Куле још без крова

М. КРАЉ

12. 09. 2015. у 15:27

Зашто споро напредује обнова тврђаве Голубац на Дунаву. Јовинова: До лета урађено три одсто радова а исплаћено 30 одсто новца

Куле још без крова

Радови на тврђави из 14. веке требало да крену од горњих кула, што извођач није испоштовао

ЗА обнову тврђаве Голубац из 14. века до сада је потрошено 30 одсто новца који је обезбедила ЕУ, а урађено је свега три одсто радова! Осим тога, радови се не изводе у складу са пројектом, користи се забрањени цемент, фугују се средњовековне фасаде и потире се њихов оригинални историсјки изгед.

На ово упозорава архитекта Марија Јовин, која је пројекат ревитализације тврђаве Голубачки град урадила на конкурсу општине Голубац (у оквиру ИПА прекограничне сарадње Србије и Румуније).

- Од уговорених 1.760.301,87 евра, извођач "Орнамент инвестинжењеринг" из Београда је до јула добио 514.923,54, а нема ниједног завршеног објекта од укупно 25, нити завршене позиције од 370 предвиђених - наводи Јовинова.

Став наше саговорнице је да према садашњем стању ствари посао никако неће бити завршен у априлу 2016, што је вишеструко штетно:

УЗАЛУД ПИСАЛА ЉАЈИЋУ Бесповратна средства ЕУ од 6,6 милиона евра намењена су за комплетну ревитализацију Голубачке тврђаве (свих пет пројеката), а њима управља Аустријска развојна агенција (АДА). Радови су званично започети у септембру 2014, а свечаном отварању присуствовали су министар Расим Љајић и амбасадор ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт. Да је ситуација на градилишту алармантна, Јовинова је недавно писмом упозорила управо Љајића, и још чека оговор.

- Испашћемо неодговоран партнер према ЕУ и тешко да ће иједна наша тврђава после овога моћи да конкурише за њихове фондове, а уз то, после истека договореног рока, према уговору, завршетак радова пашће на терет буџета наше државе.

Она подсећа да је читав пројекат обнове Голупца због захтевности која подразумева и измештање саобраћајнице, подељен на пет делова (пут и тунел, тврђава, визиторски центар, спољашње уређење са инфраструктуром, обалоутврда), а најгора ситуација је, сматра, на кључном објекту - тврђави из 14. века.

- Извођач "Орнамент инвестинжењеринг", који је посао на тендеру (припремила га и спровела Аустријска развојна агенција) добио под неуобичајено поједностављеним условима и са понудом чак пола милиона мањом од пројектантске цене, неадекватно је опремљен и са недовољно стручне радне снаге. За разлику од извођача на осталим деловима, са којима је уговор склопљен по систему "кључ у руке", за тврђаву је уговорено плаћање "по јединици мере", односно по обављеном послу - наводи саговорница, која тврди и да се пројекат мењао и без њеног знања и сагласности.

Извођач радова на Тврђави, упозорава Јовинова, од самог почетка налази разлоге за нерад и тражи измене пројекта и за то наводи временске услове, саобраћај кроз тврђаву и наводне недостатке у пројекту:

- Према динамици радова, која је саставни део уговора, предвиђено је да они отпочну од највише куле док се не измести пут, а затим и свих осталих кула, зидова и других објеката у горњем делу тврђаве. На самом почетку радова извођач је то одбио и прекршио уговор - почео је радове у доњој зони тврђаве, поред асфалтног пута, јер не располаже техничком опремљеношћу да изводи радове у горњем делу.

А, шта је урађено током последњих 12 месеци на девет голубачких кула од којих свака треба да добије и кров, као и да ли ће обнова бити готова до средине следеће године, колико траје уговор са ЕУ, безуспешно смо покушали да сазнамо од Искре Максимовић, директорке "Тврђаве Голубачки град".

Ово предузеће су основали држава Србија и Општина Голубац, како би и после окончања радова оно управљало будућим туристичким комплексом. Одговоре нисмо добили до закључења овог броја, а обећано нам је да ће стићи у понедељак. Максимовићева тврди да поседује обиман извештај о радовима, али због презаузетости није успела да их сажме у облику који би био јасан најширој јавности.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Zbunjena

15.09.2015. 01:01

Nije mi jasno šta nije jasno gospođi Jovin.Pa sad se to tako radi.Niko ih nikada neće uhvatiti jer ih niko i ne juri.

Vladimir

15.09.2015. 09:32

Probleme u rekonstrukciji Golubačke tvrđave izazvala je upravo Marija Jovin čije neosnovane optužbe ovde citirate. Ona je autorka nepotpunog i u nekim delovima potpuno nesprovodivog projekta. Zbog toga je investitor (EU) morao da angažuje novu projektantsku kuću da završi loš projekat Marije Jovin. U tom projektu su nedostajali mnogi crteži, istražni radovi, predmer radova, a neka rešenja koja je Marija Jovin predvidela su potpuna besmislica. Projekat se gotovo iznova radi i otuda i kašnjenje.

