Мирина књига већ бестселер!

Е. В. Н.

02. 10. 2015. у 08:45

Мирина књига већ бестселер!
Интересовање за мемоаре Мирјане Марковић првог дана продаје. Мишо Мракић: Очекујем да људи када прочитају исповест спознају каква је стварно Мира

БИЛО је то овако - књига мемоара Мирјане Мире Марковић, у издању Компаније "Новости", од 1. октобра је у продаји широм Србије. Судећи према почетном интересовању, реч је о бестселеру у најави. Јер сви који желе да склопе објективну слику о догађајима у Србији и СФРЈ на основу виђења бивше политичарке, али и њени симпатизери, као да су једва дочекали да се докопају свог примерка на киосцима и књижарама.

Међу Београђанима, жељних да свежим издањем употпуне виђење српске прошлости, у четвртак је био и Мишо Мракић, некадашњи лични кувар породице Милошевић. Он је на посебан начин доживео "исповест" бивше газдарице.

- Очекујем да када људи прочитају књигу спознају каква је Мира - сигуран је Мракић.

СЛОБИНА ЖЕЉА СВЕДОЧАНСТВА преломних тренутака док јој је супруг био на власти, када је свргнут и оне из затвора, Мира Марковић је изнела у књизи "Било је то овако" испуњавајући последњу жељу мужа Слободана Милошевића. Ово дело објављено је у два тома од хиљаду страна, а кошта 1.400 динара.

- Она је искрена и часна. Била је добар професор својим студентима и зато су је волели. А опозиција ју је мрзела и спустила на најниже гране.

После 15 година ишчекивања, они који су хтели да чују нову верзију догађаја, који су нам кројили живот, у четвртак су од раног јутра похрлили да пазаре "неиспричану позадину историје".

Несвакидашње гужве биле су и на продајном месту Компаније "Новости" на Тргу Николе Пашића 7.

- Желим да чујем и другу страну приче - каже средовечни купац који је желео да остане анониман. - Свих ових година слушали смо једну страну, мислим да је крајње време да чујемо и Миру Марковић.

Мишо Мракић

И на киосцима у Пожаревцу, родном граду Мирјане Марковић, продаја књига кренула је добро.

- Интересовање за мемоаре је одлично - рекла нам је Милица Чолић, продавачица у "Мом киоску" на Тргу ослобођења.- Одмах смо продали један комплет, а два су резервисана за продају до краја дана. Судећи према распитивању и интересовању суграђана, махом старије генерације, верујем да ће продаја и наредних дана бити успешна. И у осталим киосцима кажу да је прилично интересовање грађана.

Књига "Било је то овако", првог дана продаје заинтригирала је и Новосађане. Међу првима, на киоску ју је потражио Здравко Лалић, инжењер, који објашњава да га је привукла тиме што разјашњава нека до сада отворена питања.

- Наравно да ћу пожурити да је прочитам - каже Лалић. - Очекујем да у њој нађем одговоре на многа питања из наше новије историје.

И на продајним местима у Нишу, за комплет књига ауторке Мире Марковић, према речима продаваца, интересовање је добро. На већини трафика, које је екипа "Новости" обишла, књиге су продаване већ у раним јутарњим часовима, док су грађани пазарили дневну штампу.

БОЉЕ РАЗУМЕВАЊЕ ПРОШЛОСТИ

НА смедеревским киосцима у четвртак је владало значајно интересовање за књигу Мире Марковић. Купаца је било, али још више знатижељника који су проверавали да ли су мемоари стигли, колико коштају, хоће ли их бити у продаји и наредних дана.

- Није важно шта мислим о брачном пару Милошевић. Очекујем да је ова књига сведочење о времену у коме смо живели. Можда помогне да га боље разумем. Не знам, видећу када прочитам - рекла нам је Смедеревка која је дошла по нови роман у издању "Новости".

ТРЕБА ЧУТИ СВЕ СТРАНЕ

- СТУДИРАО сам на Факултету политичких наука, волим аутобиографије и желим да чујем шта Мира Марковић има да каже после толико година. Иако нисам симпатизер Слободана Милошевића и његове политике, треба чути све стране, јер не смемо да дозволимо да као друштво постанемо догматични - рекао нам је Немања Шукало (27), политиколог из Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

lesa

02.10.2015. 09:46

Bilo - ne ponovilo se! Da se Vi poštovana gospođo Miro niste mešali u politiku, drugačije bi sve bilo! A to ne piše u Vašoj knjizi!

Rade

02.10.2015. 17:53

Pun pogodak.Novosti uvek ponude knjigu koja brzo postane bestseler.Narod hoce da procita drugo misljenje o najtezim srpskim godinama. To se moze naci u Mirinim memoarima. I nije skupa knjiga jer ima 1.000 strana.

Vlada

02.10.2015. 18:17

Kako neko moze da pljuje po knjizi koju nije procitao? Kakav smo to narod? Procitaj pa se javi.

Д. З.

03.10.2015. 13:54

Да ли се то Мира (коју лично поштујем као даму) вратила у писању српском писму? Раније је своје књиге објављивала углавном на хрватском писму. Ако је данас схватила да је ћирилица српско писмо, честитам јој.