Мисао на лепљивим листићима

В. Н.

недеља, 25. 10. 2015. у 15:55

Мисао на лепљивим листићима
За љубитеље филозофско-политичке мисли “Албатрос плус” припремио први превод на српски “Истраживање моралних принципа” Дејвида Хјума

ЗА љубитеље филозофско-политичке мисли “Албатрос плус” припремио је посластицу, први превод на српски “Истраживање моралних принципа” славног шкотског просветитеља Дејвида Хјума. Међу издањима “Албатрос плуса” је и политички бестселер Серђа Романа “У похвалу хладноме рату”, као и управо из штампе изашла књига Данца Микела Торупа “Непријатељство”.

Овај издавач поветио је чак 11 наслова, научних и публицистичких, феномену привредног напретка Кине. Осам књига се појављује у едицији “Савремена Кина”, а посвећене су политици, економији, култури... Остале три су “Ислам у Кини”, “Модернизација кинеске економије” и “Изазови развоја кинеске економије у наредној деценији”. Интригантна је и књига Василиса Фускаса, сарадника грчког премијера Ципраса, “Политичка економија дуга и деструкције”.

Филозофску библиотеку “Академске књиге” обогатиће два тома “Огледа о српској филозофији” Мирка Аћимовића. У првој књизи аутор се бави Руђером Бошковићем, Браниславом Петронијевићем и Михаилом Марковићем, а у другој Константином Бранковићем, Михаилом Христифором Ристићем и Светомиром Ристићем. Књига руског математичара и космолога, Александара Фридмана (1888-1925) “Релативстичка космологија, Теорија нестациониране васионе”, се може наћи код истог издавача.

Из области економије “Академска књига” објавила је светски бестселер Француза Томе Пикетија “Капитал у 21. веку”, као и огледе из друштвено-економске антропологије Радован Пејановић “Транзиција и национална култура”. Књига “Велика подела” Џозеф Стиглиц бившег председника Светске банке, бави се све израженијом поделом света на богата и сиромашна друштва.

Дело Фридриха Ничеа “Весела наука” у којем је први пут формулисана позната теза “Бог је мртав”, објавила је издавачка кућа “Дерета”, која се определила и за збирку микроесеја једног од најважнијих живих мислилаца и теоретичара постмодерне Михаила Епштејна, под називом “Лепљиви листићи”. “Дерета” објављује и прву од једанаест књига монументалне “Историје филозофије” чувеног британског мислиоца Фредерика Копелстона, посвећену Грчкој и Риму.

Издавач “Вукотић” покренуо је библиотеку Zoon Politikon у којој су се појавили “Геополитика деструкције, геополитика, глобализација, последице” Љубише Деспотовића и “Социјалистички преображај села, пољопривреда, развој” Небојше Петровића. Овај издавач објавио је и “Милошевић - још није готово”, Слободана Антонића, “Истину о Дражи” Душана Ступара и “Сва лица опозиције” Зорана Стојиљковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације