Прича о српској војсци

Сл. П.

17. 11. 2015. у 12:19

Прича о српској војсци
Изложба ексклузивних фотографија у Народном музеју у Зрењанину вечерас ће бити отворена

У Народном музеју у Зрењанину вечерас ће бити отворена изложба фотографија "За српску војску - једна заборављена прича", ауторке Миле Михајловић.

Изложба представља део колекције о спасавању српске војске и народа током зиме 1915. и 1916. после продора аустроугарске војске на територију Србије. Истовремено, она је и прича о српско-италијанском пријатељству, у једном важном историјском моменту, који је остао заборављен током читавог једног века.

Фотографије приказане на изложби саставни су део репринт издања оригиналног војног документа "За српску војску", који је 1917. објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије. Ово војно сведочанство сачувао је морнарички официр и лекар Манило Каче, а његов син Гвидо поклонио га је Мили Михајловић. Документ, непознат нашој историографији, Михајловићева је приредила на српском и италијанском језику и обогатила са око 70 оригиналних, до сада никад виђених фотографија.

У току зиме 1915/16, под непријатељским ратним дејствима, италијанска морнарица обавила је 248 пловидби и употребила 250 лађа. Ова акција сматра се за до сада непревазиђену по величини и сложености, као и претечом данашњих хуманитарних операција. Кустос изложбе је Владислава Игњатов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације