Издавачкој кући Рад дани одбројани?

Д. Бт.

09. 10. 2015. у 23:02

Некада реномирана издавачка кућа, последњи пут иде на продају. После неуспела два позива на куповину, почетна цена преполовљена и износи - 1.338.000 евра

Издавачкој кући Рад дани одбројани?

ВИШЕГОДИШЊА агонија издавачке куће "Рад", после неуспеле скандалозне приватизације и преласка у државне руке, настављена је сасвим неочекиваним крахом два позива за куповину. Ни у мају, ни у августу, на јавним надметањима, нико се није јавио, иако је кућа важила за добру "удавачу" с обзиром на имовину која поседује. У току је трећи и последњи конкурс, а да ли ће некадашњи издавач великог реномеа добити новог газду или ће заувек затворити врата знаће се 20. октобра када ће бити отворена коверта са (евентуалним) понудама.

Рок за откуп продајне документације истиче 14. октобра, а два дана касније и последњи датум за пријављивање за учешће у надметању. У првом позиву за продају наведено је да је почетна цена 2.688.000 евра, што је поновљено и у другом, иако је обичај да се вредност смањи, и то знатно, и тако понуда постане примамљивија. Зашто то Агенција за приватизацију није учинила већ је поновила исте услове, у "Раду" немају објашњење. Сада је пак почетна цена преполовљена и износи 1.338.000 евра.

Укупна вредност фирме процењена је на око четири милиона евра, с тим што је у власништву државе 70 одсто капитала, док преосталих 30 држи 28 малих акционара. Новом власнику пружа се могућност да откупи њихове акције или да донесе социјални програм. Главни "мамац" је зграда од 2.800 квадрата у строгом центру града, Дечанска 12. Тако добру понуду, међутим, мало квари то што је зграда пре две године дозидана са још два спрата који нису у власништву издавача. Ту су станови и пословне просторије, а међу власницима је и познати певач и композитор Жељко Јоксимовић. Некретнина се тако не продаје у потпуном "комплету", али зато у "Раду" напомињу да будући власник има добре шансе да добије још две некретнине које су у судском спору, у Славонском Броду од 330 квадрата и у Београду, у Далматинској од 100 квадрата.

ПРЕПУН МАГАЦИН- ПОСЕБНО нас оптерећује лагер непродатих књига, чија је вредност око 400.000 евра - истиче Шебез. - Неколико пута покушавали смо да смањимо цене, али купаца једноставно није било. За предстојећи сајам старе наслове понудићемо са попустом од 40 одсто, па се надамо да ће неке наше књиге ипак наћи пут до читалаца.

У разговору за "Новости" Зоран Шебез, саветник директора "Рада", каже да ће нови газда морати да отплати дугове, али само комерцијалне у износу од око 500.000 евра, док се држава одрекла својих потраживања.

- Највећи дуг оставио је бивши власник Дејан Пантовић, и то у залихама књига, али не "Радових", већ из продукције ИПС, чији је у то време такође био власник - истиче Шебез. - Његовој фирми "Медија 2" наша кућа дугује 14 милиона динара, али потражује 25 милиона. С обзиром на то да је "Медија 2" отишла у стечај, ми своја потраживања не можемо да наплатимо, а њихов стечајни управник врло лако може да затражи новац који ми дугујемо. То јесте и апсурдно и неправедно, али закон тако налаже.

Предузеће, према речима саговорника, ради без већих проблема и без динара државне помоћи, а највећи приход убира од изнајмљивања пословног простора (око 1.300 квадрата). "Радова" књижара на Теразијама "Папирус" у процесу реституције враћена је старим власницима, тако да књиге на тим полицама могу да остану још само две и по године. Увелико се припремају за сајам на којем ће се појавити са десетак нових, атрактивних наслова.

- Са великим нестрпљењем и неизвесношћу десетак запослених очекују расплет и надају се срећном исходу, убеђени да ова кућа са традицијом од 66 година и некада знаменитим едицијама може да има будућност. У случају, међутим, да предстојећа продаја не успе, следи (пред)стечајни поступак. Сви економисти кажу да стечај не значи аутоматски и гашење фирме, што и закон предвиђа, али то се у пракси, нажалост, најчешће завршавало кључем у брави - каже Шебез.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације