Криминал изазива пожар

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

10. 11. 2015. у 16:07

Криминал изазива пожар

Пећ која је могла да изазове пожар / Архив УФУС-а/ Фото: З. Јовановић

Шест уметничких удружења, УФУС, УФРС, УЛУПУДС, СУЛУЈ, УМУС, МОС, на Теразијама 26, трпи вишегодишњи терор (1). Зоран Гвозденовић узурпирао пословни простор, али држава више од деценије ћути

ПРОЛАЗНИЦИ у најстрожем центру града, на Теразијама 26, одакле је долазио густ дим уз смрад паљевине, пратили су јуче у преподневним часовима акцију ватрогасаца која се одвијала у канцеларијама Удружења филмских уметника Србије.

Ту исту слику, неподношљив дим и чађ који избијају са другог спрата некадашње палате "Анкер" саграђене 1896, видели су и 26. октобра ове године, када су такође реаговали ватрогасци. Уништене канцеларије УФУС, али и осталих пет уметничких удружења која се налазе у згради која је под заштитом Завода за очување споменика културе - Удружења филмских радника Србије, Удружења ликовних уметника примењених уметности Србије, Савеза удружења ликовних уметника Србије, Удружења музичких уметника Србије и Музичке омладине Србије, нису, међутим, последица пожара. Оне су само један од епилога вишегодишњег терора који ови еснафи трпе од Зорана Гвозденовића, човека "неидентификованог" занимања, који је узурпирао простор у најстаријој згради на Теразијама и претворио га у приватан стан, иако је зграда под ингеренцијом Дирекције за имовину Републике Србије. До "усељења" Гвозденовића, за кога се не зна како је и на који начин стигао на ову адресу, осим уметничких удружења која плаћају закуп, није било приватних лица.

По речима Маја Ивезић, која води администрацију УФУС, драма са Гвозденовићем почиње 2001, када је ушао у простор у коме се раније налазило Удружење драмских уметника Србије.

- Чим је дошао, ставио је метална врата и гвоздене решетке, иако је зграда под заштитом државе, а део простора који је узурпирао припада нашем удружењу. Ту се налази шездесетпетогодишња архива УФУС, и ми до данас, дакле четрнаест година, немамо приступ нашој документацији иако уредно плаћамо закуп тог простора, јер је Гвозденовић са своје стране врата одакле смо ми могли да уђемо, такође ставио металне решетке. На своје поштанско сандуче ставио је лажни идентитет - Удружење самосталних филмских уметника Србије које, као што читава јавност зна не постоји, нити је икада постојало.

Против човека који очигледно крије праву професију и праву легитимацију, како за "Новости" објашњава Мирјана Бошковић, правни секретар УФУС, по тужби овог еснафа поступак већ годинама води републичка Дирекција за имовину која је власник зграде, али никаквог одговора и решења још нема.

- Не знамо шта се дешава, немамо никакав увид у тај процес. Гвозденовића смо десетинама пута пријављивали свим надлежним органима - од премијера, министарства полиције, министарства културе, до полиције у Општини Стари град, писали смо разна писма, али Гвозденовић и даље са своја четири пса мирно живи у овом простору - каже Мирјана Бошковић.


ПРЕТЊЕ И ПСОВКЕ

ГВОЗДЕНОВИЋ се, како кажу у УФУС, прошле године "накачио" на њихову струју и целе зиме се греја, а када су то пријавили полицији, речено им је да "није у њиховој надлежности". Тек уз много притисака на ЕПС, успели су да прекину крађу. Како више није могао да се греје бесплатно, ове јесени је заложио каљеву пећ у згради која у којој се не ложи скоро 30 година - оџаци су потпуно урушени и неочишћени, и то може да се заврши катастрофалним пожаром. Упркос упозорењу ватрогасаца он је јуче опет ложио пећ, а после пријаве из УФУС приведен је у полицију на саслушање.

- Гвозденовић се из полиције вратио после неких сат времена, а кад смо завршиле радно време и кренуле из канцеларије, изашао је на степениште да нам прети. Уз највулгарније и најпростачкије псовке, рекао нам је да ће запалити целу зграду ако хоће, и нас заједно са зградом. Ми смо овде незаштићене, у канцеларијама су све жене, осим јендог колеге у УЛУПУДС - кажу наше сагворнице.

(Сутра: Шта каже држава)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације