Одлазак Милана Комненића

Б. Ђ.

24. 07. 2015. у 10:55

Одлазак  Милана Комненића

Милан Комненић

У Београду преминуо истакнути песник, преводилац, есејиста Милан Комненић

ПОСЛЕ тешке болести у Београду је, у петак ујутру, у 75. години преминуо Милан Комненић, истакнути песник, преводилац, есејиста, који је оставио трага и у политичком животу.

Рођен у Пилатовцу код Билеће у Црној Гори, дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, био уредник у издавачкој кући "Просвета", где је покренуо три знамените едиције: "Еротикон", "Просвета" и "Хиспаноамерички роман", уређивао је и књижевне часописе "Видици", "Дело" и Реласион", а радио је и као предавач на универзитетима у Француској, Италији и САД.

Као песник огласио се 1966. збирком "Ноћ писана ноћу", после које је објавио још многобројне песничке књиге, међу којима су "Гвоздена лоза", Тапија о извору", "Ти, риђокоса олујо", "Мамуза за њене сапи", "Изгон", "Узнесење", "Јека"... Аутор је антологије новијег српског песништва, а превео је више од педесет књига са италијанског, француског, шпанског и немачког језика. Како су критичари оценили, његове прве песме теже да обнове неправедно заборављену прошлост, док се касније окренуо другим темама. Добитник је књижевних награда "Младост", "Исидора Секулић" и "Милан Ракић", "Велика Базјашка повеља" и награде за преводилаштво "Милош Ђурић".

Остаће упамћен и организатор многобројних изложби слика наших познатих уметника у свету, о чијим радовима је писао запажене текстове.

Као један од најистакнутијих чланова СПО, и оснивач странке са Вуком Драшковићем, био је савезни секретар за информације СР Југославије (1999), а у прелазној влади после 5. октобра 2000, обављао је дужност министра културе.

Породици Милана Комненића, министар културе и информисања Иван Тасовац, упутио је телеграм саучешћа, у којем се наводи да је Комненић кроз поезију, есеје, рад у издаваштву и политички ангажман покушао да нађе одговоре на сложена питања историјске судбине народа.

- Опраштамо се од човека који је својим радом значајно допринео српској култури и демократском преображају друштва - навео је Тасовац.

Датум и место сахране биће накнадно саопштени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

goran

24.07.2015. 13:10

vecna ti slava i hvala za sve sto si radio devedesetih godina kao potpredsednik spo.

ds

24.07.2015. 13:34

Citao sam prije vise decenija jednu njegovu pjesmu koja me se dojmila : Rodni dom u Prisoju-kuca sto me ranim picem zali, sada tisti, truje, pali...

ds

24.07.2015. 16:51

@ds - Tu pjesmu sam procitao 1983 u jednom beogradskom knjizevnom listu, bila je na cirilici i naucio sam je napamet. Cak sam je poslao u jednom privatnom pismu jednom profesoru Crnogorcu jer mi je jedan kolega Hrvat rekao da bi ja mogao doktorirati preko Crnogoraca iz razno raznih razloga. Na kraju sam doktorirao u Zagrebu ( u komisiji su bili Bosnjak, Srbin i Hrvat): Podrucje nije bitno. Zanimljivo, na osnovu ijekavskog mislio sam da je pjesnik Crnogorac kada ono -moj Srbin. Hvala za predikcije.

Branko

24.07.2015. 19:45

Živeo si pošteno, uspravne glave. Nisu Ti se ostvarile sve ideje koje si zastupao za svog života ali si dao ogroman doprinos tome da Srbija nađe sebe. Nalazi sebe Srbija, istina sporije nego što bi mogla. Laka Ti zemlja.