Душан Ковачевић: Ми од 1948. возимо у контрасмеру

Вукица СТРУГАР

31. 12. 2015. у 17:59

Писац о одумирању народа, сиромаштву, богатој а запуштеној Србији, игри на жици. У наредних сто година Балкан ће се преполовити. Онај ко је бомбардован, он је убијен. Ми смо само привидно живи

Душан Ковачевић: Ми од 1948. возимо у контрасмеру

Душан Ковачевић

КОМАДИ Душана Ковачевића ове године окупи(ра)ли су стару Југославију: Босанци играју "Балканског шпијуна у Сарајеву" (као и Јапанци у Токију), Црногорци "Урнебесну трагедију", Хрвати су недавно премијерно извели представу "Маратонци трче почасни круг", да би се само дан касније у Звездара театру, (после три деценије) - на сцени нашла "Клаустрофобична комедија".

Сам писац открива да је овај комад писао са осећањем да живимо у тескоби која се прикрива повременим отварањем прозора, па је јасно и шта његов јунак мисли кад каже да "човек може бити заглављен у лифту као и у држави"...

* Где је данас ваш сироти и честити Сава оџачар?

- Наше нестајање и нехајање у последњих тридесет година за мене је централна прича. Податак Уједињених нација о демографској слици света у наредних сто година указује на то да ће се Балкан преполовити! Односно, да ће Срби, Хрвати и Босанци имати педесет одсто мање становништва, уколико се настави овај тренд одумирања и исељавања.

* Срби имају и додатних разлога за "одумирање"?

- Од Другог светског рата имамо проблеме са спољном политиком, због сталног шетања између Истока и Запада. Као да возите две траке, час у једном, час у другом правцу, с опасношћу да вас онај из супротне удари! Још од 1948. године, напуштања совјетског социјализма и Брозове одлуке да влада сам, па до данашњих дана. Кретање Александра Вучића на један мађионичарски начин, подсећа на артисте над кањоном Колорада. С тим, што уместо шипке он држи законе ЕУ у једној, а Устав Србије у другој руци. То је та прича о нашем сталном и изнуђеном компромису да будемо добри и с једнима и с другима. Данас је максимално компромисно: није питање да ли нешто хоћете или нећете, већ морате. Слаби смо, мали и сиромашни.

ПОЧНИМО ДА РАДИМО
* НАША будућност је умногоме условљена спољним фактором, шта од нас зависи? - Промена схватања рада, пре свега. Не сме и даље да важи она крилатица "не може мене нико тако мало да плати, колико ја могу мало да радим". Не може да се сваки други дан у овој земљи нешто слави и прославља. Да од осам радних сати неко ради само три. Посао мора да буде питање опредељења и егзистенције, свести да нам нико са стране неће помоћи. Кренимо напред. А имамо све.

* Зар нисмо одувек такви?

- Овде се то провлачи нон-стоп. Као и већина, одрастао сам у породици с питањем како преживети од првог до првог. Данас је исто. Погледајмо само шта нас је задесило у последњих петнаест година: транзиција и појава праисторијског капитализма. Оно што је у већини земаља успостављено као економски систем крајем 19. и почетком 20. века, ми тек сада покушавамо. Тих сто година ми смо провели у ратовима. Уосталом, прича о унутрашњој политици свуда се и своди само на економију. Осиромашили смо због погрешне економске политике. После Другог светског рата изграђено је на десетине политичких фабрика, па сад расправљамо шта ћемо с њима. А због фабрика су хиљаде људи напустили пољопривреду и то у земљи која је могла добро да се бави производњом хране. Човек сваког дана мора да једе, а без кола и телевизора може да преживи.

* Али, за село и пољопривреду није се много марило?

- Никада ми неће бити јасно (а ја сам одрастао на сеоском имању до поласка у школу) како земља са толико река, Војводином, Мачвом, Шумадијом, Поморављем, Посавином, са толико плодне земље - не може да исхрани ово мало народа? Да у тој земљи буде гладних, да се сваки дан отварају нове народне кухиње? И како је могуће да једна трећина плодних ораница остане необрађена и да се управо сада води расправа да ли да се земља да странцима или не? Земља је најосновније стратешко благо једне државе. Ако се не заштити и изгуби земља, нема ни народа.

* Ту се враћамо на вашу "Клаустрофобичну комедију"?

- На причу о једном сиромашном човеку са симболичном професијом оџачара, односно црнца који не зна да је Отело, лик из Шекспирове трагедије који не зна да ће завршити трагично... Али је добар човек. Такви људи својим радом и толеранцијом према сопственом сиромаштву, као и према новокомпонованим богаташима (међу којима има оних који су се поштено обогатили, али и оних који су се накрали) издржавају земљу. А држава је после двехиљадите ушла у дил с онима који су је пљачкали, па су сада сви поштени. То је разлог и зашто је политичка ситуација оваква каква јесте. Србија никад није била без опозиције, чак ни у време Броза кад се због једне реченице ишло у затвор - а сада јесте.

* Зашто нема опозиције?

- Једноставно, потрошили су све кредите које су незаслужено имали деведесетих година. Међу том елитом која се створила ја сам провео године, организујући протесте. Тај свет који је данас пословни естаблишмент нисам виђао, они су већ тада правили богатство док смо ми као луде Насте млатили по улицама. Тако се одједном појавила класа која влада директно, или из сенке. Власт је после 2000. легализовала већину тог прљавог посла. Е, сад све то треба довести у нормалне, регуларне токове.

* Може ли у догледно време политичка сцена изгледати другачије?

- Не може. Прошли смо изливе беса и све могуће протесте током деведесетих, који су се завршили бомбардовањем. Онај ко је бомбардован, он је убијен. Али ми не знамо да смо убијени и да смо само привидно живи. Поприлично смо и озбиљно болесни. Сваки дан чујем за неку несрећу, за неко тешко обољење које је последица осиромашеног уранијума. У појединим деловима Србије рака је хиљаду одсто више него пре бомбардовања! Косово је посебно било изложено, али они због свог односа према Западу морају да ћуте. Иначе, зна се да имају ужасан проценат малигних обољења. Све то заједно - ратови, деведесете, санкције, бомбардовање - разбило је економију и људе, разорило ткиво. И уместо да кренемо напред као што су кренуле готово све земље бившег социјалистичког блока, ми смо кренули назад, у праисторију. Сад смо негде у каменом добу...

ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД - КАД сам пре 35 година снимао "Балканског шпијуна" почео сам са оном сценом "Окречите Београд". Нажалост, исто важи и за данас. Само кад би се окречио, Београд би био дупло лепши град. Ето, сад је велика прича око "Београда на води". Све што се ради велика је ствар. Ко није залазио тамо раније не зна да се у центру налазило стотине складишта и кућица за мишеве: мишеве људе и праве мишеве. Што се мене лично тиче, не мора тамо да се изгради ништа. Довољно је да се посади трава, подигну игралишта, културни центри - и биће велики успех

* Шта може свако од нас, понаособ, да уради?

- Одавно сам престао да се експлицитно бавим опозиционим размишљањем. У мојим годинама је то деструктивно. Припада младости. Али покушавам да урадим нешто практично добро, ако је могуће. Сад сам решио да уђем поново у адаптацију зграде Звездара театра. То је мој оптимизам: да свако уради колико може. Не мора нешто велико, макар да окречи сопствену кућу. Кад се возим нашим путевима видим да је бар половина двоспратних кућа неокречена, а дворишта запуштена. Какав је то трошак у односу на цену куће? Реч је о безосећајности за минимум естетике.

* Како би за 30 година могла да изгледа "Клаустрофобична комедија" и живот?

- Рећи ћу оно у шта верујем: за 30 година биће нам 30 одсто боље. Када сам се својевремено доселио у Нови Београд, између Хотела "Југославија" и пруге која је ишла за Нови Сад, прелазио сам пешчану дину као Лоренс од Арабије. Данас су ту најскупљи станови.

* Али тај Нови Београд подигнут је управо у време социјализма?

- Јесте, мада заборављамо да је у периоду од растанка са СССР и Стаљином, да би опстала идеја неутралне Југославије - у земљу уложено преко сто милијарди долара кредита. Тих кредита нема од пада Берлинског зида и од "непотребе" да постоји Југославија. Кад је престао Хладни рат и потреба за Југославијом као целином, е онда је почео интерес распада земље који је инициран споља. Југославија није била потребна, али јесу њени територијални делови зарад обнове старих империја.

* Када ће се те империје поново успоставити?

- Оне су већ настале. Обнова империја, аустроугарских и немачких граница је скоро дефинисана у економском, прагматичном смислу. Немачка је два пута у 20. веку водила ратове и оба пута била поражена. Онда се неко сетио да према Истоку или било ком окружењу иде с банкарима и економијом! Некада су се људи плашили чињенице да ће отићи у радне логоре у Немачку, а данас сви трче тамо да раде.

