Матија Бећковић представио Три поеме у СКЗ

Б. Ђ.

12. 11. 2015. у 18:59

Матија Бећковић представио Три поеме у СКЗ
Песничке огледе о Богу, у књизи "Три поеме", академик Матија Бећковић је представио данас у просторијама издавача Српске књижевне задруге

ПЕСНИЧКЕ огледе о Богу, у књизи "Три поеме", академик Матија Бећковић је представио данас у просторијама издавача Српске књижевне задруге.

- Три поеме су оде испеване у непесничко време у славу безвременог царства поезије. Апотеоза генију језика и временима кад од поезије и песника није било ништа битније. Успомена на доба кад је појава неке песме био најважнији догађај и датум културне историје. Публике има од сваке руке, а ми одлучујемо којој се обраћамо - рекао је Бећковић, и уместо да "препричава песме и скрнави их на најгори начин", окупљенима је надахнуто читао одломке из нове књиге.

Све три песме које чине ову књигу, по речима професора Стојана Ђорђића, по уметничком домету спадају у нашу најквалитетнију традицију у том жанру, у ком имамо врхунска остварења:

- Да поменемо само оне најпознатије које су написали Његош, Змај, и Бранко Радичевић у деветнаестом, или Лаза Костић и Црњански у двадесетом веку. Оно што су "Стражилово", "Сербиа" и "Ламент над Београдом" у опусу Црњанског, то су "Три поеме" у Бећковићевом песничком опусу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dumar

12.11.2015. 19:49

Eto, zasto je, izmedju ostalog, lepo ziveti u Beogradu. Covek bi sebi, prisustvom ovakvom dogadjaju, bas mogao da ugodi. Mi smo, u unutrasnjosti, za takve predstave uskraceni.

tamo

12.11.2015. 20:00

ma jok,koga danas to interesuje. Podjimo svi na koncert ,panonskog mornara. Tamo se cuje prava umetnost. Zemljo Srbijo,da li da te zalim ili da dignem ruke od tebe i zaboravim te.