Хрвати Душка виде као председника

Ј. КЕРБЛЕР

24. 12. 2015. у 08:15

Хрвати Душка виде као председника

Ковачевићева антологијска драма привукла велики број гладалаца у главном граду Хрватске

Загребачка публика одушевљена представом "Маратонци трче почасни круг" театра "Керемпух". У фоајеу једна од тема и бурлеска звана избори

ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


НИЈЕ вест да су загребачки "Маратонци" изведени пре две вечери у сатиричном позоришту "Керемпух" сјајна представа, у одличној режији Иве Милошевић, са изванредним глумцима, већ је вест да је ова надахнута позоришна хрватско-српска копродукција потврдила потребу заједничких пројеката комшија. Никог у Загребу није узбуђивало што се игра "српска представа" (уз све глупости којих смо се на такве теме наслушали у прошлости), већ је препуно позориште било одушевљено оригиналним приступом култном тексту, представи и филму.

Загребачки "Маратонци" су неки сасвим нови, модерни маратонци који трче у времену у којем живимо и нису изгубили ни привлачност ни снагу од времена када их је, као студент треће године београдске Академије, написао Душан Ковачевић.

"На Академији је писао текст, данас је академик", речено је на дружењу после представе на којем се окупио загребачки политички и интелектуални крем.

- Још јуче би се причало зашто епопеју једне балканске породице доносити на позоришне даске Загреба, када смо ми Европа, па нас, ваљда, те балканске приче не интересују. Ето, много се променило, сада ту причамо о глумцима, редитељки, дружимо се, срећни што смо добили добру представу - рекао нам је после премијере професор Драго Млинаревић.

Задовољство је исказао и загребачки градоначелник Милан Бандић који је уживао у представи.

- Било је одлично, као и увек у "Керемпуху" комплименти су који су се чули и од интенданта ХНК Дубравке Вргоч.

Све оно из Ковачевићевог изворника сачувано је и на даскама "Керемпуха", па и главно питање како једна породица сумњивих моралних квалитета, без обзира на време и место, може да буде стуб друштва.

- Е, тога смо се у задње време и те како нагледали на овим просторима", коментарисало се после представе у "Керемпуху".

А у ноћи у којој се ломила судбина будуће хрватске владе, бурлеска која је забављала јавност готово 45 дана, с невероватним преокретима, издајама, лажима и обећањима - није се могла заобићи ни у препуном фоајеу позоришта. Реч је, наравно, о политици.

Душана Ковачевића, као посебног госта загребачке премијере питали су има ли жеље да се кандидује за председника Србије, на што је велики писац одговорио да је историја владара у Србији налик Шекспировим драмама.

- А ја волим више комедију - у свом стилу је рекао Ковачевић.

С обзиром на то да је и хрватска политичка стварност, по мишљењу већине присутних, овог тренутка у знаку комедије, закључено је да су се Хрвати и Срби, домаћини и гости загребачке премијере, овога пута нашли на истој таласној дужини. Срећни што су заједнички створили бар одличну представу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Reziserska posla

24.12.2015. 08:39

Nije to nikakva "proslost". Jos uvek je realnost kao sto imamo cesto priliku da se uverimo. Jedina razlika je to sto je Zagreb kosmopolitskiji od ostalih delova. Svako privremeno "slaganje" moze samo da se slopi na nesporazumu

N sad

24.12.2015. 11:54

Jao molim vas odmaknite se od hrvata. Neka brine o njima tetka iz Nemacke, imamo mi svojih briga.

Павле

03.11.2016. 17:41

Кад Србин превери, он постаје "објективан". Узгред, кад Душан помену Стeрију, да ли је прочитао "Родољубце" и са ким се идентификује..? Аова еуфорија са Хрватима је титоистички синдром у свом његовом оголелом стању, што нас је већ тако крваво коштало. И у осатлом, ако их толико волите и после свега што су нам учинили, онда је то неваспитано вулгарно према жртавама и боде у око сваког уцвељеног, а има нас и из WW и из овог рaта. Glumac je ipak samo glumac.