Радомир Уљаревић: Неталенат као неправда

03. 09. 2015. у 15:00

Одбацујући ћирилицу, ми смо у стварној опасности да као народ одбацимо и матерњи језик и заменимо га језиком очуха и старатеља

Радомир Уљаревић: Неталенат као неправда

У Црној Гори су најгласнији противници властите традиције,они који су с муком научили латиницу тек као шездесетогодишњаци, сада нападају "Трг од ћирилице", и то у новинама које су 60 година излазиле на ћирилици.

Кустурица је за њих високи напон. То што Кустурица уопште постоји довољан је разлог да се они у духовном смислу самоуништавају изговарајући у својим црномагијским медијским ритуалима као какву мантру његово име.

Сад они нападају Кустурицу верујући да је његова слава кључни кривац њихове анонимности, да је у питању нека велика међународна завера против њих који за себе верују да су богом дани, а то што су неталентовани је само још једна Божја неправда. Они вјерују да има правде, да би његова слава припадала њима.

Не нападају они само Кустурицу, они би наводно да "заштите" Михаила Лалића од "Трга од ћирилице", иако су власници права Михаила Лалића захтевали да се не објави ниједно латинично слово у Лалићевим делима. (Централна библиотека Црне Горе чак није дозволила, ни на захтев издавача, ни на захтев наследника Лалићевих, да се ради припреме за штампу фотокопира једна од Лалићевих књига.)

Некима је "Трг од ћирилице" постао ноћна мора зато што се позива на неотуђиво право за очување писма, и залаже се за очување културне и духовне баштине свих чије је традиционално писмо ћирилица, а ћирилица је традиционално писмо и Црне Горе, и Црногораца.

Међутим, одбацујући ћирилицу, ми смо у стварној опасности да као народ одбацимо и матерњи језик и заменимо га језиком очуха и старатеља и њихових високих представника. Зато, наше опоненте позивамо да се врате ћирилици, тако ће боље разумети и Лалића и Кустурицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Д. З.

07.09.2015. 12:21

1. Генерал у Аустроугарској војсци у Првом светском рату тачно је знао шта значи Србима ћирилица, па је рекао "Србима треба ћирилицу, као борбено средство, учинити неупотребљивом". И његов предлог је спроведен у Првом светском рату па је свуда забрањена ћирилица и уместо ње уведена хрватска гајица. Поглавник Анте Павелић у НДХ је у Другом светском рату такође забранио српску азбуку и уместо ње наложио хрватско писмо.

Д. З.

07.09.2015. 12:27

2. После Новосадског договора (1954) српске поданичке и злоупотребљене институције спровеле су планирану постепену замену ћирилице у 90 процената и у Србији,И све док српске језичке институције (Матица српска, САНУ, њен Институт за српски језик и Одбор за стандардизацију српског језика не врате српску норму у писању српског језика на ћириличко једноазбучје, ћирилица ће све брже одлазити у српске музеје и на гробља. А то је огромна српска штета и срамота и издајство српског језика и ћирилице.