Маска за кућу страве

Ј. И.

02. 12. 2015. у 16:06

Маска за кућу страве

Награђени рад Мирјане Кике Милошевић

Мирјана Милошевић освојила прву награду публике на фестивалу хорора. Признање "Коскар" креаторки маски са специјалним ефектима

На 10. Фестивалу српског филма фантастике, одржаном од 24. до 27. новембра у Студентском културном центру и Музеју југословенске кинотеке, награду публике добила је Смедеревка Мирјана Кика Милошевић за филм "Савршен крој".

На јубиларном фестивалу приказана су 53 филма из земље и света у свим категоријама. "Коскар" за најбољи филм по оцени публике припао је Мирјани Кики Милошевић, која се годинама бави фејспеинтингом и израдом маски са специјалним ефектима за хорор филмове.

- Сценарио за "Савршен крој" урадила сам за неколико сати. Због одличне сарадње камермана и глумаца, успели смо да завршимо снимање за једну ноћ. Потичем из успешне кројачке породице, а кућа у којој је снимљен филм је "уклета" кућа из мог детињства - каже Кика Милошевић.

Иако дебитант, њен таленат одушевио је публику у конкуренцији од 24 филма, и то осам из Србије, седам из Хрватске и Македоније и девет из остатка света.

- Радила сам напорно и не само што је мој рад награђен, већ је виђен и критикован од стране великих имена из света филмова хорора и фантастике. Велика ми је част што сам радила са фантастичним шминкерима и пратила савете директора Мирослава Лакобрије и славног маестра Сергија Стивалетија - каже уметница.

О награди "Коскар" одлучивао је међународни жири у саставу: Предраг Личина, режисер из Хрватске, Никола Ђуричко и Хасан Карцадаг, режисер из Турске.

Фестивал организује Удружење "Млади кадрови" из Београда у сарадњи са Студентским културним центром и Југословенском кинотеком, а главни покровитељ је Министарство културе.

ПОМОГЛЕ И "НОВОСТИ"

- Након фејспеинтинга и шминке, филм је логичан след - каже Мирјана. - Инспирацију сам нашла у љубави према хорорима. И као шлаг на торту, послужило је и старо издање "Вечерњих новости", у коме сам најавила да спремам нешто боље. Не бих да говорим о радњи филма, позивам све да погледају трејлер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације