ПОД сводовима манастира Жиче, средњовековне задужбине Немањића, у среду је на дан Преображења Господњег, песнику Ђорђу Нешићу је, уз пригодну свечаност, после вишедневног саборовања уручена "Жичка хрисовуља" - највише признање Жичког духовног сабора "Преображење", једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас, чиме је овај 24. по реду духовни сабор и окончан.

Како је одлуку о додели, по традицији, жири саопштио још 29. маја, на Спасовдан, овогодишња "Жичка хрисовуља" песнику Ђорђу Нешићу из Бијелог Брда код Осијека припала је за "за поезију што сведочи и памти повест народа са границе".

Признање које подразумева уникатну "златопечатену повељу" и преображењску икону Ђорђу Нешићу је као једном од 24 досадашњих добитника и чувара српског песничког језика и речи, такође по традицији, уручио градоначелник Краљева Томислав Илић.

Честиткама се потом придружио и протојереј ставрофор Љубинко Костић, архијерејски заменик владике Јустина - епископа жичког, као и бројни песници, учесници и посетиоци овогодишњег Жичког духовног сабора.

- Данас, на овај свети дан, на овом светом месту, где су крунисани владари царске лозе Немањића, у пречудно извајаној седмовратој Жичи, коју је Доментијан упоредио с невестом из Песме над песмама, осећам радост и сету. Радост јер су ме се браћа по перу сетила и нашла и у заграничном простору и уврстила, недостојног, у друштво значајних српских песника добитника часне хрисовуље и сету што друштво, у ком са сународницима живим, убрзано брише трагове нашег постојањa - беседио је овогодишњи лауреат, примајући "Хрисовуљу" са Преображењском иконом.

СВЕТКОВИНА

ОВОМ приликом, у препуној манастирској трпезарији светога Саве у Жичи, где је свечаност и одржана, о песничком делу Ђорђа Нешића говорили су Драган Хамовић, песник, књижевни критичар и председник жирија Жичког духовног сабора и песник Ђорђо Сладоје, такође добитник "Жичке хрисовуље". Глумац Петар Михаиловић говорио је одабране стихове лауреата, док је Јана Милишић извела неколико духовних композиција.