НЕ смемо заборавити да дете које се формира као добар читалац касније то остаје и као одрастао човек. Упућеност деце на квалитетну књижевност један је од предуслова да се од њих створе мислећи људи. Мислим да је то нашем друштву судбински потребно - каже, за "Новости", Дејан Алексић, поводом признања за књигу "Кога се тиче како живе приче", у издању "Креативног центра".

Она се недавно нашла у каталогу Међународне библиотеке за децу у Минхену, у којем се препоручују најбољи наслови за децу и младе из целог света. Књига је добила и ознаку "White Raven" .

  • Признање доживљавам као потврду да је моја књига прича за децу постигла циљ, а он је, пре свега, указивање на важност читања, на значај књиге као медија. Настојао сам да она буде иновативна, зачудна, пустоловна и да поседује својства играчке. Све су то одлике које од књиге очекује данашњи млади читалац - дете које живи у свету брзих и заводљивих медија. Чињеница да је последњи пут нека књига из Србије на том престижном списку била пре чак девет година приморава нас на запитаност о томе колико се у нашој култури негује и подстиче добра књижевност за децу, има ли је и, ако је има, зашто је безмало невидљива - каже Алексић.