Почела обнова бедема тврђаве

Ј. ИЛИЋ

22. 07. 2015. у 13:03

Министарство културе обезбедило новац за рестаурацију дома Ђурђа Бранковића. За рестаурацију Језавског бедема држава издвојила 21,5 а град два милиона

Почела обнова бедема тврђаве

Министарство културе издвојило је 21,5 милиона динара за наставак конзерваторско-рестаураторских радова у тврђави Ђурђа Бранковића. Радови су почели ових дана, а њима ће бити окончана рестаурација Језавског бедема, започета пре четири године.

За наставак радова на Тврђави, кроз програм заштите, очувања и презентације непокретног културног наслеђа, држава ће са 21.530,000 динара финансирати обнову Језавског бедема. Град ће у посао уложити два милиона динара.

- Обављена су сва геолошка и археолошка истраживања и статичка мерења. За завршетак конзеваторско-рестаураторских и санационих радова на Језавском бедему остао је део између девете и десете куле, што је један од тешко оштећених делова - кажу у Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Смедереву.

Радови су почели пре неколико дана, а извођач је фирма "Тасић Митре" д.о.о Смедерево, која је била једини понуђач. Овде кажу да је потребна велика количина веома скупог камена, који се тешко набавља.

Занимљиво је да су деспотови мајстори, иначе, у време зидања здања користили 30 врста камена.

Прошле године за обнову Језавског бедема држава је издвојила 8 милиона динара. Изведени су радови до кула девет и десет, у укупној дужини од 90 метара. Коришћене су три врсте камена, и укупно је уграђено око 180 кубика. Радови су обухватили обнову лица зида до нивоа стазе за шетање. Стазу на Језавском бедему у средњем веку користили су стражари као осматрачницу, а ускоро ће овуда моћи да прошетају туристи.

Након рестаурације Језавског бедема, стварају се услови за уређење бедема до града, који је и најугроженији, пошто је претрпео највећа оштећења приликом експлозије муниције 1941. и савезничког бомбардовања 1944. године.

ТВРЂАВА ЈОШ НЕИСТРАЖЕНА

У последњих пет година обављени су замашни радови на овој тврђави из 15. века, највећи после обнове деспотовог двора деведесетих година. Рестауриран је сакрални комплекс чији су остаци откривени пре 30 година. Реч је о остацима црквице која датира из 10. века, а на чијим темељима је, кроз векове, постојали џамија, католички и православни храм. Оно што остаје мистерија за стручњаке јесте Благовештенска црква која још није откривена, а где су, према историјским подацима, биле похрањене мошти Светог Луке, заштитника града.

КУЛА НА ЧЕКАЊУ

Новца још увек нема за окончање статичког пројекта за кулу 11, тешку 5.200 тона, која је тешко оштећена у експлозији и нагнута два метра, тако да је право чудо, према мишљењу стручњака, да одолева статичким законима. Од првобитне намере да се кула исправи се одустало, јер би посао био исувише ризичан и скуп, али је неопходно да се обезбеди од рушења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ana

24.07.2015. 14:57

lepo je čuti da se obnavlja deo bedema prema jezavi a nije lepo čuti ćutanje Ministarstva kulture na obaveštenje o neradu i neredu koji se odvijaju uz znanje zaštitara na objektima u tvrđavi Golubac