Американци воде, фаворит Иркиња

Б. Ђ.

30. 07. 2015. у 15:04

Американци воде, фаворит Иркиња

Ен Енрајт

Межу фаворитима за престижну "Мен Букер" награду нашло се 13 романа, међу којима је и дело Иркиње Ен Енрајт "Зелени пут"

У ШИРЕМ избору за престижну "Мен Букер" награду нашло се 13

романа, међу којима је и дело Иркиње Ен Енрајт "Зелени пут", књижевнице која је ову награду освојила 2007. године, романом "Окупљање" (код нас објавио "Дерета").

Међу кандидатима су и аутори из некадашњих најужих избора за "Букера": Том Мекарти, Ендрју О`Хејган и Мерилин Робинсон.

До недавно је ово књижевно надметање било отворено само за ауторе из Уједињеног Краљевства и Комонвелта, Републике Ирске и Зимбабвеа, а ово је друга година да жири примењује нове пропозиције по којима је учешће дозвољено свима који пишу на енглеском језику.

Резултат је да највише аутора, чак пет, сада стиже из Сједињених Држава, три из Британије, док су по једно место заузели наслови из Републике Ирске, Индије, Нигерије, са Новог Зеланда и Јамајке.

Најужи избор биће саопштен 15. септембра, а овогодишњи победник ће се знати 13. октобра. Награђеном аутору "Мен Букер" доноси 50.000 фунти, велике тираже и међународни углед, мада ни утешне награде нису за бацање: сваки писац који доспе у најужи избор добиће 2.500 фунти и специјално издање своје књиге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације