Изложба Уроша Тошковића у Гварнеријусу

М. А. К.

28. 12. 2015. у 22:28

Изложба сликара Уроша Тошковића, коју чине његови радови из овдашњих приватних колекција, отворена је у "Гварнеријусу"

Изложба Уроша Тошковића у Гварнеријусу

Рад Уроша Тошковића

ИЗЛОЖБА знаменитог црногорског и југословенског сликара Уроша Тошковића, коју чине његови радови из овдашњих приватних колекција, отворена је у "Гварнеријусу". Повод за овај сусрет са делима уметника кога многи сврставају у највеће цртаче друге половине 20. века на овим просторима јесте објављивање обимне монографије чији је издавач Уметничка галерија "Радионица душе".

Иако му је била обезбеђена авионска карта, Тошковић, чија особеност већ припада урбаним легендама, (очекивано) није допутовао из Подгорице да присуствује прошлонедељном отварању, на коме су промовисани и барељеф и поштанска марка с његовим ликом, али и ДВД на коме су забележени искази најугледнијих савременика о његовом стваралаштву. Рођен је у Подгорици 1932. После завршених студија сликарства у Београду (у класи Марка Челебоновића), као стипендиста француске владе, 1956. отишао је у Париз, где је живео и сликао две деценије. Потом се вратио у Београд, а од 2003. живи и ради у Црној Гори.

Према мишљењу ликовног критичара Николе Кусовца, Тошковић је један од најистакнутијих аутора који су педесетих година прошлог века на нашу ликовну сцену, улепшаној, соцреалистичкој стварности супротставили естетику ружног, преувеличаног, карикатуралног, гротескног.

- Чемер на његовим радовима највише подсећа на суви, тешки, мушки лелек, тако типичан за крајеве из којих потпиче - истиче Кусовац.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације