Албахари: Србија је поново место за живот

Бранислав Ђорђевић

21. 06. 2015. у 12:10

Давид Албахари о повратку у домовину, стању у друштву које је затекао, прошлости која се злоупотребљава, греховима модерног човека. Највише ме изненадила малодушност људи, недостатак снаге отпора, потпуна незаинтересованост за одбрану својих принципа

Албахари: Србија је поново место за живот

Давид Албахари

ПОСЛЕ свега, после испитивања средине која ми се понудила као могуће место живота, ипак је мој избор пао на Земун и на Србију. Вратио сам се. Можда ћу краћи део времена и даље проводити на путовањима, али то је нешто што се догађа свакоме ко живи од овог посла - каже, за "Новости", Давид Албахари, један од водећих савремених српских писаца, поводом коначног повратка у домовину, после две деценије у Калгарију, у Канади.

Нови период живота обележава и новим, кратким романом "Животињско царство" ("Чаробна књига"), за који је недавно награђен "Исидором Секулић" и доспео у најужи избор за НИН-ову награду.

Разлоге за тадашњу и садашњу одлуку, како каже, тешко је поредити, јер су били другачији:

- Кад смо одлазили половином деведесетих, деловало је да ово подручје заиста нема никакву будућност пред собом. Имали смо малу децу коју смо желели да сачувамо од свега што се овде догађало, да избегну националистичке идеје које су пласиране у друштву. Када се све то завршило, двадесетак година касније, управо су наша деца пожелела да се врате назад. Тако да су прво деца пошла за родитељима, а на крају су родитељи пошли за децом. Помислио сам: "Ако може мој син да каже да се добро осећа овде, зашто не бих могао и ја".

Па да ли је тако и испало?

- Заиста се добро осећам. Таман посла да није тако! Не бих био овде.

Дешавања у Србији пратили сте преко интернета, током повремених посета, али из "безбедне даљине". Шта вам се сада, на лицу места, открило?

- Највише ме изненадила малодушност људи, недостатак снаге отпора. Срећем људе који су наједном изгубили вољу и спремност да се боре за остварење својих идеја, и који су прихватили неку политику празних листића. То уопште не могу да разумем. Како неко покушава да говори о демократији а избегава слободну вољу и изборе? Главно је право човека да гласа за оно што хоће и жели. Ако испустите то из својих руку, испуштате сваку могућност да нешто мењате. Највише ме узнемирава што је већина људи потпуно незаинтересована за решавање политичке судбине српског друштва и одбрану својих принципа, чиме пушта неким снагама да делују много чвршће и непосредније.

Можда су људи овде уморни од политике, од осећања да стално крећемо из почетка?

- Могуће да ту има истине, али политика је свугде иста. Сад је у Алберти, где сам живео, после 40 година владавине конзервативаца, дошла на власт партија нових демократа, што је произвело невероватно чуђење људи. После апсолутне, тоталитарне владавине конзервативаца, они су потиснути, изгубили власт, али прво је морало нешто да се деси - пропало је тржиште нафте и није било више новца који је власт могла да црпи. Једна тако велика промена у економији мора да изазове и промене у друштву.

ПРОТЕСТИ ИЗ '68. У НОВОЈ књизи дајете и позадину студентских протеста из 1968. - Мучило ме је то што је временом цела прича о 1968. на Београдском универзитету добила другу димензију, и што је приказивана као почетак борбе за антикомунистичко друштво, што у ствари није било тачно. Хтео сам да изразим глас противљења против злоупотребе прошлости за потребе неке садашње сврхе. Ако је тај бунт био против комунизма али за другу врсту комунизма, зашто то не рећи онда? У комунизму су многе ствари лоше, али могле су можда да се направе бољим. Као што имамо случај Кине која је чудесно успела да опстане као највећа капиталистичка и највећа комунистичка сила на свету.

Али и код нас се свашта дешава...

- Код нас се ствари другачије одвијају. Можете да имате и најрадикалнију економску промену, а да уопште не утиче на стање у друштву, да се ништа не промени. Као да оно што се догађа у економији и политици нема ефекта на људе, гласаче, и као да пролази мимо њих. То је тај осећај већ виђенога, нечега што се стално понавља, у стилу: "А, видели смо ту причу". То је грешка потенцијалних бирача, а свако одустајање од права на избор је заправо давање гласа оном другом.

Објаснили сте то и у новом роману оценом да нас карактерише неспособност одлучивања.

- Неспремност да се уђе у револуционарне промене и ризике често је условљавала историјат Србије и српског народа.

о Осећате ли да нам прошлост претерано утиче на садашњост и будућност?

Осећам да неки заштитници идеја о прошлости желе да промене историјске вредности, истине и чињенице, а то је јако опасно за свако друштво.

Зашто?

Тиме се доводи у опасност сваки покушај ослобађања од грешака. Залагање за прошлост која може да се мења и прилагођава текућим дешавањима и политичким идеалима је погрешно.

Могу ли некакве резолуције да нам донесу коначно помирење и спокој?

- Неке од њих је потребно прихватити, иако се томе одупире нешто у националном бићу. Неке се не могу прихватити, јер стварно вређају национално биће. Али бити тврдоглав и инсистирати на нечему мимо захтева које намеће широка друштвена политичка заједница, може да буде и контрапродуктивно и да наше друштво доведе у ситуацију да буде означено као оно које није сагласно са принципима и ауторитетом оних са којим заправо жели да дели живот. Јесам за поштовање резолуција уколико оне доиста не задиру у суштину људског бића.

Није ли тешко одредити ту суштину?

- Јесте. Она се увек мери неким политичким мерилима, балансима и проценама, тако да никад не знате кога ћете задовољити а кога не.

Који политички ветрови су вам пријатнији?

- Све што вуче на политичку десницу по мени је чешће негативно, за разлику од онога што вуче ка некој, условно речено, левици.

Независно од заузимања страна, рекли сте да добар свет могу да направе само добри људи. Значи ли то да свет још нема добрих лидера?

- Верујем да је и даље тако, иначе бих одавно престао да бринем о овом свету. Нису политичари једини људи који доприносе лошем угледу света у којем живимо, већ ту спадају и многи од нас. Списак грехова модерног човека је превелик.

Који је највећи?

Звучи отрцано, али мора да се говори о еколошким аспектима нашег односа према свету. Највећи смо грешници ми сами који остављамо потомству један загађен свет, на рубу еколошке катастрофе која прети да достигне стварно монструозне размере. Али тешко је говорити против тих наводних грехова јер вас онда проглашавају за некога ко је противник напретка, технологије. То је исто као када се залажете за очување књиге као форме. Онда се млади људи, који су одрасли за компјутерима, буне и кажу: "Шта вама смета да књига буде у облику електронског издања, зашто мора да има корице?"

У младости вам је књига била врховни ауторитет. Има ли она данас такав статус?

За мене је књига и даље врховни ауторитет. Нажалост, ствари су се измениле и књига више не игра за људе толико значајну улогу као некада. Оне књиге које данас постају важне обично спадају у домен комерцијалних издања које мени као писцу старије генерације не одговарају ни као идеја ни као производ.

Значи, битка је изгубљена?

- Не треба губити наду у моћ и достигнуће књиге. Имао сам прилике да у многим местима не само код нас у Србији него и у другим државама видим велики број младих који и те како учествују у разговору о књигама, о њиховим утицајима и показују велику начитаност. Значи, књига није нимало угрожена, једино што је сада препуштено појединцу да сам пронађе начин како ће одабрати књижевни ауторитет коме ће се подвргнути.

Сведоци смо да култура и књижевност нису миљеници власти?

- Можда и не треба да буду. Људи непогрешиво осећају да када власт почиње много да хвали уметника или писца, нешто није у реду. По природи ствари уметност мора да буде противник система, чак и да је систем најидеалнији, мора да буде критички настројена према друштву. Између власти и културе никада не сме да се стави знак једнакости.

У чему човек налази утеху и срећу?

- Тешко је рећи да ли је било где и било ко срећан, јер је питање среће индивидуално. Понекад бити срећан значи бити на мирном месту. Мени је то у Канади било најважније од свега. Нисте се плашили полицајца, а војника нисте ни имали прилике да видите. Једини човек кога смо се плашили је био порески службеник. Одједном сам се нашао у уређеном друштву. Касније откријете да оно функционише као и свако друго.

Чему се овде надате?

И наше друштво може да буде идеално, само када би људи попустили у тумачењу да је свака жеља за применом светских мерила уперена против нас, што није тачно. У Србији бих на срећу и даље гледао као на жељу да владају мир и спокој, и наду да неће бити више сукоба који су ме одвели одавде половином деведесетих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Apis

21.06.2015. 12:42

''Po prirodi stvari umetnost mora da bude protivnik sistema, čak i da je sistem najidealniji, mora da bude kritički nastrojena prema društvu.''! Istina koja u potpunosti razotkriva ''naše umetnike'' koji ''ljube'' vlast i zdušno joj klicaju.Ipak u ovoj zemlji još ima pravih umetnika koji sa gnušanjem gledaju šta vlast čini sopstvenom narodu,ali su totalno medijski marginalizovani da se skoro i ne zna za njihovo življenje u ovoj zemlji.Elem ,pozdravljam svaki povratak iseljenika sa ovih prostora

DNS

21.06.2015. 12:47

Vrati se odakle si dosao... i svi vi koji uvek odete kada je frka, a pametujete kada prodje nevreme...

ranko75

21.06.2015. 15:04

@DNS - Sta bi bilo Srbiji bolje da je ostao? Imala bi samo jednog vise ifrustriranog. Ovaj negativ je negativ prema coveku koji je izbegao da bude osakacen od onih koji su osakaceni.

Душан Силни

21.06.2015. 13:20

Изванредан писац, увек занимљив говорник и саговорник. Као и многи емигранти, враћа се у Србију након најбољих стваралачких година проведених у свету и, вероватно, након што је регулисао свој економски и социјални статус, плаћајући порез у том свету, не у Србији. Опростите на неукусу (због кога ово неће ни бити објављено), очигледно нарушеног здравља. Срећан повратак, Давиде. Желим Вам добро здравље. Хајде да на неко време "оставимо све и читамо". То су Ваше речи.

Смедеревац

21.06.2015. 14:13

Уз сво дужно поштовање према лику и делу али господине, ви нам се враћате након 20 најтежиш година по Срију и сада нешто паметујете? Ма дал је могуће.... Ајте ви господине опет у тај уређени ситем (што јесте без полемике) и не враћајте нам се... Сад нам не требате! Знате ли где је била српска интелигенција током балканских а Бога ми и првог светског рата? На фронту. Нису бежали од дужности и осећаја припадности отаџбини. Шта ви господине сада хоћете? Поштовање? Ма хајте :)

ranko75

21.06.2015. 15:02

@Смедеревац - Vi niste u pravu. Covek koji nije prosao te kataklizme ima hladnu glavu i objektivniji je. To je kao kada se dvoje spore i svadjaju, i ne mogu nikako da se dogovore jer su previse ostrasceni,pa to uradi sudija hladne glave. Ne mogu da sude oni koji su ucestvovali u tuci, nego oni koji nisu neposredno zainteresovani za sud. Kroz njega nije prosla mrznja i strasti koje nama smetaju da budemo objektivni i svezi pogled na stvari treba.

au mile

21.06.2015. 14:27

"Albahari: Srbija je ponovo mesto za život " Za koga? Samo za situirane.Zato 30.000 godišnje odavde beži glavom bez obzira.Zemlja bez industrije odnosno radnih mesta bez budućnosti.To je konačni rezultat i stanje.

БГД - 011

21.06.2015. 14:57

Иди тамо одакле си дошао. После свих ових година и свега онога што си оданде изустио о Србији, овде нам заиста ниси потребан. Напротив.

Miki

21.06.2015. 15:07

''Србија је поново место за живот''???Кога и чега?Лопова на власти и у власти.Албахари и његови истомишљеници су успели да помере Србију на Запад, да постане колонија а Србе да опљачкају до кости. Хвала таквим писцима,нека остану на Западу и не врате се никад више!

ranko75

21.06.2015. 15:14

Davide nije ti pametno sto se vracas.Srbi su za vreme tvoga otsustva osakaceni,a ti si to izbegao a to srbi ne oprastaju.Osim toga ti se ne vracas u onu srbiju,nego u Srbiju,kontaminiranu nuklearnim otpadom SAD u obliku uranovih bombi,gde mladi umiru od raka,pa umesto da mrze SAD,koja im je to uradila, i zapad koji je to podrzao,oni hoce u tu slugansku EU,koja sluzi SAD.Kod nas se i ne prica gde opasnost zracenja vreba,jer bi se narod uzrujao,pa bi uznemiravao vlast da ih preseli,a to vlast nece

DW

21.06.2015. 15:50

Vidi se da je Albahari prespavao poslednjih 20 godina što se tiče dešavanja u Srbiji. Bože spasi Srbiju od politčki angažovanih pisaca!

