ЧЛАН драме Књажевско-српског театра у Крагујевцу, Здравко Малетић (42) премијерно ће 24. јуна у матичној кући извести монодраму "На таљигама у вечност " аутора Владимира Ђорђевића из Крагујевца. После наступа на Фестивалу монодраме у Орашцу у другој половини јула, монодрама ће бити извођена широм Србије.

Ово је прво драмско дело о годинама заборављеном војводи Петру Бојовићу (1858-1945), знаменитом Старовлашанину и славном војсковођи, који је прешао пут од турског роба и златарског чобанчета до стратега и команданта у биткама које су донеле славу српском оружју и слободу поробљеном народу.

Монодрама почиње снимком вести са радио-таласа 20. јануара 1945. године, када су ослободиоци, од чијих повреда је преминуо учесник шест ратова, запретили "свако ко покуша да дође на сахрану, биће ухапшен и кривично гоњен". Тело војсковође је до београдског гробља довезено на таљигама - без униформе, еполета, војничких почасти...

- Мој живот, то су наши ратови - говорио је учесник ратова Србије од 1876. до 1918. године, проводећи под заставом отаџбине 46 година.

ЕТИКА РАТОВАЊА

У монодрами замишљеној као суђење војводи пред српском историјом, аутор Ђорђевић и глумац Малетић казују животне драме, дилеме и судбоносне одлуке војсковође, и подсећају на витештво, патриотизам и етику ратовања 83-годишњег ратник.