ТРЕТМАН запослених у култури је понижавајући. Последња у низу увреда је изостављање културних радника Србије из "повећања", а заправо враћања одузетих зарада у јавном сектору - поручили су u представници Гранског синдиката културе и уметности "Независност", Драган Милановић, и Самосталног синдиката културе Србије, Драгана Ђорђевић.

Они су на заједничкој конференцији указали на "катастрофалан положај културних радника" који ће бити додатно погоршан смањењем буџета за културу за 2016. годину.

- Култура је ДНК једне нације, то је оно што нас разликује и по чему нас препознају у свету. Све остало смо преписали, само се култура не да преписати - поручила је Драгана Ђорђевић и додала да они не траже ништа више, него једнак третман са осталим запосленима.

Милановић се пожалио на "одсуство комуникације са ресорним министарством" и упозорио да ће Предлогом закона о платним разредима коефицијенти запослених у установама културе бити додатно смањени.

- Директори и заменици 135 регистрованих агенција за различите намене коштају више него цела култура - додала је Драгана Ђорђевић.

Представници синдиката су на скупу у четвртак поручили да очекују јасан став Владе о томе како види културу и шта запослени могу да очекују у будућности.

МИНИСТАР: БУЏЕТ ЈЕ ВЕЋИ

УПОРЕДО са протестом синдиката, министар културе Иван Тасовац говорио је у Народној библиотеци Србије на конференцији о дигитализацији наслеђа, а потом одговарао на питања новинара:

- Буџет Министарства културе и информисања за идућу годину износи 11 милијарди динара, док је за 2015. износио 16 милијарди, али су сви заборавили да су субвенције за РТС, РТВ, Танјуг и Радио-Југославију износиле скоро девет милијарди динара. Део који се издваја за културу увећан је за скоро 400 милиона динара.

Министар је одговорио да би број запослених у установама културе у Србији требало да буде мањи за 116 људи. Према његовим речима, Влада је свесна да је економија потребна култури и да су у буџету обезбеђена средства потребна за обнову Народног и Музеја савремене уметности и додао да идућу годину можемо да назовемо годином филма, пошто ће највећа средства бити издвојена за кинематографију.