Почиње јубиларни, 60. Београдски међународни сајам књига

Б. Ђ.

недеља, 25. 10. 2015. у 07:08

Почиње јубиларни, 60. Београдски међународни сајам књига
Смотру отварају Емир Кустурица и Наталија Нарочницкаја. Трибине о Ћопићу, Андрићу, Кишу, Кашанину, Капору, Чаплину...

КАПИЈЕ Београдског међународног сајма књига биће отворене за посетиоце данас у 10 сати. Церемонија свечаног отварања заказана је за 18 сати, у Хали 2, а част да званично "покрене" јубиларну, 60. смотру књиге, читања и издаваштва припашће славном режисеру, али и већ уваженом писцу, Емиру Кустурици.

Испред земље почасног госта, Русије, учеснике сајма поздравиће др Наталија Нарочницкаја, директор московске Фондације за историјску перспективу и приређивач серије књига о историјским везама Русије и Србије.

Свечано отварање изложбеног простора Русије биће приређено у 18.30, на штанду "Књиге из Русије".

Током сајамских дана наши читаоци имаће прилику да се упознају, разговарају и добију потписане књиге од познатих и награђиваних руских аутора, као што су Виктор Јерофејев, Захар Прилепин, Сергеј Лукјањенко, Павел Басински, Сергеј Бељаков, Борис Јевсејев, Едуард Веркин...

Српски издавачи најавили су многобројне промоције, а организатори манифестације разноврсне трибине и програме. Говориће се о "младом стогодишњаку" Бранку Ћопићу, Милану Кашанину, Иви Андрићу, Данилу Кишу, Моми Капору, српском писару Димитрију Синаиту, који је деловао читав век пре настанка Мирослављевог јеванђеља, Дон Кихоту, Чарлију Чаплину, српској језичкој политици...

Традиционални "Школски дан" резервисан је за четвртак, 29. октобар, а први пут ове године биће организован Фестивал стваралаштва младих у области ликовне, музичке, филмске и сценске уметности, која као подлогу и инспирацију има књигу.

Цене улазница остале су непромењене - појединачна је 250, за групне посете кошта 150, а породична - 600 динара, док је цена паркинга 100 динара по започетом сату.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ђура Змај

25.10.2015. 08:46

Свак част руководству сајма књига, да у ово "тешко" и по Србски род опасно (А, кад није било?!) време реч дају Кустурици - Човеку који је јавно саопштио враћање "корену своме", почасним гостом учине Русију и омогуће да се Наталија Нарочницкаја обрати посетиоцима сајма и Србији. Председник САНУ Владимир Костић, после овога и свог недавног "искорака" у отуђењу дела земље Отаца наших, требао би извући поуку, па да Академија организује научни скуп и окупи Наталију, Кљосова, Кустурицу и друге...

TK

26.10.2015. 01:13

@Ђура Змај - Ovaj Kusta iskace iz televizora,k'o pajac iz kutije.Aman,ljudi...

Лаки

25.10.2015. 11:26

Људи, угасите ТВ и идите на дружење са великанима. Пријаће вам, часна реч!

друг Чабор

25.10.2015. 16:41

тужно је што после 60 година нема "Просвете", што нам уџбенике штампају којекакви Аустроугари, што је 90% издања на латиници...Под хитно увести порез на латиницу!

Д. З.

26.10.2015. 13:29

@друг Чабор - Узмите и прочитајте верно сведочанство о томе ко је, зашто и како убијао српску ћирилицу кроз векове и, посебно, ко то и како чини данас у најновијој књизи насловљеној "Српска ћирилица замењена окупационом латиницом по идеји Павелића и Броза". Књигу можете наћи само на штанду "Српске азбуке" у Хали 4 на Београдском сајму књига ових дана.