ДРЖАВА МОРА ДА ПОМОГНЕ

- У СРБИЈИ има великих сеоских имања на којима успешно раде целе породице. Кад би држава мало више водила о њима рачуна, таквих породица би било још више. Она мора да им помогне, не смеју да се кажњавају порезима што добро раде. Јер, имамо ми вредних људи. То су исти они који овде немају хлеба, а кад оду у иностранство су међу најбољима.

* Како да их сачувамо?

- Ништа друго него да се вратимо на Милоша Обреновића, кад је динар имао златну полугу захваљујући пољопривреди. То је било наше село пре сто педесет година. И то је била прича о династијама, док се нисмо дочепали среће и радости с комунизмом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (44)

Ђура Змај

31.12.2015. 18:06

Nije se "neko setio" već je Maršal rekao: "Nismo osvojili svet ratom, osvojićemo ga parama!", napravio "Maršalov plan" po kojem se krenulo u realizaciju, da bi Kristofer svojevremeno rekao: "Konačno smo dočekali da se ostvaruje Maršalov plan!"

Neko iz mase

31.12.2015. 18:14

1.Мислим да господин Ковачевић греши у много чему. Последњих 15 година Србија ради све што од ње тражи Запад и много смо се усрећили. Предати се (јер смо као мали) значи да неко други одлучује о нашим интересима. Да ли је показатељ последњих 15 година, када нам неко други кроји капу, да ће тај неко јаки и велики да брине о нашем народу? Неће. Према нама се Запад понашао увек као освајач а политика балансирања је минимум одржавања наших интереса.

vh

31.12.2015. 18:18

Prvo poljoprivreda, selo, proizvodnja hrane. Onda ce biti industrija, obrazovanje, kultura i sve ostalo- gladan ne moze da misli i stvara! Hrana je najvaznija roba- milijarde azijaca su ogromno trziste za nasu hranu- treba to samo odraditi i izvesti (kada ova sramota od politike se promeni). Problem je pesimizam- druge zemlje i narodi nemaju klimu i zemlju kao Srbija pa su se 'progurali' da budu 'glavni'. Treba se razverditi i shvatiti da nam je Bog dao mnogo.

Neko iz mase

31.12.2015. 18:18

2. Предложио бих, са друге стране, господину Ковачевићу да сними, заједно са другим истакнутим личностима, серију видео спотова у којима ће главни слоган бити "Поносан на своје село. Поносан на своје корене". Не може се пљувати по селу 100 година и говорити о сељаку као примеру затупљености, заосталости и дивљаштва. Треба сви да будемо поносни на своја села, наше претке..јер 98 % Срба води порекло са села. Комплекси стварају ову нездраву атмосферу према селу.

straja

31.12.2015. 18:19

Kao da MENJA STRANU....A koliko ja gledam oko sebe nije JEDINI.Nazalost pravog predvodnika nismo podrzali...I sad kako ko ume nek se snalazi.

Zlatan

31.12.2015. 18:28

Po mojem mišljenju, Krleža i Kovačević su najveći hrvatsko-srpski spisatelji XX stoljeća. Kovačevića izuzetno cijenim, njegova djela su svevremenska. Tome treba dodati i vrlo sposobne srpske filmske režisere, koji su izvrsno ekranizirali njegova djela i približili ga milijunskim masama.

Никола

31.12.2015. 18:44

Писац изванредан. Србин просечан. А што се тиче пропаганде ћеркиног диска, изванредан.

Francesco

31.12.2015. 18:53

Kako pravljenje fabrika u jednoj, kao posledica monarhije, zaostaloj zemlji kakva je bila Jugoslavija neposredno posle 2. sv. rata može biti loše? Šta su političke fabrike? Kontekst u kome Kovačević govori svodi se na sledeće:"Srbija je propala zbog zlih komunista koji su narodu dali hleb i ključeve od kuća i stanova u ruke". To je razmišljanje svakog nedozrelog monarhiste, a Kovačević, koji vidim kuka kako su se sela raselila, već 50 godina ne izbija iz Beograda iako nije rođen ni blizu istog.

