БЕОГРАД - Биста чувеном књижевнику Милораду Павићу откривена је данас испред зграде у којој је живео и у којој се данас налази његов Легат.

Бисту су открили амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, градоначелник Београда Синиша Мали, удовица Милорада Павића, књижевница Јасмина Михаиловић и аутор, руски вајар Григори Потоцки.

Чепурин је истакао да је важно да биста Павићу сада постоји и у Београду, напомињући да је мало познато да чувени српски књижевник и академик има бисту и у Москви, испред Библиотеке стране литературе, једне од највећих у свету.

Мали је рекао је да је Милорад Павић свој рад посветио бољем упознавању и разумевању руског и српског народа, наводећи да су његова дела мостови који спајају руску и српску културу.

Градоначелник је захвалио аутору Потоцком, који је поклањањем рада граду и Легату Милорада Павића, потврдио да између руског и српског народа постоји дубоко пријатељство.

"Ми се овиме одужујемо великом писцу и Београђанину и показујемо Београђанима и гостима града чиме се поносимо", рекао је Мали.

За аутора, вајара Григорија Потоцког, откривање бисте је велики историјски догађај, а Милорад Павић писац "број један" у свету, због чега је и преведен на 38 језика.

Српски и руски народ, како је рекао, имају исти ментални склоп и историјске корене, и управо је зато Павић цео опус преведен на српски.

"Имамо исте вредности, обједињује нас доброта... Важно је да се једни према другима односимо на добар начин и Павић се увек трудио да то покаже, пишући о томе шта човека чини човеком, зато је он ванвременски писац", рекао је Потоцки и додао да се Русија поноси Павићем и сматра га својим писцем.

"Док постоји тако велики писац, српски народ ће остати велики и заузимаће једно од првих места у свету по духовности своје културе", поручио је Потоцки.

Павићева удовица, књижевница Јасмина Михајловић, која је угостила званице и новинаре у Легату, истакла је да је Павић преведен на 38 језика, показујући пишчев радни сто и собу у којој је стварао, а скромне поклоне предала је амбасадору, градоначелнику и аутору бисте.

Она је рекла новинарима да је њен живот са књижевником био узбудљив, а да је после његове смрти постала "станар и кустос његовог музеја", чувајући Легат Милорада Павића.

"Напорно је радити са много земаља, на много језика, архивирати грађу... Сада представљам два писца, тамо где излазе његове књиге, ја сам в.д. једног писца.. али не жалим се и важно ми је ово откривање бисте, да не морам више старнцима да цртам где треба да дођу", рекла је Михајловић.

Један од најпревођенијих српских књижевника, Милорад Павић, живео је од 1929. до 2009. године, а од 1992. до смрти живео је у Улици Браће Барух 2, где се данас налази његов Легат и где је откривена биста.