Предлог Влади: Спасите књижару Геца Кон

В. Н.

уторак, 16. 06. 2015. у 07:22

Предлог Влади: Спасите књижару Геца Кон
Запослени у "Просвети" обратили се премијеру и водећим личностима како би се сачувала култна институција

ЗАПОСЛЕНИ у Издавачком предузећу "Просвета" упутили су у понедељак предлог председнику Владе Србије Александру Вучићу и водећим личностима у земљи да Влада национализује књижару "Геца Кон" у Кнез Михаиловој улици бр. 12 и тако је спасе од промене намене или чак уништења.

- Док је Издавачко предузеће "Просвета" у предстечајном поступку, још није касно да Влада Републике Србије, којој председавате, донесе одлуку о национализацији књижаре "Геца Кон", у Београду, после чега би је предала "Просвети" на даље управљање. Ово би био једини начин да се књижара, проглашена за културно добро 2009. године, сачува од промене намене и изгледа амбијента, коме се диве сви посетиоци ове култне институције у Србији - стоји у саопштењу запослених у најстаријој издавачкој кући у Србији.

Оваквом одлуком Владе, наводи се у писму, за будућа поколења била би сачувана књижара, која је била стециште најпознатијих српских књижевника и културних посленика, али и која је одгајила многе генерације. Апел је прослеђен председнику Томиславу Николићу, председници Народне скупштине Маји Гојковић, министру културе Ивану Тасовцу, министру за рад, запошљавање и социјалну политику Александру Вулину и министру просвете Срђану Вербићу.

ИП "Просвета" је почетком јуна предала захтев за предстечајни поступак, како би се сачувала од поверилаца, који су већ почели да скидају средства са њеног блокираног рачуна. Већ други пут у приватизацији, иако је њена прва приватизација 2009. проглашена "сумњивом", "Просвета" није успела да уђе у списак предузећа у реструктурирању, које држава штити до краја године, па је предстечајни поступак био једино решење, које су јој предложили Министарство привреде и Агенција за приватизацију.

Коментари (2)

Aleksandar Stojanovic

16.06.2015. 09:27

Molim Vas spasite poslednji bastion beogradske i srpske kulturne bastine,ali stvarno Vas na kolenima molim i nije me sramota,sta sutra da kazem deci?

Logic

16.06.2015. 16:33

@Aleksandar Stojanovic - Verujem da će sutrašnja deca imati razumevanja za oca koji klečeći moli da se deo njihovog kulturnog nasleđa spase i za njihovu decu. Nije sramota na tebi, Aleksandre, što moliš - sramota je ne onima koji ne znaju da se stide što u svojoj pohlepi vide samo sebe. Evo - pridružujem ti se.