Zaglavljen u BG

31.12.2015. 22:35

@Francesco - Verovatno je član "Krunskog saveta" ili kandidat, pa, kada god opljune Broza i komuniste, uplati članarinu.Ne pada mu ni na pamet da se vrati u rodno mesto.On to preporučuje svojim sadašnjim sugrađanima, i stanovnicima drugih gradova.Trebaju da napuste ogavne Brozove gradove i vrate se u prelepa srpska sela i Miloševoj uspešnoj tradiociji obrade zemlje i uzgoja stoke. Ako odene sačuvanu "anteriju i opanke" i krene put sela, neko bi ga možda i poslušao.Ovako zaglavljenog u Beoghradu, nema šanse.

Петар

31.12.2015. 19:19

Добро јутро гдине. Ковачевићу, ударац у празан бакрач, означиће неђе тачно око подне... Па зар ви нисте припадали оној маси која је на свој народ 5.Октобра* (велико слово јер ће бити историски датум наше несреће) стигматизовали целу српску историју и Србе означили као кривце за распад Југославије, а сад кажете:" Иницирано споља"! Мислим да је ваш колега, Синиша Павић, имао бољу перцепцију, кад је написао "Белу лађу" и да је био визионар о ономе што ће се догодити после апострофираног датума.

Opojni zvuk

31.12.2015. 22:11

@Петар - Upravo tako! Pavioć je ipak nešto drugo. Kovačević zna da se u Mačvi, ali i u Šumadiji, lakše raja prima i okupljha na zvuk "praznog bakrača". Takvi okupljeni na zvuk njegovog "praznog bakrača" očas će dati prednost Miloševoj poljoprivredi i Karađorđevićkim drvenim ralima, nad Brozovom mehaniozacijom i industrijom. Sada je nezadovoljan, ali mu šetnja i šerpekanje ne padaju na pamet. Radije će to nezadovoljstvo iskaliti na Brozovim novim gradovima, a sugrađane uputiti na povratak Miloševom selu.

zarije

31.12.2015. 19:23

Kada čovek koji piše o velikim ljudima umisli da je i on porastao. Arogancija ignorancije. Potpuni nedostatak svesti da vreme teče i da danas važe drugačija pravila nego pre 200 godina. Onoliko koliko je bio pametan kad je "mlatio ulicama" toliko je i danas. U svakom slučaju veruje da pripada eliti jednog naroda i da ima pravo da soli pamet svima pa i onima koji razmišljaju kako da vrate Srbiju na neki "praviji" put, a usput da i dobije nešto od novih gospodara.

Pavlovic Slobodan

31.12.2015. 19:24

Gospodin Kovacevic jecovek cije razmisljanje i rad sam mnogo cenio.U celoj ovoj njegovoj prici se vidi veoma pametno razjasnjenje kompletnog srpskog entiteta.Nazalost velika nepismenost ovog naroda kao i sklonost brzom zaboravljanju, te medjusobna zavidnost , sve to je fenomenalna pogodnost da ovim narodom rukovode pekari moleri bravari varioci itd. I tako ce bitijos mnogo godina.

englez

31.12.2015. 19:39

Pa dobro, lupao je u serpe, borio se za demokratiju dobio je to sto je htio. Sad mu ne valja, eto ima sad pregrst ideja da napise nesto novo, ali sad neka se drzi pera i dalje od politike.

Šetač Speleolog

31.12.2015. 21:58

@englez - Kada bi Kovačević bio čvrst karakter, dosledan i principijkelan, on bi ponovo krenuo u šetnju, aktiviorao svoje šerpe i lupao Beogradom. da zbaci ove njegove bivše šetače, koji ojadiše Srbiju. Ali izgleda da je Dule dobro unovčio šetnju i šđerpe, pša sada kao kritikuje sadašnjost onako ovlaš i usput, da bi stvorio uslov za obrušavanje na vreme Broza i Nove Beograde, Zagrebe, Đerdape..., negirajući ih uspešnom Miloševom poljoprivredom!?? Pitam se samo koliko mu je dugo uže za spuštanje?

engleskinja

31.12.2015. 22:56

@englez - Vama ne vredi ni govoriti.Covek vam lepo kaze a vi naprednjacki samo u demagogiju.Dobro je da znate da citate...

VASKE

31.12.2015. 19:41

Ovo je Srbija, pisci vode politiku, političari gledaju svoja posla i tako dalje i tako gore. Nešto se gospodine Kovačeviću niste bunili 70' i 80' godina kada se vozilo u kontra smeru, e kada su računi došli na naplatu sada svima ne valja, malo se radi, loše se radi, slabo se radi. Lako je stajati sa strane i kritikovati dajte konkretne predloge.

Stevan

31.12.2015. 22:22

@VASKE - Slažem se da retko ko radi svoj posao za koji je školovan i još da dodam,da nemamo više ljudi koji znaju da urade posao a zanat se ne uči za 3 dana.

VRBAŠANIN

31.12.2015. 20:04

Ostavite se više prošlosti pamtimo je dobro daj ovo malo života (barem)me ni što je ostalo da vidim boljitak za drž avu našu decu ne neka sećanja Tito Dr ža i ostali zlikovci predajte ih više zab oravu .

Narod koji zaboravlja svoju istoriju

03.01.2016. 09:58

@VRBAŠANIN - nema budućnost. Poznato? Robovska prerspektiva naše dece...

Seljak

31.12.2015. 20:20

Poštovani gos. Kovačeviću viuveliko hvalite poljoprivredu i selo pa ako je to tako dobro zašto na primer vaša kćerka ne napusti grad i posao kojim se bavi i ode na selo da se bavi poljoprivredom ??? Srećna nova godina !

Гоца СЗ

31.12.2015. 20:46

Да ти објасним. Неће се преполовити број становника Балкана. Биће их можда и дупло више. А да ће се преполовити број Срба и Хрвата - преполовиће се. Срећна вам 2016! Желим вам свима много више радости, здравља, личног и пословног успеха, а Србима и много више здраве, лепе и паметне деце!

Revizor protiv EU

31.12.2015. 21:05

"Ono što je u većini zemalja uspostavljeno kao ekonomski sistem krajem 19. i početkom 20. veka, mi tek sada pokušavamo. Tih sto godina mi smo proveli u ratovima". Zar g.Kovačević smatra da nismo trebali voditi Balkanske ratove, da smo Prvi i Drugi svetski rat trebali prespavati ili izbeći negde na Mesec da ne učestvujemo, a da su ratovi na tlu bivše SFRJ bili krivicom Srbije? I kada se sve sabere, nismo sto godina ratovali neprekidno da može tako da kaže, zaboga miloga! Zašto toliko mrzi Srbiju?

Igorbl

01.01.2016. 06:48

@Revizor protiv EU - Takvi kao ti su prednjačili u progonu naprednih i slobodoumnih Srba od kada je sveta i veka. Žalosno, ali takvih je sve više.

krle - dron

31.12.2015. 21:05

Malo je ovako javnih komentara javnih licnosti,ostace zabelezeno da je tihim pucem na 8-oj sednici prokletih komunjara izvrsen drzavni udar od strane udbe- kada su postavili manijaka na vlast da udari zadnji ekser u kovceg srbije,posto su mu se ubili mater i otac pistoljem on umesto da nastavi crnogorsku tradiciju i da se ubije odluci da pobije narod,danas to srbija kusa gorko.Jednostavno uzrok svih nesreca srbije je 1903-koja nije smela nikada da se dogodi...kako iz beznadja dalje ??.

Skenderbeg- Srbin i heroj

01.01.2016. 01:37

"Hvali more, drz'se obale" ima izreka u Dalmaciji. I kako sam godinama slusao hvalospeve o Srbiji ,od nasih ljudi koji su dolazili na odmor iz inostranstva, odlucih i ja otici napolje i popraviti svoju sliku o Srbiji. I uspelo je. Cak i moja deca kazu da bi volela na leto otici malo do Beograda. Odavde preko bare Srbija izgleda velicanstveno, zavicajni zvuci paraju srce a plata je sasvim dovoljna da se moze razmisljati o vecerama u Skadarliji, tamburasima i o svemu sto vole i stranci?

MIŠKO

01.01.2016. 04:20

Jedan veliki grčki filozof je svojevremeno rekao "dajte mi dobar narod I ja ću napraviti dobru državu " ista ta izreka važi I danas. U jednoj dežavi gde neko stovarište čuva na desetinu stražara od lopova , koji kruže okolo stovarišta, sigurno će ga sačuvati, ali ako između staržara ima lopova, onda se to teško može sačuvati.To je naša priča gos. Kovačeviću..

buddy

01.01.2016. 04:40

Veliki pisac ali mi se cini da opet menja dres ...Tri levo dva desno pa u mestu dva a srce mu ko bubanj udara ....

stranac

01.01.2016. 06:56

Kovačević nabraja činjenice kao Branković u filmu Boj na Kosovu,ali nema snagu da kaže javno da za Srbe jednostavno NEMA KOLEKTIVNOG SPASENJA kao i to da MI SRBI NISMO KOLEKTIVNO MNOGO PAMETAN NAROD. Poljoprivreda i zemlja koju rado spominje kao pojedinačno spasenje ali samo onome ko je pametan da zna napraviti nešto od svoga teškog rada.Svi ostali neka se snalaze kako znaju i umiju jer mi nemamo državu,politiku,elitu već samo komuniste i komunističke potomke u službi ‚ubijanja Srbije i Srba.

