Дирер и на бис!

М. А. К.

02. 11. 2015. у 15:21

Због великог интересовања изложба "Албрехт Дирер и његови савременици - Тријумфална поворка цара Максимилијана Првог" Музеја града продужена до сутра. Поставку за два месеца видело 20.000 посетилаца

Дирер и на бис!

КЊИГА утисака са изложбе "Албрехт Дирер и његови савременици - Тријумфална поворка цара Максимилијана Првог" је препуна. За безмало два месеца ову поставку у Конаку књегиње Љубице видело је рекордних 20.000 посетилаца!

Било је предвиђено да гостовање Источнословачког музеја из Кошица траје до последњег дана октобра, али је добило и "бис" од четири дана. Због великог интересовања, у Музеју града Београда су и данашњи нерадни понедељак претворили у радни дан, а ко изблиза није видео славног Диреровог "Носорога" и ремек-дело овог ренесансног мајстора "Витез, смрт и ђаво", моћи ће то да уради још сутра.

Поставку која се од 13. новембра сели у новосадску Галерију Матице српске чини 138 графичких листова, а неки су отиснути са оригиналних матрица још у 16. веку, док је већи део настао серијским отискивањима, крајем 18. и почетком 19. века. Поред "Носорога" и бакрописа "Витез, смрт и ђаво", од Дирерових дела заступљени су и листови из циклуса "Апокалипса Св. Јована", "Живот девице Марије", "Велика Пасија", "Свети Михаило у борби са аждајом". Први пут код нас је представљена и "Тријумфална поворка цара Максимилијана Првог" у којој централно место имају "Тријумфалне кочије", као и пресудан догађај за Максимилијанов живот и политику - венчање са ћерком Шарла Смелог, наследницом Бургундије. Поред Дирерових, заступљена су и дела његових савременика и ученика, међу којима су импозантна имена графике, попут Хајнриха Алдегрефера, Албрехта Алдорфера, Луке Кранаха Старијег, Маркантонија Раимондија и других.

- Публика, без обзира на степен информисаности и ниво образовања из историје уметности, уме да препозна када јој се понуди квалитетан садржај - каже Данијела Ванушић, кустос Музеја града Београда. - Ову поставку пратило је и стручно вођење, које је неопходно да би се људи који дођу на изложбу ближе упознали са временом у коме су живели аутори и околностима у којима су настајала дела. За оне који су желели више организовали смо и циклус стручних предавања, а први пут су у Музеју града изложбу пратили и концерти класичне музике, тематски везани за епоху уметника чији су радови изложени.


ПУБЛИКА ИЗ ОКРУЖЕЊА

Дела чувеног немачког сликара, графичара, цртача и теоретичара, који је померио границе уметности с почетка 16. века и до данас остао раме уз раме са Микеланђелом, Леонардом и Рафаелом, привукла су посетиоце и из околних земаља:

- Имали смо организоване посете ђака из Македоније и Босне и Херцеговине, које су, уз одлазак на Сајам књига у свој програм уврстили и ову изложбу - објашњава Данијела Ванушић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације