За дијалог је увек потребно двоје

Д. Бт.

10. 09. 2015. у 13:51

Одговор удружења издавача и књижара Србије српском ПЕН центру. Да ли је у Москви Весковић представљао ПЕН центар или Министарство културе?

За дијалог је увек потребно двоје

Карикатура Тоше Борковића

НЕ јењава и не престаје полемика око представљања наше књижевности и избора српских писаца на минулом Сајму књига у Москви. На саопштење Удружења књижевника Србије одговорило је (прозвано) Министарство културе, председник УКС Радомир Андрић је узвратио, а затим се огласило Удружење издавача и књижара Србије са оптужбама на рачун српског ПЕН центра коме је на конкурсу Министарства, додељена организација нашег наступа и избор писаца. ПЕН центар је јуче одговорио, а нови "утук" стигао је из Удружења издавача.

- Непотпуност и неорганизованост наших наступа на сајмовима књига у иностранству су одраз недовољне сарадње и размене идеја и мишљења између колега из надлежних установа и организација - каже за "Новости" Вук Вукићевић, генерални секретар УИКС. - За дијалог је потребно макар двоје. Када будемо почели искрено да уважавамо једни друге и да заједно напорно радимо многи проблеми ће се решити.

УИКС позива ПЕН центар да се не правда износећи неистине и да престане да избегава одговоре на постављена питања и разјасни неке дилеме. Што се тиче примедбе да на конкурсу Министарства Удружење није доставило програм за наступ српских писаца, у овој асоцијацији подсећају да је циљ отвореног позива Министарства културе био "виши квалитет презентације српске књижевности, преводилаштва и културе у целини". У складу са таквим критеријумима и условима, УИКС је поднео пројекат који је одбијен.

А О ПЕКИНГУ - ЋУТАЊЕ У САОПШТЕЊУ УИКС тражи од ПЕН центра да објасни на који је начин Србија промовисана у Пекингу и на основу којих критеријума је изабран њен представник на тамошњем сајму књига. - Удружење изражава задовољство што су чланови ПЕН центра имали могућност да се баве мерењем времена проведеном на штанду нашег колеге Вука Вукићевића, али га нису добро измерили. Међутим, нека не одустају, можда ће неки следећи пут бити прецизнији - наводи се у саопштењу УИКС.

- Из саопштења ПЕН центра произилази да су чланови ове организације знали за неке критеријуме позива који осталим учесницима нису били познати и који нису били у документацији, па се поставља питање како су дошли до ових сазнања и, ако су знали нешто што други нису, да ли су на конкурсу сви учесници били равноправни - истиче се у саопштењу. - Можда би одговор на ово питање требало потражити у чињеници да се један члан ПЕН центра који је учествовао на Сајму књига у Москви не помиње у саопштењу ПЕН. Реч је о Младену Весковићу, који је поред тога што је члан ПЕН центра, истовремено и шеф Одсека за међународну сарадњу Министарства културе. Било би добро да сазнамо да ли је у Москви Весковић представљао ПЕН центар или Министарство.

Удружење издавача тражи објашњење да ли се Весковић, као члан комисије која је бирала пројекте, руководио својим чланством у ПЕН центру или интересима државе, када је ПЕН одабран за реализатора српских наступа у Лајпцигу, Пекингу, Москви и Франкфурту.

Уколико се руководио интересима државе, молимо за одговор на питање како су чланови ПЕН центра упознати са садржајем пројекта представљања српске књижевности на сајмовима књига, које је УИКС поднео само Министарству културе. Намеће се и питање где је нестао један милион, намењен за пројекат ПЕН центра. У свом саопштењу ова организација износи да је за реализацију наступа на сајмовима добила 2,4 милиона динара, док у решењу о додели средстава објављеном на сајту Министарства пише да је српски ПЕН центар добио 3.324.500,00 динара - истичу у Удружењу издавача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације