetnine do ovoga nikad ne bi doslo. Ne samo sto je unisteno delo i posed jednog coveka, nego duhovno stvaralastvo citavog naroda!

Dumar

20.01.2016. 09:56

Sad ce se oglasiti gazda, MMF, i saopstiti presudu: Alpha banka nije kriva, i tacka. Mi cemo to, svidelo nam se ili ne, morati da prihvatimo, inace...

Немања

20.01.2016. 10:03

Банка је у Србији јаче од државе у сваком случају.Банка је увек у праву.Банка никад није крива.Банка никад није дужна.

etfgewt

20.01.2016. 10:30

Vi opet branite banku, tj. tajkune pa necete da objavite komentar gde se razlozno objasnjava njihova greska? C, c, c,...

Akril

20.01.2016. 10:44

Nema to veze sa Vodovodom, oni se bave snabdevanjem vodom i njihove cevi "imaju pravo da pucaju" jer drugačije i ne može. Banka je pre postavljanja sefa treba da proveri koje su opasnosti i da li u blizini prolaze velike vodovodne, kanalizacione ili plinske cevi. Totalno neozbiljno

nikikikiriki

20.01.2016. 10:57

Ma koga uopšte zanimaju te slike...Baš me briga dok je farme ,parova i v.b. ,pa ja lepo gledam cure i prave momke kako ljubovišu i rađaju Srpčad koja će naslikati još lepše i starije slike od tih.

Daada

20.01.2016. 11:19

@nikikikiriki - to mi nešto mnogo smrdi, poplavljeni sefovi?????? pa da li iko zna kako su debeli zidovi, vrata itd.........

hoce to

20.01.2016. 12:13

Ja sam jedan od ostecenih. To sto oni kazu da je Vodovod kriv to macku o rep. Angazovao sam advokatsku kancelariju i to jednu od boljih i oni ce pokrenuti sudski proces protiv Banke. Ja kao klijent sam dao njima na cuvanje i nije moje da brinem o tome gde cevi idu niti mi je u ugovoru pokazan nacrt podzemnih instalacija. Ja placam mesecno za to da oni brinu a ne vodovodu. Bice to jako skupa parnica i jako skupa osteta za banku barem kad sam ja u pitanju.

Kole

20.01.2016. 12:26

Kuku, pa sta ce sad Vidoje i Nikolina Pisek? Zar ovako da im se upropastava mukom sakupljena zbirka?

Luka

20.01.2016. 13:15

Terati ih do besvesti dok svu stetu ne nadoknade, banke znaju da maltretiraju jadne gradjane i otimaju, a kad oni dodju na udar onda se prave ludi.

neverovatno

20.01.2016. 13:24

Slike od nacionalnog značaja mogu biti u rukama fizičkih lica, ali u sefovima umesto negde gde ih ljudi mogu videti? Gubi se smisao i vrednost umetničkog stvaranja ako je samo za oči vlasnika.

zanimljivo

20.01.2016. 13:26

To nešto kao sa onim kradenim parama iz sefova od pretprošle godine? Proveriti da li su potopljene vrednosti još uvek originali ili su prodati pa sad štetu da nadoknade osiguravajuća društva. Uopstalom, znaju os. društva kako će se zaštiti.

SSS

20.01.2016. 13:58

da su zaposlili jedno 5 vrednih ljudi kao obezbedjenje I nadzor, da setaju po ceo dan I noc po trezoru, spasili bi ovoliku stetu... a da ne govorim o savremenim sefovima koji su svuda u svetu hermeticki zatvoreni...bilo bi smesno, da nije tuzno

CVELE

20.01.2016. 14:36

Alpha banka je uz svesrdnu pomoć Mladjana Dinkića,radnicima tadašnje Jubanke zakinula kupljene akcije banke uz obrazloženje da su zastarele i obezvredjene.Sada će bar ovim ljudima morati da nadoknadi štetu ako već nije isplatila radnicima ono šta je bilo njihovo!!! Ipak ima Boga !!!

to ti je

20.01.2016. 15:03

Cudo banka nije kriva a gde su kamere koje nedgledaju prostor trezora i gde je obezbedjeje koje nadgleda taj isti prostor. Dalje banka je kriva i sad da li ce ona iz svog dzepa da plati ili od osiguranaj to je na njima. A ono sto je tu sporno je da li su grci uopste osigurali sefove jer oni su poznati po losem radu. Inace vecina direktora te banke koji su grci su uglavnom amateri sa nizih pozicija u maticnoj banci koji su dosli da malo uzmu vise kesa. Teske neznalice

Posten_covek

21.01.2016. 01:33

Otkud radnickoj klasi slike sto se cuvaju u privatnoj banci i to molim Vas lepo kulturno dobro sto moze svako dete da nacrta. Ovo je bre neka cunami namestaljka.

Nena

22.01.2016. 15:31

Alpha banka kriva ?!?! Ahahahah ...Meni nesto nije jasno, pored svih propusta koji su napravljeni , kako ova Banka nije do sada izgubila dozvolu za rad. Hoce li drzava konacno zaustaviti javasluk zvani Alpha Bank ? Cuj kriv Vodovod za slike koje se nalaze u njihovom trezoru....E, svasta!!! Grci su uvelu celu EU u krizu i naravno, nisu oni krivi....

p

23.01.2016. 11:06

dobar neki sef kad nije otporan ni na vodu, ha ha ha, "banke u srbiji" zvuci slicno kao "pravda i zakon u srbiji", da nije tako zalosno bilo bi smesno