Нада Шаргин прва добитница награде Ружица Сокић

Танјуг

14. 12. 2015. у 20:56

Млада, али већ афирмисана глумица Нада Шаргин прва је добитница награде "Ружица Сокић" коју је установила Фондација која носи име наше прослављене глумице

Нада Шаргин прва добитница награде Ружица Сокић

Нада Шаргин Фото Предраг Митић

БЕОГРАД - Млада, али већ афирмисана глумица Нада Шаргин прва је добитница награде "Ружица Сокић" коју је установила Фондација која носи име наше прослављене глумице.

Награду су, у име Фондације основане прошле године на први годишњицу смрти Ружице Сокић (1934-1913) лауреаткињи уручили председница Управног одбора Фондације Весна Станић и супруг Ружице Сокић Мирослав Лукић.

Како је објаснила Весна Станић , иначе, глумица Југословенског драмског позоришта и дугогодишња пријатељица Сокићеве, чланови Фондације су одлучили да се обрате десеторици угледних личности из света театра и филма да предложе уметнике или студенте позоришне, филмске и других сродних уметности за награду за улогу остварену у сезони 2014-2015.

Највише их је преложило Наду Шаргин за улогу Зоре Шишарке у Поповићевој драми "Бела кафа" коју је маетрално у својој каријери играла Ружица Сокић.

Задатак да образложи одлуку преузео је на себе режисер Небојша Брадић. Он је навео да је Нада Шаргин награђена за улогу у представи коју је режирао Милан Нешковић на сцени београдског Народног позоришта. "Улогу Зоре Шишарке је маштовитим разигравањем врло језгровито донела Нада Шаргин. Успела је да наметне лик који је на окосници уобичајеног тумачења историјског времена , али и стила саме представе "Бела кафа".

Не мењајући стил и жанр игре како се промени ситуација у Поповићдевој драми, све смешне и трагичне детаље приказала је у раскошном стилу самироније, са пуно незадрживог шарма који је красио игру Ружице Сокић" констатовао је Брадић.

Фондација је овом приликом уручила и захвалнице оним пријатељима и поштоваоцима Ружице Сокић који својим прилозима помажу Фондацији њеног имена , која развија основна начела људске солидарности , хуманости и племенитости.

Одломке из књиге "Моја глума" у издању "Лагуне", настале на основу одабира цитата из интервјуа Ружице Сокић читале су две младе глумице Јелисавета Караџић и Снежана Јеремић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације