Норвежани у одбрани малих језика

Б. Ђ.

09. 12. 2015. у 12:14

Почела Недеља норвешке књижевности у Београду, Новом Саду и Пожаревцу. Прозаиста Јуџин Шуљгин: Мали језици су у опасности и важно је да се држимо заједно

Норвежани у одбрани малих језика

МАЛИ језици су данас у опасности под нападом и доминацијом англо-америчке културе, и важно је да се држимо заједно. Себе доживљавам као герилца, не у политичком, већ културном смислу. Видео сам да се пише пуно добре књижевности на португалском, грчком, турском, српском језику, и зато ми је посебно драго да сам овде - рекао је јуче познати норвешки прозаиста Јуџин Шуљгин, најављујући Недељу норвешке књижевности, од 8. до 11. децембра, у Београду, Новом Саду и Пожаревцу. Највећи део програма одвијаће се у београдском Дому омладине.

Своје дело представиће и Кристи Блом, чији је најпознатији роман "Мрље" објавила "Просвета":

- Истраживала сам зло, уметност и срећу, и то су, уз лепоту, три основне теме које се појављују у мојим књигама. Пишем споро, радим пуно на реченицама, јер сматрам да је прича важна, али да је језик битнији. Драго ми је што сам поново у Београду, увек се осећам добродошлом.

У програму ове манифестације коју организује Српски ПЕН центар, учествоваће и Лаш Свенсен, филозоф и есејиста, чије је књиге "Филозофија досаде", "Филозофија моде", "Филозофија зла", "Филозофија страха", "Филозофија рада" објавила "Геопоетика".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Д. Збиљић

09.12.2015. 18:37

У вези с "одбраном језика" увек треба говорити и о одбрани писма. То посебно важи за српски случај јер су данас Срби једини народ на свету који није одбранио деведесет одсто свога писма. Изгубљено је толико ћирилице у корист латиничког писма које је специјално сачијњено за потребе Хрвата.