Stana

21.06.2015. 16:14

Mi imamo samo jednu otandbinu Srbiju.a g.David Albahari ima i Izrael.Njemu je bilo a i sada dosta lakse ziveti jer je jevrejska zajednica dosta jaka i solidarna svuda.

vh

21.06.2015. 16:33

Odlicna je vest da se znacajan pisac vratio u Srbiju. Za pecinske ljude, koji misle da je sve njihovo sto vide oko sebe, jedno objasnjenje: covek je slobodan, i ima pravo da zivi u svojoj drzavi, kao sto je ziveo u inostranstvu, on samo moze da donese pare i da doprinese ekonomiji ove zemlje. Nece on ostati duzan nikome-ne brinite mnogo. To kada je on bio tamo, a kad se vratio nije vasa ni briga ni posao.

Zoran Donji Grad

21.06.2015. 16:33

Veliki pisac i covek. A sto je najvaznije ZEMUNAC! Nista vise ne treba. Dobro dosao kuci Davide!

Dumar

21.06.2015. 16:36

A sta se to, za tih 20 godina, promenilo, da je Srbija ponovo postala mesto za zivot? Ovde narod, svakim danom, zivi sve gore i gore, pa bi bilo bas interesantno da se dopunite, i objasnite, sta se sa te daljine vidi, a sto mi ovde ne vidimo.

tosa

23.06.2015. 09:58

@Dumar - Pa Srbija je mnogo manja, što se lepo vidi. Pročitaj Mamac, biće ti jasnije.

Aleksandar

21.06.2015. 17:32

Nisi se morao vraćati. Šta se promenilo? Smetao ti je nacionalizam, ali ti ne smeta rastakanje državne teritorije i to što je Srbija postala zapadna kolonija, to ti je ok. Vrati se ti u tvoju Kanadu ili Izrael, a našu zemlju ostavi nama, mi ne bežimo iz nje kad je najteže, niti pljujemo po njoj kada ne ide najbolje.

Tomasevna

21.06.2015. 19:06

Povratkom Davida Albaharija nasa sredina ce biti mnogo bogatija.Ali I do sada,on je tu,kod nas,jer su njegove knjige sa nama,one su nam snaga I radost. Citajuci komentare,pozelela sam onima iz cijih tekstova veje netrpeljivost da za pocetak procitaju njegov potresni roman Mamac.

Miki

21.06.2015. 19:38

@Tomasevna - Хвала лепо на савету.Нека стави тачку на свој политички ангажман и бави се оним што зна да ради.У политику се не разуме и нека покуша то да схвати.

Kurjački

21.06.2015. 21:35

@Tomasevna - Baš zbog Mamca mi je paradoksalno njegovo političko ponašanje.

Građanka

22.06.2015. 11:18

@Tomasevna - Miki, U šta se Vi razumete, ako ne razumete da se svaki čovek, a naročito uman čovek razume i u politiku? Možete li Vi to da shvatite?

Savetnik zamenik

22.06.2015. 11:08

E, poštovani gospodine Albahari, izgleda da vas nostalgija još nije pustila. Mirjana Bobić Mojsilović će vam objasniti u kakvoj zemlji u stvari živimo/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:553987-SRCE-POD-PRITISKOM-Suze-su-OK

ranko75

22.06.2015. 13:32

Davide ne razumes srbe inace ne bi zurio sa povratkom.U filmu tesna koza kada je imao udes sa turcinom Simic kaze:Mi srbi smo nezgodni dok te ne osakatimo, a kada si vec osakacen,onda smo jako fini.Ti jos nisi osakacen,a vecina srba jeste,zato nismo fini.Mi ne umemo da se radujemo tudjoj sreci,ali se radujemo kada komsiji crkne krava.Gruzin svoga sefa hvali i sve cini da ga unaprede da bi on seo na njegovo mesto,a srbi sve cine da njegovog smene i zatvore sa istim ciljem.Shvatas razliku Davide?