Речима као бритком сабљом раздвајамо укус од неукуса

Б. Ђ.

недеља, 25. 10. 2015. у 18:58

Речима као бритком сабљом раздвајамо укус од неукуса

Славном режисеру и писцу припала је част да отвори празник књижевности и читања Фото А. Станковић

Емир Кустурица и Наталија Нарочницка у Хали 2 свечано отворили јубиларну 60. смотру писане речи. Кустурица: Данас нема ко не пише а мало ко чита. Нарочницка: чувати благо наше православне културе, нашу ћирилицу

КАКО је пуста младост која није открила Антона Павловича Чехова!?Шта би било да нам душу нису преплавиле Толстојеве реченице у којима је светлост падала и на најситнији детаљ! Знали смо боју дугмета на мундиру Вронског а лик Ане Карењине је био јаснији од упечатљиве глумице на филмском платну. Да није било Булгакова, како бисмо осетили апсурд и парадокс - рекао је у недељу режисер и писац Емир Кустурица, званично отварајући јубиларни, 60. Београдски међународни сајам књига, у хали 2.

Капије наjпрестижније и најпосећеније књижевне манифестације у овом делу Европе, за посетиоце су биле отворене већ у 10 сати. А први дан је привукао велики број читалаца, који су искористили да пре уобичајених гужви и добро познатог сајамског кркљанца прођу између штандова, "сниме" шта се нуди и по којој цени.

Посветивши своју беседу поређењу некадашњег значаја писмености и књижевности са данашњим стањем ствари на том пољу, Кустурица је подсетио да је бити писмен у прошлом веку, значило бити уважен, често и више од тога:

- Писмени је тежио ка истини, доброти и узвишености. Није имао никакве везе са антијунаком који постаје оличење времена у којем живимо. Писмени је био човек врлина, необуздан, острашћен као Оскар Вајлд, али је, речју, као сабљом знао да раздвоји укус од неукуса и покаже нам пут и начин како да мислимо. Све друкчије од ововременог антијунака, селфи-човека самозаљубљеног, оног који не верује у историју, прихвата корпорацијски капитализам као судбину, и вредно ради на доказу како његов комшија, али и читав народ, не вреди пишљива боба! Он прави селфи снимке својим ајфоном и са великим узбуђењем прати развој сваке бубуљице на лицу.

ТРЕМА ПРЕ него што је одржао говор, Кустурица је признао да има трему, јер је за њега књига много већа светиња, и додао да му много значи што су он и овај Сајам вршњаци. На отварању је наступила примадона Јадранка Јовановић, која је отпевала песму "Што се боре мисли моје" за коју је речи написао кнез Михаило, а музику Корнелије Станковић.

Тајне механизме у тек зачетим духовним процесима, по његовим речима, откривао нам је писмени човек:

- Учили смо ту лекцију од студента Раскољникова, а када нам није било јасно зашто је он хтео да убије бабу лихварку, препуштали смо се страницама његове патње, проживљавали његове дилеме као своје и научили од њега каква искушења и које невоље нас чекају и схватали боље него да смо проживели два живота.

Никада није било оволико књига, нагласио је Кустурица, никада човек није имао приступ оволикој гомили исписаних страница и никада није било мање писмених:

- Данас нема ко не пише, а мало ко чита. На таквој подлози је растао је онај други човек кога смо назвали селфи и као пројектована кафанска простакуша постављен пред наше очи и неће бити склоњен док се не деси велика катарза. Нарастао на гомили побрканих појмова идеје да је доступност информација исто што образовање, у времену метастазе владавине идеологије новца и користољубља, где је једино она помно праћена бубуљица на лицу била важна. Прво је селфи побркао реалност са реализмом за који Достојевски каже - најфантастичнијег од свих праваца. Чиме се та реалност мери и са чим упоређује ако не са поменутим поглављима књига које памтимо. Ако не зна да пореди постојећи свет са непостојећим, ако не може да створи властиту слику света, а то може да учини писмени човек, овај други живи живот у коме не требају камере да би све постало ријалити шоу, крунски израз неопаганске цилизације чији циљ је да се изведе доказ да смо хуље, протуве и сецикесе и да нас непрестано треба кажњавати, који нам стално упумпава идеју о нашој залудности.

Да није све изгубљено и да никада није све изгубљено, по Кустуричиним речима, показују нам појаве које "као усамљене заставе у пустињи машу и потврђују нам да има писмених, само су нам склоњени с очију":

- Стиснути између хиљаду информатичких чуда, Јутјубова, ријалити шоуа, али и одређени политичком коректности, најновијом верзијом глобалне аутоцензуре. Верујем да тих застава има и више него што верујемо, некад се и рукујемо са њима а не знамо да су то они.

Српске пријатеље, колеге, учеснике Сајма и посетиоце, поздравила је др Наталија Нарочницка, у име почасног госта - Русије:

- Књиге су реке, које васељену преплављују мудрошћу. У књигама је непрегледна дубина, оне су нам утеха у тузи..." писао је још у 11. веку летописац Нестор у "Повести минулих лета". У историји старе Русије и у историји јужних Словена књижевност, хришћанство и државност израстали су из истог корена и нераскидиво су повезани.


Уважена гошћа цитирала је речи српског патријарха Павла: "Нама Бог није дао ни мач, ни пушку да присиљавамо људе да нам приђу, да постану хришћани. Дао нам је реч..." У наше време, додала је, често се може чути да књиге постају прошлост, да дигитално доба диктира своја правила:

- Живот, међутим, сведочи о нечем другом. Снага речи постаје све већа, као што постаје већа и одговорност за изречену, а тим пре и штампану реч. И Русија и Србија су и даље земље које читају, и наш је задатак пре свега да помажемо процес међусобног упознавања! Ми треба да чувамо и увећавамо непроцењиво благо наше словенске православне културе, нашу богомдану ћирилицу!

Културни код наших народа, истакла је Нарочницка, упијајући у себе сва достигнућа савременог научно-техничког прогреса, чува нашу самобитност.

- За Русе и Србе подједнако су драга имена Толстоја, Достојевског, Пушкина, Шолохова као и Петра Петровића Његоша, Бранислава Нушића, Добрице Ћосића, Иве Андрића. Нека се овај низ славних имена никада не прекине, нека се попуњава новим именима! Неуморно настављамо да се упознајемо с историјом и савременим животом братског српског народа, који упркос свим изазовима и потешкоћама наше стварности наставља да гради свој историјски пут - рекла је Нарочницка.

Свечаност је настављена у хали 2, на штанду "Књиге из Русије", чиме је и званично отворен изложбени простор ове земље.

Први сајамски дан обележиле гужве испред штандова

ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ РЕАЛНОГ ЖИВОТА

САЈАМ ме је увек привлачио као место где би се човек лако преварио да се због великог броја људи отвара сајам аутомобила а не књига и где некад између књига тече река људи избеглица из реалног живота ка мноштву књига, исто као што верник бежи богу!


ХИТ МЕМОАРИ МИРЕ МАРКОВИЋ

И ПРЕ него што су фанфаре у недељу вече обзнаниле да су се сајамске двери отвориле за читаоце, око штанда "Новости" почеле су прве гужве. Највеће интересовање, очекивано, било је за последње хит издање, мемоаре Мире Марковић "Било је то овако". Књигу су тражили како сведоци догађаја о којима говори, тако и млађа читалачка публика. Многи су искористили сајамски попуст да дођу до овог двотомног, исповедног штива, објављеног на готово хиљаду страница.

- На сајамски штанд стигло је свеже штампано, друго издање мемоара Мире Марковић. Комплетни тираж првог издања од 10.000 примерака је у последњих неколико недеља, од кад се књига појавила, већ распродат - каже Миломир Краговић, уредник издавачког сектора "Новости".

Међу најпродаванијим је и књига прича "Сто јада" Емира Кустурице, а интересовање не јењава ни за једно од наших најуспешнијих издања последњих година, књигу Жарка Лаушевића "Година прође, дан никад".

Читаоци верни класицима куповали су дела из едиције "Златни Европљани" (Сервантесов "Дон Кихот", Дикенсов "Оливер Твист", "Записи из подземља" Достојевског...). Као и годинама уназад велику популарност има "Че Гевара" нашег новинарског ветерана Борислава Лалића. (М. А. К.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

KNJIGE ZA UPOZNATI SEBE

25.10.2015. 23:16

Srbija ima nogo pismenih i OBRAZOVANIH ali im političari (sa kojima je Emir uvek bio u dobrim odnosima) nisu davali da kažu šta smatraju da je važno.. OBIČNI GRAĐANI ne moraju znati istoriju i način nastanka srpske države RAŠKE, priznate i od Pape 1217. i od Patrijarha 1220., ali to moraju znati svi od javne reči. U srcu svakog PRAVOG Srbina, najvažnije mesto zauzima RAŠKA, NEMANJIĆI i svetinje iz tog vremena: Stari Ras, Petrova crkva, Đurđevi stupovi, Sopoćani, Studenica, Mileševa,........

?

26.10.2015. 02:36

Mogli ste izabrati nekog književnika da otvori sajam. Ovaj je filmadžija. A u poslednje vreme ga ima više nego Matije Bećkovića. I kod Vučića je na kongresu stranke besedio.

!?

27.10.2015. 07:56

@? - Мислим да имамо праву особу за церемонију затварања.

Марко

26.10.2015. 08:36

Најбоље би било да народ узме мотке па отера ове издајнике из владе, изгласа једном у животу Србина да влада Србијом а онда може мирно да седне, да прочита књигу, оде у позориште, на утакмицу,у ресторан.. тренутно је то тешко јер смо робови запада и црнчимо за 20-30-40 хиљада.