Коментар: Зораннах

Бранислав Ђорђевић

03. 11. 2015. у 14:13

Срби читају и високо вреднују књигу - закључак је јубиларног, 60. Сајма. Тутњало је халама 180.000 људи, било је шарено и свечано, светло и бучно, вашарски и достојанствено

Коментар: Зораннах

СРБИ читају и високо вреднују књигу - закључак је јубиларног, 60. Сајма. Тутњало је халама 180.000 људи, било је шарено и свечано, светло и бучно, вашарски и достојанствено. Књигу у шакама држале су бебе у колицима и пензионери, основци и професори. И прве и друге и све остале Србије нашле су се спојене на истом месту, читавих осам дана. Празник штампаног, у папир заувек утиснутог слова, у доба "скајпа, сајта, линкова и гигабајта", како рече песник.

Срби заиста читају, али шта највише? Воле ли књигу или књижевност? Херц романе или нобеловце, приручнике за срећнији живот или поезију?

Овај сајам памтиће се по нестварном кркљанцу који је, два дана заредом, створила књига савета за шминкање и облачење. Модна блогерка Zorannah продала је и потписала неколико хиљада књига. Стампедо узбуђених тинејџерки, у јуришу на сусрет са ауторком, са мобилним телефонима на готовс, претио је да поруши оближњи штанд са којег је посматрао замишљени Данило Киш, са својим сабраним насловима.

Српски читаоци допринели су да међу најтраженијим књигама буде и роман Јелене Бачић Алимпић "Казна за грех - Ноћ када су дошли сватови", док се за свеже објављени роман "Хоризонт" нобеловца Патрика Модијана "преварило" тек стотинак купаца. Док је Љиљана Хабјановић Ђуровић потписала више од 7.000 примерака новог романа, са оловком у рукама и чекајући сусрет са публиком, Давид Албахари, Матија Бећковић, Милисав Савић или Александар Гаталица могли су комотно да оду до тоалета или ручају, без бојазни да ће неком ускратити потпис.

Показао је Сајам, у пуној светлости, и лице културе у Србији, статус књижевности, домашај кућног и школског образовања, постављену лествицу вредности и које одговоре у метежу савременог живота тражимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Poražavajuća slika Srbije

03.11.2015. 15:18

Prava reč je vašarište, jer Sajam knjiga nije mesto na kojem bi trebalo da se prodaju kišobrani, vino i med. Jedino što je nedostajalo da se kupi na ovogodišnjem Sajmu bila je "Afrička šljiva". Ne znam zašto gomila ljudi iz godine u godinu, nepotrebno stvara ogromnu gužvu. Očigledno da je selfi sa sajma i dalje u trendu. Srbi kao nijedan drugi narod na svetu voli da degustira najnovija vina, a voli i slatkiše. Uzgred plaši se i da ne okisne, pa kupuje kišobrane. Kad je još bilo novca za KNJIGU?!

Joв

03.11.2015. 17:59

Гледајући ове многобројне тинејџерке које још нису завршиле ни основну школу, размишљам о томе како деца нису крива што им се нуди лажни систем вредности. Да ли су им родитељи превише заузети па се не баве њима или су им они и прокрчили стазу која води путевима модне блогерке, није толико битно. Да ли имају алтернативу, шта би деца у том узрасту требало да читају? Класике?Бојим се да их само оваква штива и занимају, али опет све је то последица, нажалост, вишедеценијског културног геноцида.

Aleksandra

03.11.2015. 18:08

Nazalost,tako je.Ocigledno se nesto ozbiljno desilo sa sistemom vrednosti u Srbiji,kulturom i obrazovanjem kad deca jure da kupe slikovnicu takozvane blogerke (mada mi nije jasno to zanimanje u potpunosti)umesto Andrica,Mese Selimovica,Crnjanskog... :(

Мргец

03.11.2015. 19:24

Како волим кад почну да се спомињу Киш, Албахари и остала свита. Цењени је једино заборавио да спомене Мирка Ковача и Филипа Давида па да друштво буде комплетно. Е сад...наградно питање: да ли знате која је разлика између наведених и блогерке Зораннех или каковећ?Не...није што она пише о шминци, селфијима, штиклама, блузицама и сукњицама а ови о животно битним питањима и осталим "тешким темама". Разлика је у томе што ова Зораннах никад није пљунула ову напаћену Србију.

karakorum

03.11.2015. 22:28

@Мргец - Danilo Kiš je poodavno mrtav, živeo je u Jugoslaviji i Francuskoj. Mirko Kovač je napustio Sloboslaviju, kao i David Albahari. Filip David je bio u Srbiji sve vreme, kao lojalan građanin. Antisemitizam je bolest kao i svaka druga,  druže Mrgecu!