Књажева чаша и долама

Д. М.

23. 09. 2015. у 19:07

Министар Тасовац уручио четири експоната за Милошев конак. Следеће године почиње пројекат "Градови у фокусу"

Књажева чаша и долама

Писмо Луњевици у Милошевом конаку / Фото В. Данилов

У СЕЛУ Горња Црњућа, министар културе Иван Тасовац обишао је у среду Милошев конак, на коме се приводе крају радови на обнови. За сталну поставку ове културне установе, том приликом, уручио је четири експоната из Историјског музеја Србије - доламу кнеза Милоша Обреновића, чашу из које је овај владар пио и његова два писма Николи Луњевици.

Некада су двор у Црњући чиниле две или више кућа, а данас је остао само кнежев конак. Овај конак је дводелна брвнара са доксатом и кровом од шиндре и представља бољу сеоску кућу западне Србије прве половине 19. века. Данас је споменик културе од изузетног значаја. Обнова која је почела прошле године финансира се из буџета Министарства културе. Последња фаза, која обухвата санирање таванице и подова, требало би да буде завршена крајем октобра.

- Милошев конак један је од оних бисера који треба да постану видљивији у следећем периоду - рекао је министар. - Сигуран сам да ће се то и десити. Оригинални артефакти требало би да постану доступни не само посетиоцима музеја у Београду и Новом Саду, већ и у мањим срединама. Ово је тек почетак те мисије.

Тасовац се нешто раније састао са председником општине Горњи Милановац Милисавом Мирковићем са којим је разговарао о пројекту "Градови у фокусу".

- У оквиру овог пројекта сваке године ће се путем конкурса бирати по три града који ће са програмима својих институција бити у фокусу - објаснио је министар.

Током обиласка градске библиотеке, министар је директорки Нади Велић поклонио аутобиографију маестра Зубина Мехте "Партитура мог живота", са посветом аутора за Горњомилановчане. Тасовац је обишао и Гимназију "Таковски устанак" и манастир Враћевшница. Потом је отворио Трећи међународни филмски фестивал "Кратка форма" на ком ће бити приказано 207 филмова из 43 земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sonsi

24.09.2015. 10:34

Meni se cini da ti je vise krivo,sto i ti ne omasti brke,nego sto ti je stalo do Partizana..