marija

15.09.2015. 12:13

@Vladimir - Još 2013.jedan od ćlanova str. nadzora znao je da će biti nadzorni na Golupcu, kasnije je izjavljvao da izvođača zna i da je već imao sa nji problema ali kako vidimo izvođać ne radi ni kvalitetno ni na vreme niti poštuje dinamiku po ugovoru, a novac se topi pa ispade da je za 3 procenta loše urađenog posla već naplatio 30 posto od vrednosti radova. Što Vlado dokumentacija o tome nije dostupna nj Šabiću.Bojim se da o tome nemate šta da kažete osim ako se time na pozabavi finansiska kontrola

Vrapci znaju

15.09.2015. 13:21

@Vladimir - Vladimire, u tekstu citirana Marija Jovin zaista pravi probleme. Taman su se svi lepo uvezali - izvođač-stručni nadzor-ada-iskričavo preduzeće. Niko tu više ne treba, pogotovo ne projektant koji je doneo pare. Tog projektanta treba ukloniti jer neće da učestvuje u nenamenskom trošenju para. Neče ni da pravi dogovore u 4 oka, ali hoće da projekat bude realizovan. Za tvrđavu je izvođaču već plaćeno 515.000 evra. Za isplate neurađenog je projekat bio dobar? Kako li će ADA ovo objasniti?

Vladimir

15.09.2015. 10:12

U projektu Marije Jovin su nedostajali čak i precizni crteži zidina. Po njenom projektu mašinske instalacije je, recimo, trebalo da budu smeštene u prostor palate u tvrđavi koji je još od izgradnje Đerdapa pod vodom! Ovakvim izjavama Marija Jovin po principu pokušava da prikrije svoju krivicu i probleme koje je izazvao njen sramotno loš projekat. Bilo bi dobro da mediji uporede projekat koji je urađen za tvrđavu Ram i ono što je uradila Marija Jovin za Golubac. Videćete razliku.

marija

15.09.2015. 12:02

@Vladimir - Ovo je klasična zamena teza, umesto da kaže zbog čega se nadzor u kome je siva eminencija Vladimir se obrušava na kvalitet projekta koji je rađen prema uslovima a ne prema žeji i kapricu projektanta i na osnovu podataka dobijenih od Direkcije za izgradnju kao naručioca projekta a i docnijeg nosioca posla Tvrđave Golubac DOO. Projekat tako LOŠ, ,a ne šarm rojektanata dobio je 6,6 milona eura,i na žalost potpuno problematičan u smislu kompetencije stručni nadzor u kome je i Vladimir.

Vrapci znaju

15.09.2015. 13:03

@Vladimir - Vladimire (Srđane), sada već i golubački vrapci znaju šta se dešava. Oni koji se bave politikom kažu: pa to su njihove pare, neka ih nose... Ipak, neće biti da su to pare za koje u Srbiji kažu "alajbegovina". To su pare iz budžeta EU koje su namenjene da se namenski izvede jedan projekat. Projekat je bio dobar da donese pare, ali mislite da nije dobar da se te pare ugrade u tvrđavu? Kako je plaćeno izvođaču 30% sume? Samo za one skele koje se vide na slikama? Mislite da Golupčani nemaju oči?

Golubacki djak

15.09.2015. 19:02

Gledamo mi kako se radi-ne radi, kako nas lažu-mažu. Rekli su: Golubačka tvrđava je dobila velike pare za rekonstrukciju, Biće putna obilaznica, zaposliće se ljudi. Kad ono, pare odlaze, posao se ne radi, osim Vizitorskog centra i obaloutvrde se ništa ni ne vidi. Kažu ljudi iz opštine da je na to upozorila ADA još na samom početku radova. Rekli su da je tvrđava loše ugovorena, da je premalo para i da ne može ni pola za te pare da se uradi. Rezultat je manji nego što su planirali. Gde su pare?

Vrapci znaju

17.09.2015. 10:03

Priča se da je izvođač ugovorio da mora da ima 70 do 80 radnika u sezoni i da bude opremljen dizalicama i kranom. Umesto tih radnika i dizalica, na slikama su samo prazne skele. Kažu da je izvođač ugovorio posao po damping cenama i da mu se ni ne isplati da radi. Kažu da izvođač nije imao ni finansijskog kapaciteta da započne radove jer su mu avans od 350.000 evra odmah oduzeli! Ko? Kažu da investitor oprašta penale izvođaču, koji tako "raducka" već godinu dana mimo ugovora, dinamike i projekta.

komsinica

17.09.2015. 10:36

Pitam se šta će preduzeti oni koji su nadležni za ovaj projekat? Gde je preduzeće. koje ima investitorska prava i potpisuje svaku paru koja se isplaćuje? Gde su Ministarstvo turizma i Opština, koji su osnivači preduzeća koje treba da vodi ovu investiciju? Gde je Upravni odbor tog preduzeća, u kome su predstavnici pet ministarstava i opštine? Gde je predsednik opštine, kojoj će ostati vruć krompir posle 30. juna 2016, kad prestane svako finansiranje projekta? Svi nemo gledaju nestajanje para?

jelena

18.09.2015. 16:24

Zašto gledamo već godinu dana istu sliku? Samo skele i ništa više. Pa čak je i Narodni muzej skinuo skele!!!

Golubac - Vinci

18.09.2015. 16:32

Gospodinu ministru Ljajiću, gospodinu Devenportu i predsedniku opštine Mijoviću čestitam godinu dana od početka radova na obnavljanju tvrđave Golubački grad. Tada su sa puno pompe 'puštali golubove'.