Свет неспутане дечје маште

В. Н.

недеља, 25. 10. 2015. у 18:33

Свет неспутане дечје маште
Издавачи посвећени књигама за децу нису оманули ни ове године па ће њихови штандови биће испуњеним новим, занимљивим и квалитетним насловима

ИЗДАВАЧИ посвећени књигама за децу нису оманули ни ове године. Њихови штандови биће испуњеним многобројним новим, занимљивим и квалитетним домаћим и страним насловима.

“Пчелица” ће представити роман Николете Новак “Тако ми је причао Будимир”, узбудљиву причу о пријатељству ракуна Будимира и девојчице Таре, као и збирку прича Владиславе Војновић “Приче из главе”, којом ауторка ревитализује усмено приповедање и даје му давно изгубљени смисао блискости. Овај издавач објавио је и фантастично-алегорични роман Гордане Тимотијевић “О Ажду и бостану”, о необичном пријатељству између аждаје и једног професора биологије, затим авантуристичко-фантастични роман Бранка Милорадовића “Београдска мумија”, збирку прича Весне Алексић “Каљави коњ”, којом је ауторка оживела амбијент и веровања Старих Словена. Ту су још збирка песама Драгомира Ђорђевића “Благо граду Београду”, једног од најдаровитијих стваралаца за децу с краја 20. века.

На штанду “Дерете” биће двојезично, српско-енглеско издање “Јежеве кућице” Бранка Ћопића; шести део чувеног “Дневника шоњавка” Џефа Кинија...

Српска књижевна задруга објавила је роман за децу и одрасле нобеловца Патрика Модијана “Катарина Безбрига”- духовиту и филозофско-хумористичку повест о оцу и ћерки у Паризу нашег доба.

У издању издавачке куће ЈРЈ изашла је нова едиција креативно-едукативног карактера под називом “Малени мислилац”. У њој су теме екологије и рециклаже у савременом животу, као и приче о неопходности добре припреме за школу, бављењу спортом и познавању страних језика. У едицији нових српско-енглеских издања издваја се књига “Десет љутих гусара” Љубивоја Ршумовића.

На штанду “Креативног центра” посетиоци ће пронаћи роман Весне Алексић “Дођи на једно чудно место”, аутентичну причу о догађајима који су се одиграли у Обреновцу за време поплаве прошле године. Објављен је и роман бугарског писца Александра Секулова “Пустоловина на острву птица”, прича о незаборавном лету и авантури тројице дечака, а аутор ће бити и гост Сајма. Издвајају се и књиге: Иване Лукић “(Не) питај ме како сам”, која доноси интимне исповести младих људи; Јасминке Петровић “Лето када сам научила да летим”, која пружа поглед на последице претходних деценија из перспективе данашње генерације младих. Овај издавач ће понудити и књигу Виолете Бабић “366 језичких цртица”, за све оне који желе да говоре и пишу правилно, затим дело Душана Борића “Лепенски вир. Насеље дунавских риболоваца”.

“Одисеја” је објавила роман познате италијанске ауторке Бјанке Пицорно “Француска дадиља”, савремену интерпретацију романа Емили Бронте “Џејн Ејр”, затим роман Павела Шрута “Чарапокрадице”, који је проглашен најбољом чешком дечјом књигом прве деценије 21. века, као и роман Малколм Роуз “Трагови”, дистопијску причу за младе. Овај издавач препоручује и роман славног норвешког писца Јуа Несбеа “Доктор Прокторов прдипрах”, о генијалном проналазачу.

“Лагуна” ће представити књиге Срђана Драгојевића “Крилата деца” - поетску причу о планети Ре на којој се деца рађају са крилима, Љубивоја Ршумовића “Три чвора на трепавици” - приче о детињству и одрастању... На овом штанду пред читаоцима ће бити и песме и збирка експеримената и трикова Светислава Пауновића, Бранка Стевановића и Игора Коларова “Урнебесна физика”; роман Градимира Стојковића “Желим”; роман Владиславе Војновић “Принц од папира”, о деци која откривају свет својих вршњака а нехотице упадају у проблеме родитеља, роман овогодишње добитнице награде Змајевих дечјих игара Гордане Малетић “Легенда о неосвојивом граду”.

Издавач “Порталибрис” објавио је књигу Пита Џонсона “Маторци ме излуђују”, о проблемима између деце и родитеља.

Из продукције “Вулканчића” издвајају се нова Ларусова издања: “Велика књига проналазака који су променили свет”, “Атлас рекорда и “Речник лепих манира”. Слободан Станишић, један од најчитанијих писаца за децу представиће свој серијал “Живот српских средњовековних великана”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Stanko

25.10.2015. 22:54

Bogami su omanuli, osim Grade Stojkovica i Vesne Aleksic, ovi ostali su prolaznici u decjoj knjizevnosti.

Nevenka

22.11.2015. 07:40

Objaviti Branka Miloradovica u ovoj ediciji je promasaj. Covek ne zna da pise a pogotovu se ne snalazi u literaturi za decu. Ostali osrednji, valjda je takva bila ovogodisnja produkcija.