ОПРЕЗНО и без претераног одушевљења, јавност је примила вест о усвајању Закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама, који је библиотекама прописивао куповину књига путем тендера. Челни људи установа културе, у разговору за "Новости", поручују да "кога су змије уједале и гуштера се плаши", те да очекују тумачење штурог и нејасног саопштења са адресе Министарства културе.

Овим изменама, како је наведено, јавне набавке максимално су поједностављене и усклађене са директивама ЕУ. Тиме су, признаје даље Министарство, "исправљени апсурди", попут расписивања тендера за ангажовање глумаца, диригената, редитеља, конзерватора, писаца за представљање сопствених књига, као и обавеза расписивања јавне набавке за сваки наслов за потребе јавних библиотека.

- Не смем да се радујем док не видим шта је у питању и како ће нам бити. На сајту Министарства нисам видела детаље. Вест је дошла у летњем, "мртвом" периоду и сви смо затечени, а толико пута смо се обраћали надлежнима, писали, кукали и молили - каже, за "Новости", Даница Оташевић, директор Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" у Чачку.

Библиотекари су већ изгубили сваку наду да ће се омча стављена на врат културе икада скинути, јер су у протекле три године безуспешно упозоравали на апсурдну законску процедуру. У пракси се пропис показао као непрактичан, спор и скуп. Сам поступак оглашавања и окончања јавне набавке траје најмање месец дана, па читаоци остају непотребно дуго без нових и тражених књига. Такође, фаворизују се посредници, друга, трећа рука...

Да још ништа конкретно нису добили и да функционишу по старом, за наш лист каже и Мирко Демић, директор Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевцу:

- То су добри сигнали, али не знам у ком обиму су побољшања. Нејасно је да ли је реч о враћању на старо стање. Огорчени смо и надам се да ће коначно укинути јавне набавке. Забрањују да купујемо слободно и директно од издавача, где је најјефтиније. Библиотеке губе и оно мало читалаца које имају. Читава заједница библиотека је већ неколико година од примене Закона имала низ примедаба и сматрала да је књига незаштићена, да се уништава и унижава. Не може књига да се третира као цигла! Не видим уштеде које је донео постојећи пропис, већ само трошкове. Набавка нових наслова траје 45 дана, не пратимо актуелну продукцију, а то је наш задатак.

По ступању на снагу Закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама, како је саопштено из Министарства културе, биће организоване радионице на којима ће запослени у установама културе бити упознати са новим процедурама. Више од тога "Новостима" ни јуче нису рекли у овом министарству, додајући да ће радионице почети у септембру и да се још чека тумачење нових процедура.



ПРЕДЛОГ ЗАКОНОДАВЦИМА

УДРУЖЕЊЕ издавача и књижара Србије је одмах по усвајању Закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама од стране Владе (25. јула) и његовом уласку у скупштинску процедуру доставило свим члановима Одбора за културу и информисање Скупштине Србије и Министарству културе и информисања предлог да се члан 7. овог закона измени тако да библиотеке не буду у обавези расписавања јавних набавки приликом куповине књига. На тај начин смо подсетили надлежне на нашу давнашњу иницијативу за измену Закона о јавним набавкама. Наш предлог би у потпуности отклонио проблеме који су присутни приликом набавке књига за библиотеке, али нам у овом тренутку није познато да ли је он у целини прихваћен - каже Вук Вукићевић, генерални секретар Удружења издавача и књижара Србије.