Кад портрети Ван Гога проговоре

Ана Попадић

10. 05. 2015. у 15:39

Кад портрети Ван Гога проговоре
У припреми анимирани филм о Винсенту Ван Гогу, рађен на основу његових слика, цртежа и писама. За “Вољеног Винсента” потребно да се направи око 58.000 верзија различитих слика

ОСАМ година, 860 слика, 1.026 цртежа, 800 писама, као и двадесетак људи, причају причу о једном човеку - Винсенту ван Гогу - овим речима најављен је занимљив анимирани филм о великом холандском уметнику “Вољени Винсент”, који ће, као пројекат у раду, бити представљен на Канском филмском фестивалу.

- Не можемо говорити другачије него само кроз своје слике - написао је славни мајстор у писму брату Теу ван Гогу. Ове речи инспирисале су редитељку Дороту Кобијелу да “оживи” слике и реконструише догађаје који су довели до мистериозне смрти великог уметника.

Вољени Винсент”, чија се премијера очекује почетком 2016. године, први је дугометражни филм настао искључиво на основу радова једног уметника. Радњу нам откривају “јунаци” Ван Гогових слика, а више од 800 уметникових писама води гледаоце до важних људи и догађаја који су претходили његовој изненадној смрти у 37. години.

- Рано је устајао и радио до касно. Овде је био срећан, заиста срећан - “проговара” Аделин Раво, са једног од портрета. Дванаестогодишња девојчица била је ћерка власника гостионице у Овер сир Оаузу, малом месту у коме је уметник провео последње месеце живота, током 1980. Мала Аделин била је један од сведока Ван Гоговог повратка у гостионицу, после фаталног пуцња из пиштоља.

ГОДИШЊИЦА Ни у својим најлуђим сновима, Винсент ван Гог није могао да замисли да ће једног дана бити слављен и обожаван као један од највећих сликара у историји. Зато не чуди што се широм Европе ове године обележава и 125. годишњица његове смрти. Музеји и различите културне институције припремају се да славе његов живот и дело, под заједничким слоганом “125 година инспирације”.

- Винсент је ушао савијен, држећи се за стомак. Мама га је питала да ли је све у реду, али јој није одговорио већ је кренуо у своју собу. Отац је пошао за њим и тада видео рану од метка близу срца. Када га је упитао шта се десило, одговорио му је: “Покушао сам да се убијем” - записала је у својим мемоарима Аделин.

Околности смрти једног од најчувенијег светских сликара предмет су бројних студија и различитих “теорија завере”. Редитељка Кобијела покушаће да то реши кроз његове слике и “разговор са пријатељима”.

- Да бисмо оживели његово дело, унајмили смо више од 60 врхунских сликара и аниматора који због аутентичности цртају техниоком уља на платну - објашњава редитељка.

За успешан анимирани филм биће им потребно да направе око 58.000 верзија различитих слика.

- Аниматор користи основну слику, па преко ње доцртава следеће “померање”. Када је ново дело готово, фотографише се, и прелази на следећи кадар. Потребно је дванаест верзија за један секунд филмског материјала - објашњава вођа тима аниматора Пјотр Доминијак.

Првобитна идеја је била да се направи кратки филм, али када су се у цео пројекат укључиле Оскаром овенчане продукцијске куће “Брејктру филмс” и “Трејдмарк”, “Вољени Винсент” је постао дугометражни.

- Постоји много људи који воле Ван Гога и његова дела и који су жељни да слушају о његовом животу. Када смо Хју Велчман и ја видели ред у коме се неколико сати чекало да би се ушло на лондонску изложбу Ван Гогових писама, схватили смо да људе не занима само његова уметност, већ и то какав је човек био - објашњава Шон Бобит, директор “Брејктру филмса”.


Продуценти су током прошле године организовали успешну кампању преко “кикстартера” и прикупили део новца за овај скупи пројекат. Донаторима је представљена кратка прича о филму, а недавно се појавио и трејлер.

- Сви су га одбили - “проговара” доктор Гаше са портрета, а млада Аделин наставља причу о познанству славног уметника са Полом Гашеом, човеком који је последњих месеци бринуо о његовом здрављу.

- Нацртао сам господина Гашеа са мелахоличним изразом лица, што другима можда изгледа као гримаса. Тужан и нежан, али бистар и интелигентан. Тако би требало да изгледају људи на портретима - записао је Ван Гог о својој најскупљој слици (1990. продата за 82,5 милиона долара).

Доктор је био једна од последњих особа са којима је славни уметник разговарао пре смрти, а према најавама редитељке, биће и један од главних јунака будућег филма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације