Оцена Министарства културе, струковних удружења и уметника да је покушај смене директорке Културног центра Пожега Слађане Петровић Варагић деструктиван чин непоткрепљен знањем, код власти у овом граду нема неку нарочиту тежину. Превагнула је лаконска оцена председника општине Милана Божића да је баш она "допринела гледаности ријалити програма", а од стручних ставова важније је "кадровање" по страначким квотама и по партијском кључу, па је као увод у њено разрешење програм успешне установе културе за идућу годину - одбијен.

- Замерен ми је наводни "недостатак финансијског дела плана и програма", кажу, "писала га је уметничка душа". Осталим локалним јавним установама дата је иста замерка, али су њихови програми усвојени. Седницу Општинског већа на којој се ово догодило карактерисало је апсолутно непознавање процедуре усвајања финансијских планова - каже Слађана Петровић Варагић (на слици). - Скупштина Општине Пожега заказана је за 24. децембар. Очекујем да власт за тај дан припрема смену, као епилог овог политичког притиска.

Препород ликовне сцене на западу Србије и успеси директорке, нестраначке личности, не играју важну улогу у пожешком "кадровању". Намера је да се без законом прописане процедуре, без конкурса, на њено место постави партијски вршилац дужности.

Недавно је, припремајући смену, у установу културе ушла комисија коју је формирао председник Општине. У Културном центру тражен је - криминал. Испоставило се да је комисија тражила финансијске трансакције између Културног центра и престижног Филмског кампа "Интеракција" који организује "Филмарт", а ово удружење води - супруг непожељне директорке. Тражила, а није нашла.

- Тај параорган формиран на незаконит начин, приватна је и партијска инспекција, а криминал овде није могла наћи јер га нема. Не искључујем могућност да следећи вид притиска буде блаћење и лажно оптуживање - додала је директорка Културног центра.

И ДАЉЕ БЕЗ ОДГОВОРА

Према сазнањима "Новости", један од чланова спорне комисије био је кривично гоњен због вишемилионске проневере. Међутим, упркос многобројним медијским написима о овој афери, општинари тврде - да то није истина. У ишчекивању одговора државних органа о члановима комисије, једно је сигурно - власт у Пожеги није одустала од "кадровања", по сваку цену.