Pitagora

01.01.2016. 07:17

Tužno je to, što Duško nema više šta da kaže. Možda bi bilo previše i očekivati. Dosta je i dao srpskoj kulturi.

miki

01.01.2016. 21:16

Broj pluseva na komentar "seljak" govori da je Gospodin Kovacevic sve u pravu..Ocito da neki ne razumeju o cemu govori i na sta ukazuje ...

A

03.01.2016. 13:58

@miki - ko je u pravu... mi to ništa ne znamo, pa, eto, mora on da nam objasni.

Vojvodina

02.01.2016. 08:13

Kovacevic je u pravu. Treba ljude vratiti u sela i dati im kredite da kupe plugove. Ja cu ipak ostati u gradu pored reka i Splavova. Da spavam malo duze ujutru, a za 'leba i patike Nike ce se uvek naci.

DVA USLOVA za napredak

02.01.2016. 14:09

Srbiji je potrebna MORALNA OBNOVA (zasnovana na tradiciji) i NEPOSREDNO izabrani predstavnici u DVODOMNOM Parlamentu (Gornji dom građana, a donji dom regIona). Posle sve ide lako i logično.

Proevropske snage

04.01.2016. 14:15

@DVA USLOVA za napredak - Samo da se oslobodimo ovih korumpiranih političara koji vladaju Srbijom uvek protiv sveta, još od Slobe i Mire.

Pitagora

03.01.2016. 07:15

"Onaj ko je bombardovan, on je ubijen", kaže Kovačević, "mi smo samo prividno živi". Bombardovana je i Nemačka 44/45, Drezden je prepolovljen, Berlin isto tako, i još gore. Pa su uprkos tome, a nažalost vrlo, vrlo živi, i živahni. Naravno da ove Kovačevićeve reči ne treba shvatiti bukvalno. Ali on je očigledno otišao u drugu krajnost. Promena shvatanja može da se prihvati ali BANALNOST - NIKADA!

SVIĆE RUJNA ZORA

04.01.2016. 14:12

@Pitagora - Srbi su samo ojačali posle bombardovanja 1999. ali je problem što su u Srbiji i dalje na vlasti ANTIsrpske snage koji upravljaju Srbima preko korumpiranih političara i trange-frange tajkuna.. Treba još malo da izdržimo, jer ubrzo sviće rujna zora za ČASNE i POŠTENE Srbe.

Milan

06.02.2016. 17:36

Ovo je sve mlako i sa tupom ostricom! Prvo, nije istina da ljudi ne rade. To je laz br. 1. Ljudi rade kao konji, a zive kao klosari. U ovoj zemlji je isplivao najgori talog, dok visko obrazovan i posten svet odlazi jer nema snage da gleda vise sve to i da radi za famoznu prosecnu platu od 350 EUR. Dno zivota!Btw. Maratonci trce pocasni krug i Ko to tamo peva je estetski uzas!

Pera

04.11.2016. 22:38

Kovačević kao I svi ,,bolanrealisti'' samo gleda da kuka o ,,umiranju naroda, siromaštvu, nepravdi I ostalim jako bitnim stvarima...A zapravo on leči svoje lične neproživljene kompleske kroz alibi da birne narodnu muku...Ako Srbi nisu radjali 90-tih, pa radjajte sad...I dokle vise to kukanje o narodnoj muci...Meni se čini da nam je to danas postao glavni sport da kukamo...A jadan je narod koji ima ovaku inteligenciju koja naginje ka pričama o nestanku naroda...200 godina je jako dug period...

Anonus

30.01.2017. 00:07

A od 1903-če smo pa kao vozili u pravom smeru, I na tom putu smo do 1948-me imali 60 hiljada mrtvih u dva Balkanska rata, million mrtvih u Prvom svetskom ratu I million mrtvih su Drugom svetskom ratu I reputaciju ubice kraljeva. Kolko god njemu I drugima Tito smetao, dok je Tito bio živ, nije bilo rata, a za vreme njegovih kraljeva imali smo ih mnogo. Drugo u tom zlatnom periodu od 1903- 1918, na koji oni svi vlaže, zemlju je vodila teroristička organizacija Crna ruka.