УГЛЕДНИ међународни позоришни фестивал, 49. Битеф, биће одржан од 17. до 24. септембра под слоганом "Успомени Јована Ћирилова", најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре. Дирљиво подсећање на човека који је са Миром Траиловић основао Битеф видеће се и на најавним плакатима, на којима је слика Ћирилова загледаног у даљину, са "плавим, Битефовим звездама у очима".

- Овогодишњи Битеф не одаје само почаст Јовану, коју је и те како заслужио, већ и традицији коју фестивал има и за коју се он залагао до последњег дана - казала је селектор Ања Суша.

Програм фестивала чиниће десет представа, а Суша је новинарима скренула пажњу на "импресивно отварање", 17. септембра, са представом "Мурмел, мурмел", берлинског позоришта Фолксбине. Права посластица спремна је и за свечано затварање, када публику очекују "Мртве душе", московског Гогољ центра.

- "Мурмел, мурмел" и "Common Ground" Максим Горки театра из Берлина су две немачке представе које су биле проглашене за најбоље у сезонама када су настале, а сада ће их видети домаћа публика - каже Суша.

На Битеф стиже Француз Жонатан Капдевијел, са представом "Збогом", као и нама добро знани словеначки редитељ Јернеј Лоренци са "Илијадом". У Београд стиже и представа Оливера Фрљића, око које се полемисало у последње време, "Комплекс Ристић". На репертоару су и холандска представа "Дискретни шарм марксизма", српског редитеља Бојана Ђорђева, као и гостовање Хрватског народног казалишта са комадом "Ми смо краљеви, а не људи". Публика ће видети и две домаће представе, "Смрт Ивана Иљича" СНП и "Ибзенов непријатељ народа као Брехтов поучни комад" београдског Центра за културну деконтаминацију.

Иако је, по речима Владана Вукосављевића, градског секретара за културу, "Битеф био и остао прозор у свет", ипак му је и ове године умањен буџет, па је уместо "прошлогодишњег минумума" од 19 милиона динара из градске касе издвојено 14 милиона. Дотацију је смањило и Министарство културе, са 15 на 11 милиона динара.

За 49. Битеф потребно је 32,6 милиона, а тренутно нам недостаје 5,4 милиона које ћемо покушати да пронађемо уз помоћ спонзора и пријатеља фестивала - појаснио је директор Битефа Милош Латиновић.


НАГРАДА

У СЕЋЕЊЕ на Ћирилова досадашња специјална награда Битефа од ове године носиће његово име.

- Не омета нас чињеница да постоји већ једна награда са његовим именом на другом фестивалу, против чега је Одбор реаговао. Сматрамо да је награди са именом Јована Ћирилова место искључиво на Битефу. Ако то значи да ће овај град имати два фестивала, са две награде посвећене њему, нека тако буде - казала је Ања Суша.