Љоса: Књига улепшава свет

Ј. СИМИЋ

уторак, 23. 06. 2015. у 13:50

Љоса: Књига улепшава свет

Марију Варгасу Љоси признање уручио Далибор Солдатић

Перуански Нобеловац Марио Варгас Љоса синоћ се дружио са Новосађанима у Српском народном позоришту. Уручена му је специјална награда Прозефеста "Милован Видаковић"

НАЈВЕЋА сала у Српском народном позоришту у Новом Саду била је синоћ дупке пуна поштовалаца књижевног опуса перуанског нобеловца Марија Варгаса Љосе. Публика свих генерација дочекала га је на ногама и поздравила дугим, бурним аплаузом.

У организацији издавачке куће "Лагуна" из Београда, Културног центра Новог Сада и Новосадског универзитета, један од најцењенијих писаца данашњице први дан своје прве посете Србији искористио је за дружење са Новосађанима. По речима Дејана Папића, власника ИК "Лагуна", "желели смо да покажемо да нам је овај град подједнако важан као и Београд".

После мноштва најзначајнијих светских признања међу којима је и Нобелово из 2010. године, двестоту по реду књижевну награду - специјално признање "Прозефеста" које носи име Милована Видаковића - Љоси је уручио професор Далибор Солдатић, највећи експерт за хиспанску књижевност у нашој земљи.

- И ова награда за мене је велики подстицај - рекао је дирнути Љоса и захвалио се на срдачном дочеку.

ДАНАС У БЕОГРАДУ Данас ће се Љоса дружити са својим поштоваоцима у Београду. Сусрет почиње у 18 часова у СКЦ у књижари "Делфи", где ће велики писац потписивати своја дела.

У четрдесетак минута занимљивог разговора који је са књижевником на сцени СНП водила хиспаниста Бојана Ковачевић Петровић, Љоса се, између осталог, присетио да је најважнији тренутак у његовом животу био када је у петој години свог живота научио да пише, те да слике и догађаје претаче у речи.

- Врло рано сам открио да нисам писац геније и да морам попут Флобера да радим много и дисциплиновано - поверио се новосадској публици аутор 17 романа међу којима су најпознатији: "Авантуре неваљале девојчице", "Јарчева фешта", "Град и пси", "Разговор у Катедрали", "Келтов сан", "Дискретни херој" и мемоарска књига "Риба у води".

Пошто је открио да управо пише нови роман "Пети угао", Љоса је поручио да је свет у којем живимо сачињен од много лоших ствари. Али је оптимистично додао да "ту може да нам помогне - добра књига".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације