За Гогена и историју 300 милиона долара!

М. КРАЉ

03. 01. 2016. у 23:46

За Гогена и историју 300 милиона долара!

Гоген

Протекла година памтиће се и по астрономским износима датим за вредна уметничка дела на светским аукцијима. Обрт на највећем тржишту уметнина, чувеним њујоршким аукцијама код "Кристија" и "Сотбија" - у сталном порасту

ЦЕНЕ које вредна дела досежу на аукцијама за обичне љубитеље уметности толико су незамисливе да задиру у домен научне фантастике, што су показали и рекорди оборени на аукцијама током минуле године. На чувеним пролећним њујоршким аукцијама код "Кристија" су Пикасове "Жене из Алжира" продате за 179,4 милиона долара (после само једанаест и по минута надметања), а потом је у истој кући, с јесени, "Лежећи акт" Амадеа Модиљанија отишао за 170,4 милиона. Тако су дела генијалног Шпанца и непревазиђеног Италијана заузела два прва места на листи најскупљих слика продатих "испод чекића".

Али безмало укупна сума дата за ова два платна, чини буџет који је држава Катар одвојила за рад Пола Гогена "Када ћеш се удати?". Ова слика је, мимо аукција, прошлог фебруара продата за 300 милиона долара и тако "зарадила" епитет најскупље слике у историји.

Светско тржиште уметнинама већ годинама бележи значајан напредак и то, пре свега, кажу стручњаци, појавом нових купаца из Азије и Персијског залива. Обрт новца постаје све већи, па је 2015. само мајска сезона у Њујорку, са 2,6 милијарди долара, имала раст од чак 25 одсто у односу на претходну годину. Од тога "Кристи" је продао уметнина за 1,72 милијарде, а ривалски "Сотби" имао је пазар од 893 милиона.

НАЈЕЗДА СА ИСТОКА ЈЕДАН од очитијих примера да су купци из Азије ти који намећу високе цене уметничких дела је и тај да је Ван Гоговом платну "Алиском", процењеном на 40 милиона евра, жестоким надметањем са осталим заинтересованим, азијски колекционар цену подигао на 66 милиона. Да би се откупило Монеово платно "Слив са нимфама, руже", наступио је читав кинески конгломерат "Далијан Ванда груп".

Поред богатих колекционара и инвестиционих фондова, на велику потражњу ремек-дела (која за собом вуче и пораст цена), утицало је и отварање нових музеја широм планете. Само током прошле године отворено је 720 музејских институција, које своје колекције употпуњавају и делима са аукција. Купци, међутим, најчешће остају анонимни, а на поменутим пролећним аукцијама у "Кристију" и "Сотбију" било их је из чак 35 земаља и по разним критеријумима су обарали рекорде.

У "Кристију" је, само неколико минута после Пикасових "Жена из Алжира", Ђакометијево дело "Човек који упире прстом" продато за 141,3 милиона долара, чиме је постало најскупља скулптура продата на аукцији. Оборена је и рекордна цена постигнута за једно Ван Гогово дело. Његово платно "Алиском" продато је за више од 66 милиона долара, што је више од досад најскупље слике холандског експресионисте, продате 1998. Највишу цену до сада постигло је и једно дело његовог земљака Пита Мондријана. Његов рад продат је за 50,6 милиона долара.

Пикасо Они који се надмећу на аукцијама - а највише је Европљана, Американаца, Руса, уз све значајније колекционара са Блиског и Далеког истока - једнако су заинтересовани за уметност коју су већ валоризовали време и наука, као и за ону насталу у другој половини 20. века, али и савремену. Рекорд је достигло и једно дело америчког апстрактног експресионисте Марка Ротка. Платно названо "Број 10", на аукцији прошлог пролећа достигло је цену од 81 милион долара, док је с јесени дело америчког поп-арт уметника Роја Лихтенштајна "Медицинска сестра", продато за 95 милиона долара.

Модељани СЕДАМ ВАЛУТА

ДА данашњи велики колекционари потичу са свих крајева планете и да су присутни на свим тржиштима уметнина, потврда је и то што аукцијска кућа "Кристи" процењене вредности дела, уочи аукција, истиче у чак седам различитих валута. То су амерички долари, еври, британске фунте, швајцарски франци, хонгконшки долари и руске рубље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације