Маљевич најскупљи

М. Краљ

30. 12. 2015. у 10:15

Маљевич најскупљи

Диптих "Добро јутро Казимире Маљевичу" и "Добро вече Казимире Маљевичу" први на листи откупа

Објављени резултати Конкурса за финансирање дела визуелних уметности. За Оташевићево дело одобрено 720.000 динара

ДИПТИХ "Добро јутро Казимире Маљевичу" и "Добро вече Казимире Маљевичу", академика Душана Оташевића, најскупље је појединачно откупљено дело на овогодишњем конкурсу за финансирање уметничких дела из области визуелне уметности, чији резултати су у уторак објављени на сајту Министарства културе и информисања. За његов откуп, Народном музеју у Краљеву одобрено је 720.000 динара.

Нешто мање новца, 600.000 динара, одобрено је Српској академији наука и уметности, за уље на платну "Борови, лимени кров, прозори стакленика", ветерана наше ликовне сцене Милице Стевановић, дописног члана САНУ која ће своју збирку обогатити и за "Тела" (туш на папиру) академика Владимира Величковића (пола милиона динара). Међу најскупљим радовима на другом откупу који после вишегодишње паузе организује Министарство културе, су и акрил на платну "Црвена, Плава" Предрага Нешковића (700.000) и инсталација "Мандала и крст/Збогом оружје" Зорана Насовског (600.000). Ова дела наћи ће се у колекцији Октобарског салона.

По 400.000 динара одобрено је за уље "Плави тенк" Михаела Милуновића и објекат "Радничка класа одлази у рај" Мрђана Бајића (оба дела за Галерију савремене ликовне уметности из Ниша), шестоделни рад "Без назива" Вука Ћука ("Шуматовачка" - Центар за ликовно образовање, Београд) и десет графика Владимира Вељашиновића (њима ће бити опремљен Центар за заштиту одојчади, деце и омладине, Београд). За рад "Ха, ха, ха" Габријела Глида и "Бронзану скулптуру о чају" Здравка Јоксимовића, београдском Факултету ликовних уметности одобрено 400, односно 300 хиљада динара.

ЗБИРКЕ ФАКУЛТЕТА СОЛИДНУ финасијску подршку добио је и један број високошколских установа за обогаћивање својих збирки. Међу њима се истичу Филозофски факултет из Новог Сада са 2.464.120 динара, Шумарски факултет из Београда (2.038.000), Виша школа струковних студија Београдска политехника (618.000) и Филозофски факултет из Београда (540.000). За обнову и заштиту два мурала на својој згради Факултет примењених уметности добиће 700.000 динара. На списку су и Виша школа струковних студија за васпитаче из Крушевца, као и Машински и Хемијски факултет из Београда. Од просветних установа, новцем из откупа, нова ликовна дела добиће и београдска Математичка гимназија, Техничка школа "25. мај" из Панчева, као и предшколска установа Савски венац (247.464 динара за дело Марије Црнобрње Вукадиновић "Златна деца").

Међу институцијама, на откупу је са највише средстава подржан Центар за ликовно образовање из Београда "Шуматовачка", коме је за уметничку колекцију и врт скулптуре одобрено укупно 5.009.000 динара. За тај новац они ће, између осталих откупити дела Здравка Јоксимовића, Срђана Апостоловића, Немање Николића, Предрага Царановића, Владимира Шћепановића, Саше Ткачена, Саше Панчића, Живка Гроздановића, Драгана Рајшића и других. Са значајним буџетом од 3.377.000 располагаће и Културни центар Београда, за дела колекције Октобарског салона, међу којима су радови Катарине Здјелар, Биљане Ђурђевић, Дејана Калуђеровића, Александра Зографа...

Своју збирку Музеј савремене уметности Војводине, допуниће делима за које му је одобрено 2.480.000 динара. За тај новац биће, између осталих, откупљени радови Срђана Ђилета Марковића, Чедомира Васића, Милете Продановића, Марије Драгојловић и других. Подршку од 2.433.000 је добио је и КЦ Пожега за колекцију Градске галерије, као и Народни музеј из Краљева (2.360.000), који ће уз Оташевићевог "Маљевича" постати богатији за радове Гордане Каљаловић, Нађе Стаменовић, Косте Богдановића, Радоша Антонијевића, Жељке Момиров, Муирослава Павловића и Дејана Атанацковића. На листи оних који ће проширити своје колекције су и Народни музеј Крушевац (2.100.840), Уметничка галерија Надежде Петровић (1.720.000), Галерија савремене ликовне уметности Ниш (1.638.000), Општински културни центар Апатин (1.220.000), Музеј у Смедереву (1.000.000), лесковачки културни центар (843,328), Народни музеј Крагујевац ( 795.000)...На листи су и многи други музеји, галерије, културни центри и библиотеке из Србије, али са нешто скромнијим сумама.

Конкурс за финасирање уметничких дела из области визуелних уметности расписан је у мају, а о пројектима који су добили подршку одлучивала је комисија у којој су били Љиљана Тадић, Аница Туцаков, Јасмина Чубрило, Драган Јеленковић и Јован Чекић. Како смо успели да сазнамо у Министарству културе, сви изабрани пројекти биће финасирани у складу са у уторак објављеним решењем.

Откупљено дело Михаела Милуновића

ПОРОДИЛИШТА И БОЛНИЦЕ

НОВУ колекцију графика добиће ГАК Народни фронт, за шта је одобрено 798.457 динара, а за ово породилиште биће откупљено и уље на платну "Нови живот слике" Драгана Здравковића (250.000). Новим уметничким делима биће оплемењене и две психијатријске установе: Специјална болница "Др Славољуб Бакаловић" из Вршца и Служба за психијатријске болести опште болнице из Пријепоља. Институт "Милан Јовановић Батут" откупиће колаж "Сунце" Ане Церовић за 150.000, а Дом здравља Сопот скулптуру "Прозори" Драгана Рајшића, за 287.429 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Umetnik

05.01.2016. 05:01

Zgrazavajuce je sto ista "komisija" Sorosova banda samozvanih "eksperata" vec godinama cini kulturni kriminal sa otkupima u Srbiji. Prosle godine su otkupile delo (video-kaseticu) razgovora Marine Abramovic sa Magarcem? za 100.000 evra???, i 4 radova Mrdjana Bajica??? i tako dalje svojim pulenima, ljubimcima... Na celu te "komisije" je dobro znani unistitelj Srpske umetnosti, mesetar i falsifikator iIstorije umetnosti, Jerko de Negri. Takvi korumpirani ziri Srbija nije videla do sada...

pera

05.01.2016. 11:11

@Umetnik - a sta ste ocekivali od cekica ? inteligenciju ? taj ziri je samo alat, da se stoci pokaze da mrcvarenju nema kraja i da mogu da rade sta hoce i radice tako sve dok ne kazemo da je dosta, ali posto stoka cuti onda se nista ne menja