Тајна Маљевича

Б. Ђ.

17. 11. 2015. у 23:01

После сто година од настанка чувени "Црни квадрат" Казимира Маљевича открио је своју тајну

Тајна Маљевича

"Црни квадрат" Казимира Маљевича

ПОСЛЕ сто година од настанка чувени "Црни квадрат" Казимира Маљевича открио је своју тајну: служећи се рендгенским зрацима, стручњаци из московске галерије "Третјаков" открили су две раније слике испод ремек-дела које је означило прекретницу у ликовној уметности 20. века.

Знало се, по речима Јекатерине Вороњине из ове галерије, да је црно платно скривало једну основну слику, али постојање чак две - нико није очекивао. Сада је потврђено да је "Црни квадрат" прекрио једну кубистичко-футуристичку и једну супрематистичку композицију, коју чине геометријске форме у разним бојама. Све ово могло би да баци нову светлост на тумачење чувеног платна, а галерија је најавила да ће откриће јавности бити представљено следеће недеље, приликом отварања изложбе "Маљевичев траг", поводом јубилеја "Црног квадрата".

Маљевич га је насликао 1915. године и касније направио још две верзије. Први пут је приказан на "Последњој футуристичкој изложби 0.10" у Петрограду, чиме је инаугурисан покрет супрематизма. Као симбол руске авангарде, ова слика назива се и "нултом тачком сликарства". Свет ове године обележава 80 година од Маљевичеве смрти и век од када је његов сликарски манифест означио једну од кључних тачака историје уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације